Egy komplett házat mutatott be az LG Európa legnagyobb technológiai kiállításán

2023 / 09 / 11 / Bobák Áron
Egy komplett házat mutatott be az LG Európa legnagyobb technológiai kiállításán
A Smart Cottage névre keresztelt "okoskunyhóban" szinte minden négyzetméterre jut egy intelligens berendezési tárgy, a ház energiaellátási rendszere pedig akár azt is lehetővé teszi, hogy egyáltalán ne kelljen a hálózatról vennünk az áramot.

A berlini IFA kiállításnak évről-évre az egyik leglátványosabb eleme az LG standja: a Messe Berlin 18-as pavilonjában berendezett kiállítótér rendszerint hatalmas LED fallal és televíziók tucatjaival teremti meg az Európa legnagyobb technológiai kiállításától elvárható vizuális orgiát, ami az elmúlt években egyfajta védjegyévé is vált a dél-koreai elektronikai vállalatnak. Az idei kiállítás látogatói emiatt egy kicsit össze is zavarodhattak, amikor az előtérből balra fordulva beléptek az LG standjára, hiszen a cég ezúttal egészen más témákra helyezte a hangsúlyokat; a teremeben sem LED-fallal, sem falméretű tévékkel nem találkozott a látogató, ehelyett a stand bejáratát szinte teljes egészében egy jókora ház foglalta el, amely az LG Sustainable Village (azaz fenntartható falu) néven futó koncepciójának az egyik leglátványosabb eleme. A Smart Cottage névre keresztelt "okoskunyhót" az LG a készházak gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Danwood vállalattal közösen tervezte, vagyis az épület nem csupán egy, a különböző technológiai megoldások bemutatásához készült díszlet volt, hanem egy valódi, funkcionális ház.

Az LG a Smart Cottage előtt elhelyezett hatalmas interaktív asztalon mutatta be, hogy mitől lesz okos egy okosház, ami ebben az esetben nem annyira a berendezési tárgyakra, mint inkább az épület energiaellátási megoldásaira vonatkozik. Az okoskunyhó rézsútos tetején 4 kW-os fotovoltaikus paneleket helyeztek el, amelyek összesen 15 kWh kapacitással rendelkeznek. Ez az LG szerint ideális esetben képes fedezni két ember teljes napi energiaszükségletét, igaz, összességében ennél kicsit visszafogottabban úgy számoltak, hogy a ház nagyjából az éves energiaszükséglet 70%-t tudja megtermelni magának. Ez nyilvánvalóan jelentős mértékben függ az egyéni szokásoktól is, az MVM Zrt. szerint például Magyarországon egy átlagos háztartás éves fogyasztása 2392 kWh, amit a Smart Cottage elméletben bőven ki tud termelni.

Az áramot magunknak megtermelni egy dolog, de mivel a napenergia erősen időjárásfüggő, így az energiafüggetlenséghez a tárolásáról is gondoskodni kell. Ezt az LG a saját fejlesztésű, ESS Home 10 névre keresztelt otthoni energiaellátási rendszerrel valamint az ehhez kapcsolódó LG HBC 15H akkumulátorral oldotta meg, amely akár 15,8 kWh-nyi energiát is képes egyszerre tárolni. Ez a rendszer közvetlenül összekapcsolódik az LG Therma V levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, amely 200 literes melegvizes tartályával gondoskodik a ház fűtéséről és hűtéséről valamint a meleg vízről. Az épületben emellett található még egy energia-visszanyerő rendszerrel működő szellőztető, amely garantálja, hogy mindig friss levegő legyen a lakásban, az elektromos autót pedig egy 7 kW-os töltőegységről tölthetjük, ami szintén a napelemekből nyeri az energiát.

Miután arról már mindent megtudtunk, hogy hogyan működik a ház energiaellátási-rendszere, természetesen szerettük volna belülről is megnézni, hogyan néz ki egy high-tech okoskunyhó, amire egy néhány perces vezetett túra keretében nyílt lehetőségünk. Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az okoskunyhó nem véletlenül kapta ezt az elnevezést, hiszen a 37 négyzetméteres épület már két embernek is kissé szűkösnek tűnik a mindennapi életre, hétvégi háznak viszont annál inkább megállja a helyét. Az egybenyitott konyhából és nappaliból egy folyosón keresztül juthatunk el a vécéhez és a fürdőszobához, innen pedig egy lépcső vezet fel az emeleten található hálószobába, amit ezúttal nem volt lehetőségünk megnézni.

A házikó természetesen jónéhányat felsorakoztat az LG okosotthon-megoldásaiból is, a PuriCare légtisztító, a QuadWash mosogatógép, az indukciós elektromos tűzhely, a lépcső alatt elhelyezett robotporszívó és a folyosó oldalába beépített WashTower mosó- és szárítógép mellett már megtalálható benne az LG idén bemutatott MoodUp hűtőszekrénye is, amely az intelligens megoldások mellett elsősorban azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy változtatható színű LED-es világítással látták el. Az épületet kültéri kamerákkal is felszerelték, amely mozgást érzékelve azonnal jelez a lakóknak és megjeleníti a telefonjukon a kamera képét, emellett szintén okostelefonos alkalmazás segítségével valós időben követhetjük azt is, hogy mennyi energiát termeltek a napelemek és mennyit használtunk fel ebből.

Ez a szintű felszereltség természetesen azt is jelenti, hogy a Smart Cottage a méretei ellenére nem egy filléres megoldás, ha valaki új házat szeretne magának venni. Hogy pontosan mennyibe is kerülne az okoskunyhó, azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, ahogyan jelenleg az sem világos, hogy az LG valóban tervezi-e, hogy egy komplett házat fognak forgalmazni, vagy inkább csak látványos érdekességnek szánták a Smart Cottage-t.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.