Egy cég az űrből figyelte és videón mutatja be, hogyan épült a kínai űrállomás

2023 / 09 / 03 / Bobák Zsófia
Egy cég az űrből figyelte és videón mutatja be, hogyan épült a kínai űrállomás
A Tienkung űrbeli építését követi végig a videó, amelyet különböző műholdak képeiből állítottak össze.

Kína első állandó űrállomása, a Tienkung tavaly novemberben készült el, ekkor csatlakoztatták a második tudományos modult, a Mengtient a Tienho központi egységhez és a Ventien modulhoz. Az állomás a tervek szerint legalább tíz évig üzemel majd, miközben nemzetközi együttműködéssel megvalósított kutatásokat végeznek majd a fedélzetén és bővítéseket is eszközölnek a kapacitás növelésének céljával. A Tienkungon jelenleg a Sencsou-16 misszió taikonautái dolgoznak, akiket előreláthatólag októberben vált majd a Sencsou-17 legénysége, vagyis az űrállomás, az ISS-hez hasonlóan, állandó emberi jelenléttel operál a maximális kihasználtság érdekében.

Az állomás építésének folyamatát a HEO Robotics követte figyelemmel és az ezt bemutató videóban műholdas felvételekkel teszik láthatóvá, hogyan kapcsolódtak egymáshoz a modulok, valamint a Tienkunghoz érkező űrhajók. A cég leírása szerint a 18 hónap történéseit minden egyes fázisban más-más műhold képeivel támasztották alá és a videóban animált formában is illusztrálják a statikus felvételeket. A HEO szlogenje szerint a vállalat célja, hogy az űrt átláthatóvá tegye mindenki számára, hogy a kormányzati szervek, katonai szervezetek, kereskedelmi cégek és kutatási intézetek is hozzáférjenek az űrből való megfigyelést nyújtó szolgáltatásokhoz és lehetőség nyíljon az űrbeli tevékenységek minél pontosabb ellenőrzésére.

(Borítókép: gremlin/Getty Images, a kép csak illusztráció)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.