Egy nő tollából származhat az emberiség egyik legrégebbi himnusza

2020 / 10 / 25 / Justin Viktor
Egy nő tollából származhat az emberiség egyik legrégebbi himnusza
Az ősi Mezopotámia egyik legfontosabb fennmaradt szöveges emlékét a Gilgames-eposz mellett találták meg. A szöveg egy 3300 éves himnusz, és német kutatók szerint eddigi hivatalos állásponttal szemben nem férfi, hanem nő írhatta.  

Gula-himnusz

Az úgynevezett Gula-himnuszt, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) kutatói vizsgálták meg újra, és arra jutottak, hogy hajdan tévesen jelölhették férfiként a mű szerzőjét. Sőt, felmerült az is, hogy esetleg más, férfi szerzőknek tulajdonított ősi szövegeket is nők írhattak. 

A himnusz szövegét csak másolatokból ismerjük, a mű szerzőjét mindezidáig Bullussza-rabiként azonosították. A másolatokban pedig a neve előtt a hímnemet jelentő jel olvasható. 

A kutatók most kilenc egykori közigazgatási okiratban azonosították Bullussza-rabi nevét, és a név minden azonosított esetben nőnemű személyt jelölt. Enrique Jiménez, az egyetem asszírológiai és hettitológiai intézetének professzora elmondta: “Nyilvánvaló, hogy hajdan csak a nők viselték ezt a nevet. Könnyen lehet, hogy nem ez az egyetlen eset, hogy tévesen férfiaknak tulajdonították a nők által írt ősi irodalmi szövegeket.”

A Ló és a Varjú dala

Enrique Jiménez elmondásában: “Legfontosabb szerzőink listája az Assurbanipal Könyvtárból, a Művek és szerzők katalógusából származik.

"Ez a katalógus körülbelül 20 férfi szerző és néhány istenség nevét rögzíti, akik mind irodalmi szövegeket írtak. Ezenkívül egy lónak és egy varjúnak is tulajdonít egy-egy szöveget."

"Ha a Bullussa-rabit tévesen férfiként azonosítják ebben a listában, nincs okunk tehát azt gondolni, hogy ez a helytelen hozzárendelés egy elszigetelt esete. A terület szakértői számára a felfedezés valódi szenzációt jelentett. Sok kollégánk most kezdte vizsgálni, hogy Bullussa-rabi által írt más himnuszok is azonosíthatók-e az irodalmi szövegek korpuszában, és hogy előfordulnak-e a helytelen hozzárendelés egyéb esetei is” – mondta el Enrique Jiménez.

Az asszír birodalom utolsó nagy királyáról, Ashurbanipalról elnevezett Ashurbanipali Királyi Könyvtár több ezer agyagtábla és töredék gyűjteménye, melyek különféle szövegeket tartalmaznak az i.e. VII. századból. Itt található a híres Gilgames-eposz is. Az anyagokat az észak- mezopotámiai Kouyunjik (az ősi Ninive, Asszíria fővárosa ) régészeti lelőhelyén találták meg. A helyszín ma Irak északi részén található, Moszul városa közelében.

(Kép: LMO, Wikipedia)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
A felső ikertest a középagy része és egy kutatás szerint lényeges feladata lehet a látásban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.