Egy komplett várost álmodott a Holdra a kínai űrügynökség 2024 / 05 / 06 / Bobák Áron

Nem titok, hogy a NASA mellett a kínaiak és az oroszok is azon dolgoznak, hogy a következő években embereket juttassanak a Holdra, a kínai űrügynökség pedig a napokban egy videót is közzétett arról, hogy milyen lehet majd az International Lunar Research Station néven tervezett holdbázis. A 2021-ben bejelentett, a Roszkoszmosszal közösen tervezett bázis első üteme a tervek szerint 2035-re épülhet fel az égitest déli pólusánál, az ezt követő tíz évben pedig a bázist fokozatosan továbbfejlesztenék, így a videó tanúsága szerint 2045-re már egy komplett holdi kolónia jöhetne létre több emeletes épületekkel és hatalmas napelemparkokkal. Hogy a videónak ezen részleteit mennyire lehet komolyan venni, az ugyanakkor kérdéses, hiszen ahogy arra a Space.com rámutatott, az animáción egy űrsikló is feltűnik, noha ezt a programot a NASA immár 13 éve leállította.
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.