Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal

2021 / 02 / 21 / Justin Viktor
Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal
Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa, az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának parancsnoka, súlyos figyelmeztetést adott az elkövetkező évekre. Szavai szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

Hosszú békeévek

Richard azzal érvelt, hogy az amerikai hadseregnek át kell gondolnia a más hatalmas országokkal folytatott konfliktusok enyhítésére és kezelésére vonatkozó megközelítését. “Két évtizednyi nukleáris fegyverekkel nem rendelkező ellenségekkel zajló konfliktus után, az Egyesült Államok megszokta, hogy figyelmen kívül hagyja a nukleáris dimenziót” - írta Richard a U.S. Naval Institute’s Proceedingsben, az amerikai haditengerészet folyóiratában. 

Richard arra utal, hogy még mindig több ezer nukleáris robbanófej található a világban, és katasztrofális,  megsemmisítő hatásuk mit sem kopott az eltelt évtizedek alatt.

Az admirális érvei szerint a közelmúltban eszkalálódott a helyzet, a világűrben lezajlott hatalmas méretű katonai fejlesztések vagy az olyan államilag támogatott és kivitelezett kibertámadások, mint például a SolarWinds hack miatt. Ezek mind közelebb mozdították a világot a nagy háború széléhez, mint a hidegháború csúcspontja óta valaha előfordult. És mivel ezekben az eszkalálódó helyzetekben érintettek az atomhatalmak is, Richard szerint a nukleáris fegyverek használatának veszélye továbbra is fennáll.

"Ezek a cselekmények destabilizáló hatással bírnak, és ha nem ellenőrzik őket, növelik a nagyhatalmi válság vagy konfliktus kockázatát" - írta.

Amerika elveszett nukleáris tengeralattjárói A USS Thresher és a Scorpion két olyan nukleáris meghajtású tengeralattjáró, melyeket az Egyesült Államok elveszített. A hajók és legénységük tragikus története következik.

Limitált mozgástér

Richard szerint az Egyesült Államok, Oroszország és Kína között limitált mozgástér létezik a feszültség fokozódására, mielőtt a nukleáris fegyverek is bevetésre kerülnének, és az USA-nak jobban fel kell készülnie erre a helyzetre.

„Valószínűleg fennáll annak a lehetősége, hogy egy Oroszországgal vagy Kínával folytatott regionális válság gyorsan nukleáris fegyverekkel folytatott konfliktussá mérgesedhet, ha a felek úgy vélik, hogy a konfliktuisban elszenvedett veszteség veszélyezteti a rezsimet vagy az államot. Következésképpen az amerikai hadsereg alapfeltételezését a „nukleáris eszkaláció nem lehetséges” helyett „a nukleáris eszkaláció nagyon is valós lehetőség” opcióra kell átállítani, és cselekedni kell, hogy az USA megelőzze ennek a helyzetnek a bekövetkeztét.

(Forrás: USNI Kép: Hippopx)

Ez is érdekelhet:

A szovjet taktikai atombomba-táskákból 100 darab hiányzik Rossz kezekben a taktikai nukleáris fegyverek lehetnek a végső terrorfegyverek. A taktikai nukleáris eszköz-paletta egyik eleme az úgynevezett „hátizsák” vagy „bőrönd-bomba” - lényegében egy olyan kis méretű nukleáris eszköz, amelyet hátizsákban vagy személyi poggyászban is lehet szállítani.

Ketyeg a végítélet órája, tavaly óta újabb húsz másodpercet vesztettünk A fenyegető hír az Atomtudósok Közlönyében jelent meg 28-án, kijelentve, hogy a Végítélet Órája mindössze 100 másodpercre állt meg a prognosztizált apokalipszistől. 2020 év elején ez az érték 120 másodperc, azaz két perc volt.

Svédország 15 évig üldözte a behatoló ellenséges tengeralattjárókat. Aztán a heringek segítettek lenyugodni Az 1980-as években nem volt éppen feszültségmentes a diplomáciai élet. A nukleáris szuperhatalmak egymásnak feszültek,  Oroszország és Svédország között is komolyan izzottak a felségvizek, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Egy elképesztő hidegháborús történet következik.


 


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.