Egy per miatt derülhet ki az évtizedes titok: a Bitcoin atyjának a személyazonossága

2021 / 11 / 17 / Felkai Ádám
Egy per miatt derülhet ki az évtizedes titok: a Bitcoin atyjának a személyazonossága
Nem csak az derülhet ki, hogy ki volt Satoshi Nakamoto, de mellesleg a világ egyik legnagyobb vagyona, Satoshi 65 milliárd dolláros bitcoin készletének a sorsa is ezen eljárás végkimenetelén múlik.

Idén nyáron épp Budapesten állítottak szobrot a Bitcoin megalkotójának, annak az embernek vagy csoportnak, akit az internet, és mostanra a világ Satoshi Nakamotoként ismer. Mivel Nakamotóról senki sem tud semmit, így a „megszobrolása” is némi kihívás elé állította az ötletgazdákat, amit végül igen leleményesen oldottak meg – egy olyan arcot rejt a kapucni, amelyben mindenki saját magát láthatja.

Budapesten kapott szobrot először a Bitcoin atyja Satoshi Nakamoto szobrát a Graphisoft Parkban leplezték le.

Csak pár hónap telt el, és úgy tűnik, van rá esély, hogy megoldódjon az évtizedes titok méghozzá egy pernek köszönhetően – számolt be róla a The Wall Street Journal. A floridai per első pillantásra egyszerű örökösödési vitát hivatott tisztázni, valójában azonban két dolog miatt is kiemelkedően érdekes lehet: az egyik Nakamoto személyazonossága, a másik pedig annak a körülbelül 1 millió bitcoinnak a sorsa, amely jelenleg körülbelül 66 milliárd dollárnak felel meg – mint arról korábban mi is írtunk, ezen összeg alapján Satoshi elvileg felkerülhetne a Forbes leggazdagabb embereit tömörítő 20-as listára. Azóta ráadásul erősödött a bitcoin árfolyama, és jelenleg ez a vagyon a Bloomberg milliárdosokat tömörítő indexén a 16. helyre lenne elég, ha a lap rangsorolná az álnév mögé rejtőző, misztikus figurát.

A Bitcoin rejtélyes kitalálója immár az egyik leggazdagabb ember a világon Már ha a „Satoshi Nakamoto” álnév egyetlen embert, és nem egy csapatot jelöl, mert biztosan semmit sem tudunk kijelenteni vele kapcsolatban azon kívül, hogy ha él, és hozzáfér a vagyonához, akkor immár piszkosul gazdag.

Vissza a perhez: a WSJ szerint az elhunyt David Kleiman családja perli épp a szóban forgó összeg feléért Kleiman korábbi üzleti partnerét, Craig Wrightot, mivel állításuk szerint Kleiman és Wright közösen hozták létre a Bitcoint a Nakamoto álnév alatt, és együtt 1,1 millió értékben bányásztak BTC-t. Az alperes Wright egy 51 éves ausztrál programozó, aki jelenleg Londonban él, és korábban már tett olyan kijelentéseket, hogy fontos szerepe volt a Bitcoin kidolgozásában. Kleiman pedig egy amerikai számítógépes biztonsági szakértő volt, és 2013-ban halt meg. A WSJ értesülései szerint Kleiman családja kész bizonyítékot szolgáltatni arról, hogy Wright és Kleiman szoros munkakapcsolatban álltak egymással a Bitcoin születésekor, és ezért nekik jár az említett összeg fele. Wright viszont azzal fog védekezni, hogy a munkakapcsolat nem egyenlő mértékű partnerséget jelentett, és Kleiman sosem tulajdonolta a kibányászott 1,1 milliónyi bitcoint.

Satoshi egy kilenc oldalas tanulmányt, a „Bitcoin: Egyenrangú elektronikus készpénzrendszer” címet viselő „fehér könyvet” 2008. október 31-én küldte el egy kriptográfusok által használt levelezőlistára. A könyvet egy üzenet is kísérte: „Dolgozom egy újdonságon. Teljesen peer-to-peer elektronikus pénztárrendszer, megbízható harmadik fél nélkül.” Ezzel pedig elindult az a rendszer, mely lényegében lehetővé teszi, hogy az emberek bank vagy másféle közvetítő nélkül cseréljenek értéket, ami nagyon sokakat a – fogalmazzunk így: „ügy” mellé állított, miután a gazdasági válság miatt rengetegen ábrándultak ki mind a bankokból, mind az állami pénzintézetekből.

Mindez annyiban fontos jelen per szempontjából, hogy Kleiman hozzátartozói amellett érvelnek, hogy 2008-ban, de még a fehér könyv kidolgozása előtt kérte Wright Kleiman segítségét, és a szóban forgó dokumentumot együtt dolgozták ki. Nakamoto egyébként 2010 decemberében vonult vissza a nyilvánosság elől, és 2012-ben posztolt utoljára egy neki tulajdonított fiókról. A következő évben Kleiman elhunyt, és 2016-ban Wright azzal állt elő, hogy ő a Bitcoin alapítója, de mivel ezen kijelentése miatt rengeteg kritika érte őt, és többen kételkedtek abban, hogy igazat mond, három nap múlva visszavonta ezt az állítását, illetve egy hosszabb bocsánatkérést is írt. Azóta viszont ismét azt hangoztatja, hogy a Bitcoin az ő műve.

Tibor Nagy, egy ügyvéd, aki nyomon követi a per alakulását, úgy nyilatkozott a WSJ-nak, hogy az egész két barátról szól, akik partnerek voltak, és akik közül az egyik a másik halálát követően megpróbált mindent megszerezni.

Mindez elég drámai a drámának amúgy sem híján lévő Bitcoin históriájával kapcsolatban, de egyesek szerint az egész mögött nincs egy szemernyi igazság sem, és nem létezik ez a bizonyos összeg sem, illetve Wrightnak nincs ehhez hozzáférése, mivel nem rendelkezik Nakamoto kulcsával. A per viszont ennyiben is érdekes lehet: ha az esküdtszék Kleiman családjának a javára dönt, akkor Wrightnak lehet, hogy át kell adnia a vagyon felét (vagy annak egy részét) – ezen a ponton pedig, ha tényleg van hozzáférése Nakamoto tárcájához, kiderülhet, hogy tényleg ő az a rejtélyes figura (Kleimannal együtt), aki Budapesten ilyen különös, arc-nélküli szobrot kapott.

A per jelenleg is folyik, és várhatóan egy hét múlva zárul le.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.