Egy operátor negyven drónt is irányíthat a brit hadseregnél a jövőben

2022 / 09 / 14 / Bobák Zsófia
Egy operátor negyven drónt is irányíthat a brit hadseregnél a jövőben
Drónrajok bevetésére és ember-gép csapatmunkára készül a brit hadsereg.

A brit hadsereg a drónokat a leendő bevetések szerves, sőt, központi részévé tenné és ennek érdekében olyan új rendszert fejleszt, ami lehetővé teszi egy operátor számára egyszerre egész csapat légi eszköz irányítását: a tervek szerint ez azt jelenti, hogy egy katona harminc-negyven vagy akár több drónt is kezelhet, amelyek rajban repülve működnek együtt. A módszer első tesztjét a Salisbury-síkságon tartották meg és a próbán bizonyították, hogy lehetséges egy ember által hat drónt kontrollálni, vagyis nem szükséges egyenként felügyelni minden egyes légi eszközt.

A cél, hogy a rajokkal növeljék a megfigyelési és támadási kapacitást is

és a begyűjtött adatokkal a precízebb célzást is elősegítsék. A teszten két fajta drón vetettek be, Atlas és Elbit eszközöket, amelyek a program második szakaszában már mesterséges intelligencia közreműködésével határozták meg a misszió lépéseit. A hadsereg tagjai a drónokat a gép-ember kapcsolat megerősítésére szánják, hogy így növeljék a katonák által elérhető és feltérképezhető területeket: a pilóta nélküli légi járművek ugyanis a katonák "szemei" lehetnek, amelyek olyan helyekre is belátnak, amelyek eddig rejtve maradtak a tekintetek elől.

(Fotó: British Army)

Akár egy több száz drónból álló rajt is irányíthat egyetlen katona a Raytheon új fejlesztésének köszönhetően Nemrég egy éles teszt során egy 130 drónból álló flottát volt képes irányítani egyetlen katona. A gyakorlat során beltéri és kültéri helyszínekkel is egyaránt meg kellett küzdenie a drónrajnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.