Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást

2020 / 07 / 02 / Bobák Áron
Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást
A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.

A Tokió közvetlen szomszédságában fekvő, 233 ezres lakosságú városban mostantól csak azután használhatja bárki a telefonját, miután megállt - erre a pályaudvarra érkezőket hangosbemondón is figyelmeztetik az AFP tudósítása szerint.

"A telefon használata sétálás közben tilos. Kérjük, csak azután használja a telefonját, hogy abbahagyta a sétálást" - szól a lényegretörő üzenet, ám a francia hírügynökség szerint egyelőre az emberek belátására van bízva, hogy betartják-e az utasítást, ugyanis a szabályszegőket nem fogják büntetni.

Az AFP több helyi lakost is megkérdezett, akik többségében egyetértenek a rendelkezéssel. Egy 64 éves férfi szerint például a mobiltelefon használata függőséget okoz, az emberek pedig emiatt nem figyelnek eléggé a környezetükre, miközben mennek valahova. Ezzel egyetértett egy másik, tinédzser korú megszólaló is, aki szerint viszont a szabályozásra nem lett volna szükség, elég lenne, ha az emberek kicsit óvatosabbak lennének.

Az AFP idéz egy korábbi kutatást is, amit a japán NTT Domoco mobilszolgáltató készített, és ami szerint az emberek nagyjából a látóterük 95%-át elveszítik, ha sétálás közben a telefon képernyőjét nézik. A cég egy szimulációt is lefuttatott, amiben azt vizsgálták, hogy mi történne, ha mindenki a telefonját bámulná, miközben átkel a világ legforgalmasabb kereszteződésén, ami a tokiói Sibuja vasútállomás előtt található. Az eredmény szerint 1500 ember közül 446-an mennének egymásnak, 103 embert fellöknének és 21 telefon megsérülne az incidensek következtében.

(France24, Borítókép: Getty Images)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.