Egy cég az űrből figyelte és videón mutatja be, hogyan épült a kínai űrállomás

2023 / 09 / 03 / Bobák Zsófia
Egy cég az űrből figyelte és videón mutatja be, hogyan épült a kínai űrállomás
A Tienkung űrbeli építését követi végig a videó, amelyet különböző műholdak képeiből állítottak össze.

Kína első állandó űrállomása, a Tienkung tavaly novemberben készült el, ekkor csatlakoztatták a második tudományos modult, a Mengtient a Tienho központi egységhez és a Ventien modulhoz. Az állomás a tervek szerint legalább tíz évig üzemel majd, miközben nemzetközi együttműködéssel megvalósított kutatásokat végeznek majd a fedélzetén és bővítéseket is eszközölnek a kapacitás növelésének céljával. A Tienkungon jelenleg a Sencsou-16 misszió taikonautái dolgoznak, akiket előreláthatólag októberben vált majd a Sencsou-17 legénysége, vagyis az űrállomás, az ISS-hez hasonlóan, állandó emberi jelenléttel operál a maximális kihasználtság érdekében.

Az állomás építésének folyamatát a HEO Robotics követte figyelemmel és az ezt bemutató videóban műholdas felvételekkel teszik láthatóvá, hogyan kapcsolódtak egymáshoz a modulok, valamint a Tienkunghoz érkező űrhajók. A cég leírása szerint a 18 hónap történéseit minden egyes fázisban más-más műhold képeivel támasztották alá és a videóban animált formában is illusztrálják a statikus felvételeket. A HEO szlogenje szerint a vállalat célja, hogy az űrt átláthatóvá tegye mindenki számára, hogy a kormányzati szervek, katonai szervezetek, kereskedelmi cégek és kutatási intézetek is hozzáférjenek az űrből való megfigyelést nyújtó szolgáltatásokhoz és lehetőség nyíljon az űrbeli tevékenységek minél pontosabb ellenőrzésére.

(Borítókép: gremlin/Getty Images, a kép csak illusztráció)


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.