Egy korszak vége: nem növekszik tovább a Facebook felhasználók száma

2022 / 02 / 03 / Pőcze Balázs
Egy korszak vége: nem növekszik tovább a Facebook felhasználók száma
Először fordult elő, hogy egy negyedévben kevesebben használták naponta a Facebookot, mint az azt megelőzőben, és egyelőre a metaverzummal kapcsolatos fejlesztések is sokkal inkább viszik, mint hozzák a pénzt.

A világ legnagyobb és legismertebb közösségi platformja eddig negyedévről negyedévre tovább tudta növelni a felhasználóinak a számát, ám ez a sorozat most megszakadt: napi 1,93 milliárd ember helyett 1,929 milliárdan facebookoztak naponta a legutóbbi negyedévben. A havi aktív felhasználók száma, ami az elmúlt harminc napban legalább egyszer belépőket figyeli, 2,9 milliárd maradt - írja a TechCrunch. Hiába tűnnek ezek első ránézésre inkább semleges, mint negatív híreknek, a piac mégis arra számít, hogy az amerikai tőzsdék nyitásakor több mint húszszázalékos mínuszban fognak kereskedni a Facebook anyacégének, a Metának a részvényeivel.

Haszon van, megoldás még nincs

A vállalat mindeközben bőven nyereségesen működik: harminchárom milliárd dollárnyi árbevételen több mint tízmilliárd dollárt kerestek az utolsó negyedévben, ami részvényenként 3,67 dollár, csak tizenhét centtel kevesebb a vártnál. Emellett az összes alkalmazásuk, vagyis a WhatsApp, a Messenger, az Instagram és a Facebook napi aktív felhasználóinak a száma sem csökkent, sőt, tízmillióval nőtt, 2,82 milliárdra.

Viszont az, hogy a vállalatot átnevezték Metára, és a metaverzummal kapcsolatos terveikkel szeretnének hosszú távon is meghatározóak maradni, egyelőre a pénzügyeiken csak ront, nem javít. A virtuális valóságért (VR) és kiterjesztett valóságért (AR) felelős Reality Labs tavaly tízmilliárd dolláros veszteséget termelt, miközben alig több mint kétmilliárd dollárt hozott. Ráadásul Mark Zuckerberg már korábban is jelezte, hogy a következő időszakban egyre többet szeretne költeni a területre, hiszen ebben látja a cége jövőjét. Az már más kérdés, hogy a piac meddig lesz türelmes a terveikkel kapcsolatban, miközben az Apple privát szféra korlátozásai miatt nehezebben tudnak célzott hirdetéseket kiszolgálni, vagyis pénzt keresni, egyre kevésbé vonzóak az alkalmazásaik a fiatal felhasználók számára, nehezen találnak új munkatársakat, és a felvásárlásaikat is árgus szemekkel figyelik a politikusok szerte a világon.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Szélesre tárta kapuit a Facebook virtuális univerzuma A Horizon Worldsbe eddig csak a meghívottak léphettek be, most viszont széles körben is elérhetővé tették a platformot.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Elon Musk cége januárban ültette be az első páciensbe az implantátumot, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.