Egy csepp vérből képes azonosítani a rák 13 fajtáját egy új gép

2019 / 11 / 26 / Bobák Áron
Egy csepp vérből képes azonosítani a rák 13 fajtáját egy új gép
A Toshiba által fejlesztett gép néhány év múlva hatalmas előrelépést hozhat a daganatos megbetegedések kezelésében.

A rák a világon a második leggyakoribb halálok, ami nem kis részben azért van így, mert a mai napig nincs olyan általánosan elterjedt vizsgálat, amivel gyorsan és olcsón lehetne kimutatni a betegséget már a korai fázisban. Ennek következményeképpen a daganatos megbetegedések jelentős részét csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, ami jelentősen csökkenti a gyógyulás esélyeit.

A Toshiba Frontier Research Laboratory most a Tokiói Orvosi Egyetemmel és a japán Nemzeti Rákközpont Kutatóintézetével együtt egy olyan gépet fejlesztett, ami az összes felmerülő problémát egyszerre orvosolja:

a készülék mindössze egy csepp vérből képes kimutatni a rák 13 különböző fajtáját két óra alatt, 99%-os hibahatárral dolgozik és a vizsgálat mindössze 20 000 jenbe, nagyjából 60 ezer forintba kerül.

Az eszköz a gyártó szerint képes azonosítani a gyomor, a nyelőcső, a tüdő, a máj, az epeutak, a hasnyálmirigy, a bél, a petefészek, a prosztata, a húgyhólyag, a mell daganatos megbetegedését, valamint a szarkómát és a gliomát (az agydaganat leggyakoribb fajtája).

A rák vérből való kimutatása régóta az orvostudomány egyik szent grálja. A kutatók régóta tudják, hogy a lebomló daganatos sejtekből felszabaduló mikro-RNS alapján pontosan lehet jelezni a rák jelenlétét és a típusát is a szervezetben, ám ezek a módszerek mindeddig túlságosan megbízhatatlanok voltak és nagyon sokba kerültek, ráadásul több tíz milliliternyi vérre volt hozzájuk szükség. A Toshiba viszont most egy olyan chipet fejlesztett, ami százszor érzékenyebb, mint a korábbi chipek, így jóval pontosabban tudja szűrni a daganatos betegségeket.

A Toshiba szerint a gép orvosi tesztelése jövőre kezdődik, így még évekbe telik, mire az eszköz kereskedelmi forgalomba kerülhet.

(Forrás: Mainichi via Tomsguide)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.