Egy magyar cég hozhatja el a napelemek új korszakát

2020 / 04 / 10 / Bobák Áron
Egy magyar cég hozhatja el a napelemek új korszakát
Ahogy a napenergia egyre nagyobb teret hódít magának, úgy jönnek az újabb és újabb ötletek, hogyan lehetne még hatékonyabban kihasználni a technológiát. A gyártók sokáig csak a háztetőkben gondolkodtak, noha a nap közel sem csak a tetőket süti.

Ebből a gondolatból indult ki a budapesti székhelyű Platio, akik olyan modulárisan bővíthető napelemes térburkolatot fejlesztettek, amellyel a járdáktól a terekig, a kocsibehajtótól a teraszig gyakorlatilag bármi napelemessé tehető.

Az Ilyés Miklós, Sziszák Imre és Cseh József által alapított cég öt éve kezdte el a technológia fejlesztését, és már eddig is igen látványos eredményeket produkáltak: a Platio Solar Pavementtel találkozhattunk már Budapesten a Városháza parkban, de telepítettek napelemes burkolatot Kazahsztánban, Svédországban, Tatán is.

A cég néhány napja jelentette be, hogy a technológia már kertes házak számára is elérhető, így hamarosan talán már nem kell azzal bajlódnunk, hogy a tetőre telepítsük a napelemeket: az akár a garázs elé, a kocsifelhajtóra vagy a teraszra is lerakható csempékkel a cég állítása szerint elég egy 20 négyzetméteres részt lefedni, ami egész évre biztosítja egy átlagos háztartás egész éves energiaellátását.

A napelemes csempe nagy előnye, hogy környezetbarát, ugyanis újrahasznosított műanyagból készül, és mivel nem a tetőn van, a karbantartása is jóval egyszerűbb. A Platio célja persze az, hogy erre minél ritkábban legyen szükség, így a csempéket üveggel erősítették meg, aminek köszönhetően akár 10 tonnát is kibírnak. A csempéket emellett csúszásgátló anyaggal is bevonták, így nedves időben sem balesetveszélyes sétálni rajtuk.

A Platio hangsúlyozza, hogy a hasonló megoldásokkal ellentétben nem kísérleti technológiáról van szó, hanem már kereskedelmi forgalomban is kapható termékről, így remélhetőleg hamarosan sokkal több helyen is találkozhatunk a high-tech magyar térkővel.

(Fotó: Platio)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.