Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást
2020 / 07 / 02 / Bobák Áron
Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást
A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.

A Tokió közvetlen szomszédságában fekvő, 233 ezres lakosságú városban mostantól csak azután használhatja bárki a telefonját, miután megállt - erre a pályaudvarra érkezőket hangosbemondón is figyelmeztetik az AFP tudósítása szerint.

"A telefon használata sétálás közben tilos. Kérjük, csak azután használja a telefonját, hogy abbahagyta a sétálást" - szól a lényegretörő üzenet, ám a francia hírügynökség szerint egyelőre az emberek belátására van bízva, hogy betartják-e az utasítást, ugyanis a szabályszegőket nem fogják büntetni.

Az AFP több helyi lakost is megkérdezett, akik többségében egyetértenek a rendelkezéssel. Egy 64 éves férfi szerint például a mobiltelefon használata függőséget okoz, az emberek pedig emiatt nem figyelnek eléggé a környezetükre, miközben mennek valahova. Ezzel egyetértett egy másik, tinédzser korú megszólaló is, aki szerint viszont a szabályozásra nem lett volna szükség, elég lenne, ha az emberek kicsit óvatosabbak lennének.

Az AFP idéz egy korábbi kutatást is, amit a japán NTT Domoco mobilszolgáltató készített, és ami szerint az emberek nagyjából a látóterük 95%-át elveszítik, ha sétálás közben a telefon képernyőjét nézik. A cég egy szimulációt is lefuttatott, amiben azt vizsgálták, hogy mi történne, ha mindenki a telefonját bámulná, miközben átkel a világ legforgalmasabb kereszteződésén, ami a tokiói Sibuja vasútállomás előtt található. Az eredmény szerint 1500 ember közül 446-an mennének egymásnak, 103 embert fellöknének és 21 telefon megsérülne az incidensek következtében.

(France24, Borítókép: Getty Images)


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.