Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást

2020 / 07 / 02 / Bobák Áron
Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást
A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.

A Tokió közvetlen szomszédságában fekvő, 233 ezres lakosságú városban mostantól csak azután használhatja bárki a telefonját, miután megállt - erre a pályaudvarra érkezőket hangosbemondón is figyelmeztetik az AFP tudósítása szerint.

"A telefon használata sétálás közben tilos. Kérjük, csak azután használja a telefonját, hogy abbahagyta a sétálást" - szól a lényegretörő üzenet, ám a francia hírügynökség szerint egyelőre az emberek belátására van bízva, hogy betartják-e az utasítást, ugyanis a szabályszegőket nem fogják büntetni.

Az AFP több helyi lakost is megkérdezett, akik többségében egyetértenek a rendelkezéssel. Egy 64 éves férfi szerint például a mobiltelefon használata függőséget okoz, az emberek pedig emiatt nem figyelnek eléggé a környezetükre, miközben mennek valahova. Ezzel egyetértett egy másik, tinédzser korú megszólaló is, aki szerint viszont a szabályozásra nem lett volna szükség, elég lenne, ha az emberek kicsit óvatosabbak lennének.

Az AFP idéz egy korábbi kutatást is, amit a japán NTT Domoco mobilszolgáltató készített, és ami szerint az emberek nagyjából a látóterük 95%-át elveszítik, ha sétálás közben a telefon képernyőjét nézik. A cég egy szimulációt is lefuttatott, amiben azt vizsgálták, hogy mi történne, ha mindenki a telefonját bámulná, miközben átkel a világ legforgalmasabb kereszteződésén, ami a tokiói Sibuja vasútállomás előtt található. Az eredmény szerint 1500 ember közül 446-an mennének egymásnak, 103 embert fellöknének és 21 telefon megsérülne az incidensek következtében.

(France24, Borítókép: Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.