Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal

2021 / 02 / 21 / Justin Viktor
Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal
Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa, az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának parancsnoka, súlyos figyelmeztetést adott az elkövetkező évekre. Szavai szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

Hosszú békeévek

Richard azzal érvelt, hogy az amerikai hadseregnek át kell gondolnia a más hatalmas országokkal folytatott konfliktusok enyhítésére és kezelésére vonatkozó megközelítését. “Két évtizednyi nukleáris fegyverekkel nem rendelkező ellenségekkel zajló konfliktus után, az Egyesült Államok megszokta, hogy figyelmen kívül hagyja a nukleáris dimenziót” - írta Richard a U.S. Naval Institute’s Proceedingsben, az amerikai haditengerészet folyóiratában. 

Richard arra utal, hogy még mindig több ezer nukleáris robbanófej található a világban, és katasztrofális,  megsemmisítő hatásuk mit sem kopott az eltelt évtizedek alatt.

Az admirális érvei szerint a közelmúltban eszkalálódott a helyzet, a világűrben lezajlott hatalmas méretű katonai fejlesztések vagy az olyan államilag támogatott és kivitelezett kibertámadások, mint például a SolarWinds hack miatt. Ezek mind közelebb mozdították a világot a nagy háború széléhez, mint a hidegháború csúcspontja óta valaha előfordult. És mivel ezekben az eszkalálódó helyzetekben érintettek az atomhatalmak is, Richard szerint a nukleáris fegyverek használatának veszélye továbbra is fennáll.

"Ezek a cselekmények destabilizáló hatással bírnak, és ha nem ellenőrzik őket, növelik a nagyhatalmi válság vagy konfliktus kockázatát" - írta.

Amerika elveszett nukleáris tengeralattjárói A USS Thresher és a Scorpion két olyan nukleáris meghajtású tengeralattjáró, melyeket az Egyesült Államok elveszített. A hajók és legénységük tragikus története következik.

Limitált mozgástér

Richard szerint az Egyesült Államok, Oroszország és Kína között limitált mozgástér létezik a feszültség fokozódására, mielőtt a nukleáris fegyverek is bevetésre kerülnének, és az USA-nak jobban fel kell készülnie erre a helyzetre.

„Valószínűleg fennáll annak a lehetősége, hogy egy Oroszországgal vagy Kínával folytatott regionális válság gyorsan nukleáris fegyverekkel folytatott konfliktussá mérgesedhet, ha a felek úgy vélik, hogy a konfliktuisban elszenvedett veszteség veszélyezteti a rezsimet vagy az államot. Következésképpen az amerikai hadsereg alapfeltételezését a „nukleáris eszkaláció nem lehetséges” helyett „a nukleáris eszkaláció nagyon is valós lehetőség” opcióra kell átállítani, és cselekedni kell, hogy az USA megelőzze ennek a helyzetnek a bekövetkeztét.

(Forrás: USNI Kép: Hippopx)

Ez is érdekelhet:

A szovjet taktikai atombomba-táskákból 100 darab hiányzik Rossz kezekben a taktikai nukleáris fegyverek lehetnek a végső terrorfegyverek. A taktikai nukleáris eszköz-paletta egyik eleme az úgynevezett „hátizsák” vagy „bőrönd-bomba” - lényegében egy olyan kis méretű nukleáris eszköz, amelyet hátizsákban vagy személyi poggyászban is lehet szállítani.

Ketyeg a végítélet órája, tavaly óta újabb húsz másodpercet vesztettünk A fenyegető hír az Atomtudósok Közlönyében jelent meg 28-án, kijelentve, hogy a Végítélet Órája mindössze 100 másodpercre állt meg a prognosztizált apokalipszistől. 2020 év elején ez az érték 120 másodperc, azaz két perc volt.

Svédország 15 évig üldözte a behatoló ellenséges tengeralattjárókat. Aztán a heringek segítettek lenyugodni Az 1980-as években nem volt éppen feszültségmentes a diplomáciai élet. A nukleáris szuperhatalmak egymásnak feszültek,  Oroszország és Svédország között is komolyan izzottak a felségvizek, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Egy elképesztő hidegháborús történet következik.


 


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.