Egyetlen szóval küldte földre másodszorra Elon Musk a bitcoint, aztán jött Kína

2021 / 05 / 19 / Felkai Ádám
Egyetlen szóval küldte földre másodszorra Elon Musk a bitcoint, aztán jött Kína
Talán még sosem volt annyira nyilvánvaló, hogy mennyire esetleges a kriptovaluták értéke, mint az elmúlt napokban.

A kriptovaluta nagy üzlet, a blokklánc technológiának hála ez a típusú fizetőeszköz teljes mértékben a kormányoktól független, nem állnak mögötte nemzeti bankok sem. Ennek egyik előnye, hogy semmilyen klasszikus pénzügyi technikával sem lehet befolyásolni az árfolyamot – annyit ér, amennyit adnak érte. Mint most az tapinthatóvá kezd válni, ez ugyanakkor egy gyenge pont is, hiszen míg a fiat pénzek esetén a nemzeti bankok tudnak valamennyit kompezálni, a bitcoinhoz hasonló kriptoeszközök piacán akár a gyors, óriási zuhanások sem zárhatóak ki. Akkor sem, ha a múltban jellemzően mindenki ennek ellenkezőjéhez, az emelkedéshez szokott hozzá.

Biztosan Gucci a pulcsi, ha segít a Bitcoin mögötti technológia Sokan emlékeznek még a bitcoin 2017-es árfolyamrobbanására, akkor egészen húszezer dollárig száguldott a legismertebb kriptopénz, kevesebben vannak azok, akik azóta is kitartanak, a felfutást követő összeomlás óta is tartogatják a coinokat. Ez a piac valóban olyan, mint a hullámvasút, a digitális pénzek mögötti technológia azonban igazi sikertörténet, sorra hódít meg újabb és újabb területeket, bemutatjuk a blokklánc működését, és eddigi eredményeit.

Elon Musk, techmilliárdos közismerten több vasat is tart a tűzben: a Tesla, a SpaceX és az egyéb cégek mellett a kriptovaluták irányába is tesz pár kacsintást, és mivel a közösségi médiában is meghatározó véleményvezér, ezért sokan mérvadónak tartják a megnyilatkozásait ez ügyben is. Musk pedig a közösségi felületeken amúgy is elég aktív kripto-közösségnek amolyan „örökbefogadott apostola” lett, aki eddig határozottan ezen fizetőeszközök mellett foglalt állást. Korábban ugyanis bejelentette, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint, és ezután a vállalat ezt el fogja fogadni fizetőeszközként. Talán nem a legszerencsésebb pillanatban érkezett ez a bejelentés, hiszen az elektromos autókat gyártó, „zöld cég” így egy olyan fizetőeszközt vett a szárnyai alá, amely éppen a hozzákapcsolódó emisszió miatt állt tűz alatt – New York államban például emiatt három évre be is tiltanák a bányászatot. Minderről a lentebb olvasható cikkünkben részletesen is írtunk annak apropóján, hogy Musk május 12-én kirakott egy üzenetet a Twitterre, amelyben leírja, hogy a Tesla bár nem szabadul meg a bitcoin állományától, környezetvédelmi megfontolásból ezt mégsem fogja fizetőeszközként elfogadni.

A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint Elon Musk bejelentését követően zuhant is a kriptovaluta árfolyama.

A bitcoinnak határozottan nem tett jót Musk pálfordulása, hiszen a bejelentést követően május 17-ig 21 százalékot zuhant az árfolyama. Mivel pedig ez a fizetőeszköz a kriptopénzek zászlóshajója, szépen rántott is magával mindent: a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező ethereum árfolyama például 17 százalékot esett ugyanebben az időszakban.

Ezt követően kitört a csalódott komment-cunami a Twitteren, és többen nekimentek Musknak is. A következő döfést pedig egy Musk mellett állásfoglaló bejegyzés indította el: Mr. Whale felhasználó lényegében azt mondta, hogy a befektetők majd verhetik a fejük a földhöz a következő negyedévben, amikor rájönnek, hogy a Tesla mégis eladta a bitcoinját, és amennyi gyűlöletet kap Musk, nem is csodálkozna ezen. A kommentre válaszolt Elon Musk is, egyetlen szóval: indeed, magyarul tehát valóban. A közösségi platformok némileg korlátozott kommunikációs lehetőségeinek/szokásainak hála, ez az „indeed” több értelmet is nyerhet: jelentheti azt is, hogy még egy ilyen lépésen sem lenne semmi csodálnivaló azok után, ahogy a feldühödött „Bitcoinerek” a Tesla jobb sorsra érdemes vezérével bántak, de akár úgy is, hogy valóban ez fog történni: a Tesla mégis megszabadul a bitcoin készletétől.


