Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást

2020 / 07 / 02 / Bobák Áron
Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást
A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.

A Tokió közvetlen szomszédságában fekvő, 233 ezres lakosságú városban mostantól csak azután használhatja bárki a telefonját, miután megállt - erre a pályaudvarra érkezőket hangosbemondón is figyelmeztetik az AFP tudósítása szerint.

"A telefon használata sétálás közben tilos. Kérjük, csak azután használja a telefonját, hogy abbahagyta a sétálást" - szól a lényegretörő üzenet, ám a francia hírügynökség szerint egyelőre az emberek belátására van bízva, hogy betartják-e az utasítást, ugyanis a szabályszegőket nem fogják büntetni.

Az AFP több helyi lakost is megkérdezett, akik többségében egyetértenek a rendelkezéssel. Egy 64 éves férfi szerint például a mobiltelefon használata függőséget okoz, az emberek pedig emiatt nem figyelnek eléggé a környezetükre, miközben mennek valahova. Ezzel egyetértett egy másik, tinédzser korú megszólaló is, aki szerint viszont a szabályozásra nem lett volna szükség, elég lenne, ha az emberek kicsit óvatosabbak lennének.

Az AFP idéz egy korábbi kutatást is, amit a japán NTT Domoco mobilszolgáltató készített, és ami szerint az emberek nagyjából a látóterük 95%-át elveszítik, ha sétálás közben a telefon képernyőjét nézik. A cég egy szimulációt is lefuttatott, amiben azt vizsgálták, hogy mi történne, ha mindenki a telefonját bámulná, miközben átkel a világ legforgalmasabb kereszteződésén, ami a tokiói Sibuja vasútállomás előtt található. Az eredmény szerint 1500 ember közül 446-an mennének egymásnak, 103 embert fellöknének és 21 telefon megsérülne az incidensek következtében.

(France24, Borítókép: Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.