Egy nő tollából származhat az emberiség egyik legrégebbi himnusza

2020 / 10 / 25 / Justin Viktor
Egy nő tollából származhat az emberiség egyik legrégebbi himnusza
Az ősi Mezopotámia egyik legfontosabb fennmaradt szöveges emlékét a Gilgames-eposz mellett találták meg. A szöveg egy 3300 éves himnusz, és német kutatók szerint eddigi hivatalos állásponttal szemben nem férfi, hanem nő írhatta.  

Gula-himnusz

Az úgynevezett Gula-himnuszt, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) kutatói vizsgálták meg újra, és arra jutottak, hogy hajdan tévesen jelölhették férfiként a mű szerzőjét. Sőt, felmerült az is, hogy esetleg más, férfi szerzőknek tulajdonított ősi szövegeket is nők írhattak. 

A himnusz szövegét csak másolatokból ismerjük, a mű szerzőjét mindezidáig Bullussza-rabiként azonosították. A másolatokban pedig a neve előtt a hímnemet jelentő jel olvasható. 

A kutatók most kilenc egykori közigazgatási okiratban azonosították Bullussza-rabi nevét, és a név minden azonosított esetben nőnemű személyt jelölt. Enrique Jiménez, az egyetem asszírológiai és hettitológiai intézetének professzora elmondta: “Nyilvánvaló, hogy hajdan csak a nők viselték ezt a nevet. Könnyen lehet, hogy nem ez az egyetlen eset, hogy tévesen férfiaknak tulajdonították a nők által írt ősi irodalmi szövegeket.”

A Ló és a Varjú dala

Enrique Jiménez elmondásában: “Legfontosabb szerzőink listája az Assurbanipal Könyvtárból, a Művek és szerzők katalógusából származik.

"Ez a katalógus körülbelül 20 férfi szerző és néhány istenség nevét rögzíti, akik mind irodalmi szövegeket írtak. Ezenkívül egy lónak és egy varjúnak is tulajdonít egy-egy szöveget."

"Ha a Bullussa-rabit tévesen férfiként azonosítják ebben a listában, nincs okunk tehát azt gondolni, hogy ez a helytelen hozzárendelés egy elszigetelt esete. A terület szakértői számára a felfedezés valódi szenzációt jelentett. Sok kollégánk most kezdte vizsgálni, hogy Bullussa-rabi által írt más himnuszok is azonosíthatók-e az irodalmi szövegek korpuszában, és hogy előfordulnak-e a helytelen hozzárendelés egyéb esetei is” – mondta el Enrique Jiménez.

Az asszír birodalom utolsó nagy királyáról, Ashurbanipalról elnevezett Ashurbanipali Királyi Könyvtár több ezer agyagtábla és töredék gyűjteménye, melyek különféle szövegeket tartalmaznak az i.e. VII. századból. Itt található a híres Gilgames-eposz is. Az anyagokat az észak- mezopotámiai Kouyunjik (az ősi Ninive, Asszíria fővárosa ) régészeti lelőhelyén találták meg. A helyszín ma Irak északi részén található, Moszul városa közelében.

(Kép: LMO, Wikipedia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.