Egy egész ország megbénult egy alkalmazáscsalád leállása miatt

2022 / 10 / 20 / Bobák Áron
Egy egész ország megbénult egy alkalmazáscsalád leállása miatt
A Kakao nevű cég alkalmazásai Magyarországon ugyan nem ismertek, de Dél-Koreában olyannyira a hétköznapok részeivé váltak, hogy nélkülük már nem is igen lehet élni.

Hogy ez mennyire szó szerint értendő, azt az ország lakossága néhány nappal ezelőtt a saját bőrén tapasztalhatta meg, ugyanis a cég adatközpontjában kiütött tűz miatt az alkalmazások több napra leálltak, nem kis káoszt szabadítva rá a távol-keleti országra. Az emberek jelentős része többek között nem tudott taxit rendelni vagy fizetni a boltban, de ugyanígy le kellett mondaniuk a zenestreamingről és a chatelésről is.

A KakaoTalk eredetileg egy chatalkalmazásnak indult 2010-ben, ám a fejlesztői idővel elkezdték felturbózni más funkciókkal is, így többek között megjelentek benne a játékok és a vásárlási lehetőségek is. A Kakao ezzel együtt széleskörű terjeszkedésbe kezdett, így mára már van többek között banki és fizetési szolgáltatásuk, tömegközlekedési és fuvarrendelő appjuk, zenestreaming szolgáltatásuk és a Távol-Keleten igen népszerű online képregényboltjuk is.

Ezek az alkalmazások ráadásul kivétel nélkül nagyon felkapottak a koreaiak körében: a KakaoStory nevű, Instagram-szerű közösségi oldalnak több aktív felhasználója van Koreában, mint a Facebooknak, a Melon nevű zenestreaming-szolgáltatás 4-5 millió felhasználóval rendelkezik az 52 milliós lakosságú országban, a KakaoPay fizetési megoldást több mint 36 millióan használják és a KakaoBanknak is több mint 14 millió ügyfele van.

Maga a KakaoTalk applikáció a The New York Times szerint a Koreában üzembe helyezett telefonok több mint kilencven százalékán megtalálható, így nem csoda, hogy az ország miniszterelnöke, Jun Szogjol szerint az mostanra a nemzeti kommunikációs infrastruktúra részévé vált. Bár az alkalmazás 15 nyelven elérhető, az 53 millió felhasználójából 47 millió koreai, ami azt jelenti, hogy az országban szinte kivétel nélkül mindenki ezt az alkalmazást használja chatelésre. Jun Szogjol az esettel kapcsolatban azóta egy vizsgálatot is elrendelt, aminek a tűz okának kivizsgálásán kívül az is a célja, hogy feltárja az esetleges monopóliumokat.

A szolgáltatás leállásáért a Kakao egyik vezérigazgatója vállalta a felelősséget, aki néhány nappal később le is mondott a tisztségéről, a cég pedig emellett azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy biztosították a szolgáltatásaikat használó vállalatokat arról, hogy megtérítik a leállásból fakadó veszteségeiket. Ez viszont könnyen lehet, hogy nem lesz elég, hiszen az állami vizsgálat mellett a Kakaót a felhasználók is szorongatják, akiknek egy része csoportos keresetet nyújtott be a cég ellen. Azt a károsultakat képviselő ügyvéd is elismerte, hogy mivel ingyenes szolgáltatásról van szó, így nehezebb bizonyítani az okozott károkat, de szerinte ez nem menti fel a Kakaót a felelősség alól.

(Borítókép: S3studio/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.