Egy magyar cég hozhatja el a napelemek új korszakát

2020 / 04 / 10 / Bobák Áron
Egy magyar cég hozhatja el a napelemek új korszakát
Ahogy a napenergia egyre nagyobb teret hódít magának, úgy jönnek az újabb és újabb ötletek, hogyan lehetne még hatékonyabban kihasználni a technológiát. A gyártók sokáig csak a háztetőkben gondolkodtak, noha a nap közel sem csak a tetőket süti.

Ebből a gondolatból indult ki a budapesti székhelyű Platio, akik olyan modulárisan bővíthető napelemes térburkolatot fejlesztettek, amellyel a járdáktól a terekig, a kocsibehajtótól a teraszig gyakorlatilag bármi napelemessé tehető.

Az Ilyés Miklós, Sziszák Imre és Cseh József által alapított cég öt éve kezdte el a technológia fejlesztését, és már eddig is igen látványos eredményeket produkáltak: a Platio Solar Pavementtel találkozhattunk már Budapesten a Városháza parkban, de telepítettek napelemes burkolatot Kazahsztánban, Svédországban, Tatán is.

A cég néhány napja jelentette be, hogy a technológia már kertes házak számára is elérhető, így hamarosan talán már nem kell azzal bajlódnunk, hogy a tetőre telepítsük a napelemeket: az akár a garázs elé, a kocsifelhajtóra vagy a teraszra is lerakható csempékkel a cég állítása szerint elég egy 20 négyzetméteres részt lefedni, ami egész évre biztosítja egy átlagos háztartás egész éves energiaellátását.

A napelemes csempe nagy előnye, hogy környezetbarát, ugyanis újrahasznosított műanyagból készül, és mivel nem a tetőn van, a karbantartása is jóval egyszerűbb. A Platio célja persze az, hogy erre minél ritkábban legyen szükség, így a csempéket üveggel erősítették meg, aminek köszönhetően akár 10 tonnát is kibírnak. A csempéket emellett csúszásgátló anyaggal is bevonták, így nedves időben sem balesetveszélyes sétálni rajtuk.

A Platio hangsúlyozza, hogy a hasonló megoldásokkal ellentétben nem kísérleti technológiáról van szó, hanem már kereskedelmi forgalomban is kapható termékről, így remélhetőleg hamarosan sokkal több helyen is találkozhatunk a high-tech magyar térkővel.

(Fotó: Platio)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.