Egy géntesztekkel foglalkozó cég gyógyszert fejlesztett a felhasználói genetikai adatbázisából
Egy géntesztekkel foglalkozó cég gyógyszert fejlesztett a felhasználói genetikai adatbázisából
2020 / 01 / 20 / Justin Viktor
A 23andMe genetikai tesztek elkészítését online szolgáltatásként is kínáló társaság eladta a spanyol Almirall gyógyszergyártó vállalat számára a belsőleg kifejlesztett gyógyszer felhasználási jogait. A szert az autoimmun pikkelysömör gyógyítására szánják.

Ez az első alkalom, amikor a vállalat közvetlenül értékesített egy terméket, melyet a felhasználóitól gyűjtött genetikai információk felhasználásával készített.

A 23andMe már korábban is megosztotta genetikai adatbázisait a gyógyszergyártókkal. A GlaxoSmithKline kizárólagos jogokkal rendelkezik arra, hogy adataikat gyógyszerfejlesztésre használják fel, és 2018-ban 300 millió dolláros részesedést is vásároltak a társaságban. De a gyógyszergyártók a vállalat adatait saját gyógyszereik elkészítéséhez használják, míg ebben az esetben a 23andMe azonosított egy gyógyszer-jelöltet, és belső állatkísérleteket is végeztek a gyógyszerrel, mielőtt eladták volna. Az emberekkel történő klinikai kísérleteket már a spanyol Almirall cég folytatja majd le.

"Most az adatbázisoktól, a felfedezésen keresztül a gyógyszer kifejlesztéséig mentünk el" - mondta Emily Drabant Conley, a 23andMe üzletfejlesztési alelnöke.

A társaság genetikai és egészségügyi adattára a gyógyszerfejlesztés aranybányája, mivel a kutatók kapcsolatot kereshetnek az egyes gének és az egészségügyi állapotok között, és gyógykezeléssel célozhatják meg azokat. A társaság genetikai adatai nagyjából 10 millió embertől származnak, és azt állítják, hogy körülbelül 80 százalékuk beleegyezett abba, hogy anonimizált adataikat felhasználják kutatásokra, ideértve a gyógyszer-kutatásokat is. A szolgáltatási feltételek mindenesetre kimondják, hogy azok az ügyfelek akik vállalják, hogy adataikat felhasználják, nem részesedhetnek semmiféle pénzügyi haszonból, még akkor sem, ha ezek az adatok elősegítik egy kirobbanóan sikeres gyógyszer kifejlesztését.

Az Almirall-nek  eladott gyógyszer egy olyan molekula, amely blokkolja az autoimmun betegségekben részt vevő egyes fehérjék jeleit. A 23andMe a pikkelysömör (psoriasis) kezelésére hozta létre a vegyületet, egy olyan autoimmun betegségre, amely vörös és pikkelyes bőrfoltokat okoz. A vállalat tervezi további gyógyszerek kifejlesztését is, és a klinikai vizsgálatok lefolytatását is házon belül.

(Forrás: The Verge Képek: Unsplash)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.