Egy brit politikus beperelte a Twittert, mert felfedte az orosz kötődéseit

2022 / 04 / 12 / Pőcze Balázs
Egy brit politikus beperelte a Twittert, mert felfedte az orosz kötődéseit
George Galloway, az apró, parlamenti helyek nélküli Brit Dolgozók Pártja vezetője szerint ő nem része az orosz állami médiának, hiába vezetett ott műsort röviddel ezelőttig.

"Kedves Twitter ügyfélszolgálat, nem vagyok "orosz államközeli média". Nem dolgozom az orosz médiának. Egy brit párt vezetője vagyok, és harminc évet töltöttem a brit parlamentben. Ha nem távolítják el ezt a címkét, jogi lépéseket fogok tenni." - fogalmazott Galloway, miután a Twitter moderátorai figyelmeztető felirattal látták el a profilját. A Techdirt nevű jogi-technológiai lap számolt be arról, hogy a politikus tartotta a szavát: a benyújtott kereset szerint "vitatja, hogy az "államközeli orosz média" része lenne", a Twitter "megsértette a személyiségi jogait" valamint "rossz hírét keltette".

Az oldalon február vége óta látják el figyelmeztetésekkel az orosz állami médiával kapcsolatban lévő fiókokat, ahogyan tették azt egy évvel ezelőtt a koronavírussal és a védőoltásokkal kapcsolatos álhírek terjesztőinél. Ezt a megoldást alkalmazza szinte az összes nagy közösségi, illetve digitális média platform, a Facebooktól a YouTube-on át egészen a Spotify-ig, amikor szeretne elhatárolódni a tartalmak és felhasználók bizonyos részétől.

Galloway esete nem azért különös, mert címkét kapott, hanem mert tiltakozik ellene

A politikus, aki még a hírességek Big Brother tévéműsorában is szerepelt, ugyanis a Techdirtön látható képernyőfotók szerint röviddel ezelőttig a Sputnik orosz hírügynökséget és az RT (Russia Today) tévécsatornát is megemlítette a profilja bemutatkozó szekciójában. Igaz, ezt azóta eltávolította, de az @RT_Sputnik nevű, nem megerősített fiók változatlanul Galloway-t szerepelteti a fejlécében, és két héttel ezelőtt is népszerűsítette a férfi az RT-n futó műsorát.

Galloway Írországban indította a pert, így az ottani törvények szerint bizonyítania kéne, hogy az állítás, amit a címke megfogalmaz, nem áll meg, valamint azt is, hogy ártott a hírnevének. Ezt azért sem lesz könnyű, mert a politikus követőinek a száma a hírek hatására négyszázezerről négyszáztízezerre nőtt.

(Borítókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images)

Elon Musk teljesen átveheti a hatalmat a Twitter felett Elon Musk április elején szerzett 9 százalékos részesedést a Twitterben, amivel azonnal a cég legnagyobb részvényesévé vált. Hétfőn azonban az is kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben a milliárdos mégsem ül be a cég igazgatótanácsába, ami elemzők szerint arra utal, hogy Musk úgynevezett ellenséges felvásárlásra készül.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.