Egy mai tanulmány szerint Wuhanban alacsonyabb volt a COVID-19 mortalitása az eddig becsültnél

2020 / 03 / 19 / Justin Viktor
Egy mai tanulmány szerint Wuhanban alacsonyabb volt a COVID-19 mortalitása az eddig becsültnél
Az új koronavírus a fertőzött emberek 1,4 százalékánál bizonyult halálosnak a kínai Wuhan városában, ami jóval alacsonyabb, mint a gyilkos járvány globális becslései - írták a kutatók csütörtökön.

Alacsonyabb becsült mortalitás

A COVID-19 esetek szárnyalnak, több mint 200 000 igazolt esettel, mióta az első megbetegedések tavaly Wuhanban jelentkeztek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebben a hónapban jelentette be, hogy a COVID-19, a megerősített esetek 3,4 százalékában bizonyult halálosnak. De korlátozott tesztelési kapacitással és a megerősített eseteknek azon jellemzőjével, hogy valószínűleg a spektrum súlyosabb végén helyezkednek el, több szakértő szerint a valódi halálozási arány jelentősen alacsonyabb lehet. 

Kínai kutatók egy csoportja most felülvizsgált nyolc különálló nyilvános és magán adatforrást a Wuhan-i COVID-19-ről, és úgy gondolják, hogy pontosabb halálozási arányszámhoz jutottak. Az adatok között szerepelnek: 

  • adatok a megerősített esetekről, amelyek nem érintkeznek a piaccal, ahonnan a járvány származik
  • megerősített légi utasok esetei
  • megerősített esetek és halálesetek kor szerinti megoszlása
  • a megjelenés és a halál közötti idő. 

Megállapították, hogy a COVID-19 tünetek kialakulása után a halál valószínűsége 1,4 százalék.


A COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének 3D modellje, a SARS-CoV-2 3D modellje előtt. A tüskefehérje (az előtérben) lehetővé teszi a vírus emberi sejtekbe történő bejutását és azok megfertőzését. A vírusmodellben a vírus felületét (kék) tüskefehérjék borítják (piros) Kép:NIH

Rejtőzködő esetek

"A valódi esetszámok becslése - amely az egyes esetek súlyosságának meghatározásához szükséges - kihívást jelent egy olyan túlterhelt egészségügyi rendszer esetében, amely nem képes az esetek hatékony megállapítására" - írja a Nature Medicine-ben közzétett tanulmány. 

Február 29-ig Kína szárazföldi részén 79 394 megerősített COVID-19 esetet és 2838 halálesetet jelentettek - ez azt jelenti, hogy a betegséggel diagnosztizált betegeknek később 3,54 százaléka halt meg. A szerzők azonban azt állítják, hogy az enyhébb esetek, amelyekben alig van, vagy egyáltalán nincs tünet, hiányoznak az adatkészletből, és javaslatuk szerint becslésük jobb módja a vírus és az általa felvetett probléma megfigyelésének. 

"A súlyos kimenetelek vagy halálesetek száma a népességben legerőteljesebben attól függ, hogy a fertőzött személy valószínűleg mennyire súlyosan válik beteggé, így erre a kérdésre kell a figyelmet fordítani" - írták.

Az életkor számít

Az elemzés, amelyet Joseph Wu, a hongkongi egyetem neves epidemiológusa vezetett, korcsoportok szerint is megvizsgálta a halálozás valószínűségét. A 30–59 éves korosztályhoz képest az 59 év feletti emberek körülbelül 5,1-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a megfertőződés után. A 30 év alattiak 60 százalékkal kevésbé valószínűleg haltak meg, mint a medián korcsoportban. 

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos fertőzés kockázata évente körülbelül négy százalékkal nőtt a 30-60 éves felnőttek körében.

Karantén

A kínai hatóságok szinte teljesen lezárták Wuhant és a környező Hubei tartományt, heteken keresztül több mint 11 millió embert tartva otthon. Ugyanakkor új kórházat építettek a városban a COVID-19 esetének kezelésére. Szerdán Kína csak egyetlen új belföldi esetről számolt be, szemben a járvány csúcsánál jelentkező, napi több mint 1000-rel. 

Wu szerint becsléseik segíthetik a politikai döntéshozók tájékoztatását abban az időben, amikor több európai országban is vannak lezárások. 

"A megfigyelt és a nem megfigyelt fertőzések becslése elengedhetetlen a közegészségügyi stratégiák kidolgozásának és értékelésének megalapozásához, amelyeket a gazdasági, társadalmi és személyes szabadság árával szemben kell megválasztani" - írta.

(Forrás: MedicalXpress Képek: Unsplash, NIH)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.