A világ leggyorsabb MI szuperszámítógépét építi meg a Facebook anyavállalata a metaverzum létrehozásához

2022 / 01 / 25 / Pőcze Balázs
A világ leggyorsabb MI szuperszámítógépét építi meg a Facebook anyavállalata a metaverzum létrehozásához
Még az idén elkészülhet a Meta (korábbi nevén Facebook) mesterséges intelligencia szuperszámítógépe, amely a sokrésztvevős konferenciahívások folyamatos fordításában, és a problémás tartalmak megtalálásában is segít majd a közösségi média vállalatnál.

AI Research SuperCluster (RSC, mesterséges intelligencia kutatási szuperklaszter) - így hívják Mark Zuckerbergék szuperszámítógépét, amelynek első fázisa már elkészült. Közel nyolcszáz, az Nvidia által erre a célra készített rendszerből áll, ami összesen több mint hatezer összekötött grafikus magot (GPU-t) jelent. A fejlesztés második szakaszában ez a szám már tizenhatezerre nő - írja a The Verge. Ezzel az RSC a világ leggyorsabb ilyen rendszere lesz a cég blogposztja szerint.

Szuperszámítógépek és MI szuperszámítógépek

Amint James Vincent kiemeli a The Verge-ön, ezek a gépek azért képeznek, illetve képezhetnek külön kategóriát a szuperszámítógépekhez képest, mert eltérő céllal készülnek, így eltérőek az erősségeik is. Míg a hagyományos szuperszámítógépek általában kutatóközpontokban, egyetemeken végeznek nagy precizitást igénylő számításokat, addig egy, a gépi tanulást segítő, tökéletesítő rendszernél fontosabb, hogy sok számítást tudjon elvégezni, mint hogy rendkívüli pontossággal tegye azt. Vagyis nem minden kétséget kizáróan kell azonosítania egy új részecskét, inkább egyre jobban kell felismernie a felhasználók arcképét, a szélsőséges gondolatokat, a hamis termékeket, vagy egyre ügyesebben kell fordítania szerbről svédre. Emellett a területtel foglalkozó elemző, Bob Sorensen szerint a sebességek közti verseny is csalóka, ugyanis ezek általában az elméleti maximumát tükrözik a rendszereknek, miközben előfordul, hogy azok csak a kapacitásuk negyedén működnek a hétköznapokban.

Magyarországon építhetik meg a világ egyik legerősebb szuperszámítógépét Az OTP és az Információs és Technológiai Minisztérium a Balatonfüreden rendezett Infotér konferencián jelentették be, hogy egy olyan szuperszámítógép építésébe kezdenek, amely 37,5 petaflops teljesítményével jelenleg a világ kilencedik legerősebb ilyen eszközének számítana.

Sok GPU, de miért?

"Az RSC abban fog segíteni a Meta MI kutatóinak, hogy több billió példával működő modelleket építsenek, nyelvek százaiban, zökkenőmentesen elemezzenek szöveget, képet és videót" - fogalmaz a közlemény. A beszédfelismerés, a számítógépes kép- és szövegelemzés így hatalmas mintákon fejlődhet tovább. Ennek köszönhetően a tervek szerint egyszer beléphetünk úgy egy sokszereplős beszélgetésbe, hogy mindenkit értünk, miközben az összes résztvevő az anyanyelvén beszél. Hogy ez valóban a metaverzumban történik-e majd, vagy egy Messenger szobában, a következő években kiderül. Az biztos, hogy egy ilyen bejelentés segíthet, hogy a közvélemény elhiggye, hogy a Metánál valóban meg szeretnék oldani a tartalmaik moderálásával kapcsolatos temérdek problémát, ahogyan az új mérnökök keresésekor is jót tehet a szebb napokat látott munkáltatói megítélésüknek.

(Borítókép: Meta)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.