Egy csapat tengeri teknős előbb kihúzta a csávából a tengerbiológusokat, mint saját mérőeszközeik

2019 / 12 / 31 / Perei Dóra
Egy csapat tengeri teknős előbb kihúzta a csávából a tengerbiológusokat, mint saját mérőeszközeik
A Kyodo adott hírt a szakértők munkájáról, melynek során öt tengeri teknőst eresztettek szabadon Indonéziában. Na nem csak úgy egymagukban, hanem a hátukra erősített eszközökkel, amik aztán három hónapos adatgyűjtést folytattak.

A hüllők ezalatt végig az Észak-Ausztrália és Új-Guinea közötti Arafura-tengerben tartózkodtak, amíg az információtovábbítás be nem fejeződött. A kutatók ezekből pedig megállapították, hogy három hónap múlva a víz hőmérséklete a megszokotthoz képest 0,4 Celsius-fokkal magasabb lesz.

"Az előrejelzés csaknem száz százalékban megegyezett a műholdak által megfigyelt valódi hőmérséklet-változással" – mondta Szato Kacufumi, a Tokiói Egyetem tengerbiológusa és Doi Takesi, a Japán Tenger-Föld Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa.

Tanulmányukat a Frontiers in Marine Science című szaklapban publikálták. Hozzátették: a tengeri teknősök merülése során több mint ezer mélytengeri hőmérséklet rögzítése sikeresnek bizonyult 2017 júniusa és októbere között.

Az óceánok hőmérsékletét mérő vizsgálatokat többek között műholdakkal és esetenként kétezer méterig süllyedő eszközökkel végzik. Hagyományos módszereik ellenben pontatlanok a hőmérséklet változás vizsgálata esetében, azok ugyanis sekély vízben használhatatlanok. Mivel az Antarktisznál lévő hideg Déli-óceánba nem engedhetnek tengeri teknősöket, így ott a tengerbiológusok fókákat használnak a vízhőmérséklet megfigyelésére.

Szato reményei szerint idővel találnak egy minden tengeri területen áthaladó élőlényt, és ezáltal létrehozhatják a Föld óceánjait lefedő megfigyelési hálózatot is.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.