Elon Musk teljesen átveheti a hatalmat a Twitter felett

2022 / 04 / 12 / Bobák Áron
Elon Musk teljesen átveheti a hatalmat a Twitter felett
Elon Musk április elején szerzett 9 százalékos részesedést a Twitterben, amivel azonnal a cég legnagyobb részvényesévé vált. Hétfőn azonban az is kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben a milliárdos mégsem ül be a cég igazgatótanácsába, ami elemzők szerint arra utal, hogy Musk úgynevezett ellenséges felvásárlásra készül.

Parag Agrawal, a Twitter nemrég kinevezett vezérigazgatója hétfőn egy rövidebb posztban tudatta, hogy a korábbi bejelentéssel ellentétben Elon Musk mégsem csatlakozik a cég igazgatótanácsához. A bejelentés mindenkit váratlanul ért, hiszen korábban a Twitter és maga Musk is úgy nyilatkozott, hogy csatlakozni fog az igazgatótanácshoz. Több elemző úgy véli, hogy a SpaceX és Tesla tulajdonosának egyetlen oka lehetett arra, hogy meggondolja magát: az igazgatótanács tagjaként Musk legfeljebb a cég részvényeinek a 14,9 százalékát birtokolhatná, így viszont semmi sem akadályozza meg abban, hogy akár az összes részvényt felvásárolja.

"A Twitternek egy olyan befektetővel kell megbirkóznia, aki már a vállalat 9 százalékát birtokolja, és rendelkezik az erőforrásokkal a maradék 91 százalék felvásárlásához" - nyilatkozta a CNBC-nek Don Bilson, a Gordon Haskett Research Advisors befektetési tanácsadócég munkatársa. Amiről beszél, azt az üzleti életben ellenséges felvásárlásnak hívják, vagyis amikor valaki a részvények felvásárlásával anélkül szerzi meg a többségi tulajdonjogot egy vállalat felett, hogy ehhez megkapta volna az engedélyt a cég menedzsmentjétől. Bár Bilson szerint a Twitter megpróbálhatná megvédeni magát az úgynevezett shareholder rights plannel (avagy a részvényesek jogait biztosító tervvel), azonban elképzelhető, hogy ezzel csak olajat öntenének a tűzre és feldühítenék vele Muskot. A shareholder rights plant már az 1980-as évek óta alkalmazzák az ellenséges felvásárlások elhárítására, a lényege pedig az, hogy amennyiben az egyik részvényes részesedése elér egy bizonyos határt, a cég lehetővé teszi, hogy az összes többi részvényes kedvezményes áron vásároljon újabb részvényeket. Ez jelentősen megnehezíti, hogy bárki többségi tulajdont szerezzen a cégben, és ideális esetben arra kényszeríti az ellenséges felvásárlót, hogy mégis leüljön tárgyalni a menedzsmenttel.

Hogy mik Musk valódi szándékai, azt jelenleg viszont senki sem tudhatja biztosan. Gene Munster, a Loup Ventures befektetési alap ügyvezetője szerint például nem valószínű, hogy Musk valóban a Twitter felvásárlására készül, hiszen ha ez lenne a szándéka, azt okosabb lett volna azonnal elkezdeni, nem pedig kivárni vele. Szerinte a milliárdosnak egyébként is "túl sok van a tányérján", vagyis nem valószínű, hogy a SpaceX, a Tesla és számos más vállalkozása helyett ilyesmivel szeretné tölteni az idejét.

Bevásárolta magát a Twitterbe Elon Musk, rögtön a legnagyobb részvényessé vált Musk korábban már hevesen kritizálta a Twitter algoritmusát, mert szerinte a platform túlságosan is elfogult egyes tartalmakkal szemben, ezzel pedig a szólásszabadságot sérti.

Bilson szerint Musk távolmaradása a Twitter igazgatótanácsától abból a szempontból mindenképpen jó hír, hogy ezzel elhárult annak a veszélye, hogy a milliárdos szokásához híven az igazgatósági üléseken történtekről is beszámoljon a Twitteren. Az biztos, hogy Musk esetében ez a veszély nem elhanyagolható, korábban például már a Tesla elnöki posztjáról is le kellett mondania, miután az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított egy posztja miatt, amelyben minden alapot nélkülözve azt állította, hogy kivonja a tőzsdéről a Teslát.

Musk mostani bevásárlására a tőzsde egyébként jól reagált, április 4-én, vagyis a bejelentés után a vállalat részvényei a legnagyobb emelkedést mutatták be a Twitter tőzsdei bevezetése óta: a részvényárfolyam 39 dollárról 50 dollár közelébe emelkedett, és bár azóta enyhén csökkent, de még hétfőn is 47 dolláros árfolyamon zárt. A KeyBanc elemzője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban a Twitter részvények árfolyama különösen kiszámíthatatlanná válhat, hiszen Musknak akár egy tweetje is alaposan megrángathatja az árfolyamot.

Elég valószínű, hogy Musknak valóban lesznek olyan megnyilvánulásai, amelyek befolyásolhatják a Twitter megítélését, hiszen már a felvásárlás bejelentése óta eltelt egy hétben is számtalan új ötlettel állt elő arra vonatkozóan, hogyan kéne átalakítani a közösségi oldalt. Az egyik bejegyzésében például arról szavaztatta meg a követőit, hogy lehessen-e utólag is szerkeszteni a posztokat a Twitteren, miközben azt is felvetette, hogy a cég főhadiszállásán hajléktalanszállót kéne kialakítani, a Twitter prémium szolgáltatásának, a Twitter Blue-nak az árát pedig csökkenteni kéne és dogecoinban is lehetne érte fizetni. A vállalat nem sokkal később bejelentette, hogy hamarosan valóban elkezdik tesztelni a posztok utólagos szerkesztését lehetővé tevő gombot, de állításuk szerint ezen már tavaly elkezdtek dolgozni, vagyis az ötletet nem Musktól kapták. Musk egy korábbi tweetjében egyébként azzal is viccelődött, hogy az első igazgatósági ülésre egy füves cigivel fog beülni, de erre a fentiek fényében vélhetőleg már nem fog sor kerülni.

(Borítókép: Christian Marquardt - Pool/Getty Images)

Infografika készült Elon Musk egy évtizednyi twitterezéséből Napjaink egyik legismertebb milliárdosát több mint 77 millióan követik mostanra a Twitteren, bejegyzései többször is komolyan hatottak nemcsak a közvéleményre, de a tőzsdére is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.