Egy Messinél is jobban focizó humanoidot fejlesztenek, hogy 2050-re legyőzze az embereket

2023 / 03 / 15 / Bobák Zsófia
Egy Messinél is jobban focizó humanoidot fejlesztenek, hogy 2050-re legyőzze az embereket
ARTEMIS a leggyorsabban futó humanoid, amit eddig építettek és különleges műizomzatának köszönhetően akkor is stabilan áll a lábán, ha eltalálja egy labda.

Az ARTEMIS nevű robot neve hivatalosan az 'Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability' kezdőbetűiből állt össze, de a fejlesztését végző mérnökök egymás között csak úgy emlegetik, mint a 'robot, ami felülmúlja Messit a fociban' (A Robot That Exceeds Messi In Soccer). A megfogalmazás nem véletlen: a robot építésének célja, hogy egy különlegesen stabil, két lábon is közlekedni tudó humanoidot hozzanak létre, amit a RoboCup versenyeken indítanak és tesztelnek.

A Robocup egy régóta zajló, minden évben megrendezett versenysorozat, amiben robotok vesznek részt, humanoid, négylábú vagy más formában is, valamint a gép-a-gép-ellen meccsek után a győztesek humán focistákkal is megmérkőzhetnek. A rendezvényeket azért szervezik, hogy próbára tegyék és elősegítsék a technológiai fejlesztéseket és nagyobb közönség előtt is bemutassák a mesterséges intelligencia rendszerek legújabb vívmányait, de létezik egy ennél konkrétabb cél is: a tervek szerint a Robocup versenyzői 2050-re megmérkőznek a labdarúgó-világbajnokság győztes csapatával és le is győzik őket, méghozzá a FIFA szabályainak pontos betartásával. Bár a terv nagyratörőnek tűnik, de több mint negyed évszázad alatt sok új fejlesztésre kínálkozik lehetőség és a robotikai bajnokságon induló résztvevők komolyan veszik a kihívást, már csak azért is, mert egy ilyen mértékben fejlett gép gyakorlatiasabb munkákban is hasznos segítőtárs lehetne.

Egyike a rendszeresen induló csapatoknak az UCLA (University of California, Los Angeles) robotikai laboratóriuma, a RoMeLa, amelynek mérnökei megépítették ARTEMIS-t, a humanoidot - a gépet, ami a tervek szerint akár Messivel vagy legalábbis egy hozzá hasonló kvalitású játékossal is felveheti majd a versenyt.

A humanoid speciális jellemzője, hogy a mozgását lehetővé tévő aktuátorai bioihletésűek,

vagyis az emberi izmok működési elvéhez hasonlóan funkcionálnak (emiatt sokkal kevésbé merevek) és elektromos meghajtással bírnak. A hidraulikus verziókkal ellentétben ez a megoldás csendesebb mozgást biztosít és tisztább is. Az UCLA elmondása szerint a robot fejlettségi szintjét jellemzi, hogy ez az eddigi leggyorsabb humanoid: körülbelül 2,1 m/s-os sebességgel, azaz 7,5 km/h-val tud szaladni és akkor sem esik el, ha meglökik vagy eltalálják egy labdával.

A Robocup versenyeken
rendszeresen induló UCLA mérnökök már ötször végeztek első helyen különböző robotokkal, ARTEMIS lehet a hatodik gép, amivel megszerzik a trófeát. A 2023-as bajnokságot júliusban rendezik meg Franciaországban, ekkor derül majd ki, hogy a gép valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket és megszerzi-e nem csak a leggyorsabb, hanem legjobban focizó humanoidnak kijáró elismerést. 2050 azonban még messze van, így a labdarúgó-világbajnokság akkori győzteseivel már valószínűleg valamelyik újabb generációs, még fejlettebb utódja fog kiállni a nagy megmérettetésen.

(Fotó: UCLA RoMeLa)

2050-re robotok győzik le a labdarúgó-világbajnokság legjobbjait a tervek szerint A videók tanúsága alapján a kitűzött cél elérése még közel sincs karnyújtásnyira, de huszonkilenc év alatt sok minden megtörténhet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.