Egy Messinél is jobban focizó humanoidot fejlesztenek, hogy 2050-re legyőzze az embereket

2023 / 03 / 15 / Bobák Zsófia
Egy Messinél is jobban focizó humanoidot fejlesztenek, hogy 2050-re legyőzze az embereket
ARTEMIS a leggyorsabban futó humanoid, amit eddig építettek és különleges műizomzatának köszönhetően akkor is stabilan áll a lábán, ha eltalálja egy labda.

Az ARTEMIS nevű robot neve hivatalosan az 'Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability' kezdőbetűiből állt össze, de a fejlesztését végző mérnökök egymás között csak úgy emlegetik, mint a 'robot, ami felülmúlja Messit a fociban' (A Robot That Exceeds Messi In Soccer). A megfogalmazás nem véletlen: a robot építésének célja, hogy egy különlegesen stabil, két lábon is közlekedni tudó humanoidot hozzanak létre, amit a RoboCup versenyeken indítanak és tesztelnek.

A Robocup egy régóta zajló, minden évben megrendezett versenysorozat, amiben robotok vesznek részt, humanoid, négylábú vagy más formában is, valamint a gép-a-gép-ellen meccsek után a győztesek humán focistákkal is megmérkőzhetnek. A rendezvényeket azért szervezik, hogy próbára tegyék és elősegítsék a technológiai fejlesztéseket és nagyobb közönség előtt is bemutassák a mesterséges intelligencia rendszerek legújabb vívmányait, de létezik egy ennél konkrétabb cél is: a tervek szerint a Robocup versenyzői 2050-re megmérkőznek a labdarúgó-világbajnokság győztes csapatával és le is győzik őket, méghozzá a FIFA szabályainak pontos betartásával. Bár a terv nagyratörőnek tűnik, de több mint negyed évszázad alatt sok új fejlesztésre kínálkozik lehetőség és a robotikai bajnokságon induló résztvevők komolyan veszik a kihívást, már csak azért is, mert egy ilyen mértékben fejlett gép gyakorlatiasabb munkákban is hasznos segítőtárs lehetne.

Egyike a rendszeresen induló csapatoknak az UCLA (University of California, Los Angeles) robotikai laboratóriuma, a RoMeLa, amelynek mérnökei megépítették ARTEMIS-t, a humanoidot - a gépet, ami a tervek szerint akár Messivel vagy legalábbis egy hozzá hasonló kvalitású játékossal is felveheti majd a versenyt.

A humanoid speciális jellemzője, hogy a mozgását lehetővé tévő aktuátorai bioihletésűek,

vagyis az emberi izmok működési elvéhez hasonlóan funkcionálnak (emiatt sokkal kevésbé merevek) és elektromos meghajtással bírnak. A hidraulikus verziókkal ellentétben ez a megoldás csendesebb mozgást biztosít és tisztább is. Az UCLA elmondása szerint a robot fejlettségi szintjét jellemzi, hogy ez az eddigi leggyorsabb humanoid: körülbelül 2,1 m/s-os sebességgel, azaz 7,5 km/h-val tud szaladni és akkor sem esik el, ha meglökik vagy eltalálják egy labdával.

A Robocup versenyeken
rendszeresen induló UCLA mérnökök már ötször végeztek első helyen különböző robotokkal, ARTEMIS lehet a hatodik gép, amivel megszerzik a trófeát. A 2023-as bajnokságot júliusban rendezik meg Franciaországban, ekkor derül majd ki, hogy a gép valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket és megszerzi-e nem csak a leggyorsabb, hanem legjobban focizó humanoidnak kijáró elismerést. 2050 azonban még messze van, így a labdarúgó-világbajnokság akkori győzteseivel már valószínűleg valamelyik újabb generációs, még fejlettebb utódja fog kiállni a nagy megmérettetésen.

(Fotó: UCLA RoMeLa)

2050-re robotok győzik le a labdarúgó-világbajnokság legjobbjait a tervek szerint A videók tanúsága alapján a kitűzött cél elérése még közel sincs karnyújtásnyira, de huszonkilenc év alatt sok minden megtörténhet.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.