Egy állam kitűzte maga elé a 200%-os megújuló energia-célt
2020 / 03 / 04 / Rácz Tamás
Egy állam kitűzte maga elé a 200%-os megújuló energia-célt
Megújuló energiával még egy csaknem felerészben természetvédelmi területnek minősített állam is lehet energiaexportőr.

Tasmánia 2040-re azt tervezi, hogy saját energiaszükségletének kétszáz százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze. Természetesen nem arról van szó, hogy minden háztartásban extra villanykörtéket és olajradiátorokat kell majd elhelyezni, hogy elfogyaszthassák a sok megtermelt energiát, hanem arról, hogy a zöld energiaforrások helyi bősége a nagyarányú exportot is lehetővé teszi.

Az új energiastratégia szlogenje szerint Tasmánia lesz az ausztrál nemzet akkumulátora. Az elsősorban víz- és szélenergiában igen gazdag Tasmánia technikailag részben az egész Ausztráliában komoly fellendülésben lévő hidrogénalapú energetikával tervezi elérni céljait (a szigeten megújuló energiával termelt és sűrített hidrogént szállítanák át a kontinensre). Ehhez a helyi adottságok az év nagyobb időszakában rendelkezésre álló energiaforrások miatt jobbak, mint a kontinentális Ausztráliában, ahol nagyrészt napenergiára lehet építeni. Az ottani napsütéses órák számától függő energiatermelésnél jóval kedvezőbb Tasmániában a stabilabban termelő szél- és vízenergia kihasználhatósága. A hidrogéngyártás mellett gravitációs energiatárolással, magasan fekvő területekre felszivattyúzott majd onnan turbinákon keresztül leengedett vízzel is elraktároznak majd néhány bármikor elővehető gigawattórát.


Az ott az, ott lakik Taz

Az 500.000 fős államban a tervek szerint 2022-re a kizárólag megújulókra alapozott energiatermelés már elegendő lesz az összes helyi igény kielégítésére, 2030-ra pedig a vezetékes energiaexport mellett megkezdődhet a fölös hidrogén kereskedelmi alapú elszállítása. Különösen érdekes, hogy ezt a nagyszabású energia-többlettermelést egy olyan szigetállam tervezi megvalósítani, melynek területe 42%-ban természetvédelmi terület. És hogy pontosan hány is a mennyi: a 2040-es cél 8,7 GW-nyi szélre és 3,4 GW-nyi vízre alapozott elektromos energiatermelő kapacitás kiépítése, ami összesen hat Paksnak felel meg, ha jól számolom.

 


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.