Ekkor – mivel sokan az említett szó számukra legpesszimistább olvasatát vették alapul – kitört a pánik, és az emberek elkezdtek megszabadulni a bitcointól. Csak a nagyságrendek érzékeltetése végett: a bitcoin azóta bezuhant a 40 000 dolláros lélektani határ alá, miközben a kriptogazdaság egy hét alatt 17 százalékkal zsugorodott, és ugyanebben az időszakban az érintett piacról 250 milliárd dollár párolgott el. (Igaz, ez nem teljesen Musk bejegyzésének a sara, de erről később.) Egy felhasználó ezzel a szemlétes mémmel mutatta be a különbséget a múlt heti és az eheti állapotok között:

Mindez annak ellenére történt, hogy Musk később pontosította, hogy a Tesla nem szabadult meg a bitcoin állományától:

Musk bejegyzései után ugyanis már-már úgy tűnt, hogy megnyugszanak a kedélyek, amikor Kína ma bejelentette, hogy megtiltja a különböző pénzintézeteknek, valamint fizetési vállalatoknak, hogy kriptovaluta-tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak. Kína egyébként már többször is próbálta megregulázni a kriptovaluták piacát, és a mostani kísérlet apropója épp a bitcoin árfolyamának fent kifejtett szabad esése volt. Az ázsiai ország ezúttal ráadásul rögtön két ponton támad, hiszen az említett tiltás értelmében a szóban forgó cégek nem nyújthatnak semmiféle kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatást, viszont emellett a lakosságot bár kifejezetten nem tiltják el az ilyen jellegű befektetésektől, de erősen tanácsolják ezeknek a valutáknak a kerülését, mivel Kína hivatalos álláspontja szerint ezek kockázatos eszközök, melyeket mögött nem áll „valós érték”, könnyen manipulálhatóak, ráadásul a szerződéseket sem védi a kínai jog.

Az eredmény? A történelmi csúcshoz képest (ez kicsit több, mint egy hónapja volt) a bitcoin árfolyama 40 százalékot, ez ethereum pedig a saját csúcsához képest 34 százalékot esett, de nem járt jobban Musk új favoritja (erre mindjárt rátérünk), a dogecoin sem, amelyet szintén érintett a kínai bejelentést követő pánikszerű eladási hullám.

A dogecoin, amely kezdetben a bitcoin paródiájának indult, lehet a jövőben (elnézést a kutyaalapú szóviccért!) Musk új házi kedvence. A Tesla vezére ugyanis pár napja bejelentette, hogy a dogecoin lehet az a fizetőeszköz, mely megfelel a Tesla új környezetvédelmi elvárásainak, és hogy ezt energia-hatékonyabbá tegyék, együtt is dolgozik a dogecoin fejlesztőivel. Mindez tehát egyezik a korábbi bejelentésekkel, mely szerint a Tesla olyan kriptovalutát keres, mely tranzakciónként a bitcoin energiafogyasztásának az 1 százalékával rendelkezik. A dogcoint pedig most éppen erre készítik fel, sőt a fejlesztők szerint a milliárdos már 2019 óta pumpál pénzt ebbe az eredetileg tehát viccnek indult projektbe. Musk korábban már többször is bizonyította szándékainak komolyságát ezzel a kriptovalutával kapcsolatban, hiszen például az SNL-beli fellépésével is az árfolyamot próbálta valószínűleg feljebb tornázni, igaz, akkor a dolog éppen visszájára sült el. Musk belengette azt is, hogy ha a kutyuspénznek nem jön össze a dolog, akkor létrehoz egy saját kriptovalutát, ami utóbbi megoldás azonban rengeteg nyűggel járna: „Big pain in the neck to create another one”.

Közben egyébként a Bitcoin protokollt is próbálják energia-hatékonyabbá tenni, persze kérdés, hogy ez mennyire fogja megmenteni a valutát. Musk ugyanis nyilván számított rá, hogy a Teslát érintő, május 12-ei bejelentésének milyen hatása lesz, és ez állhatott a hátterében, hogy ahhoz képest körülbelül egy héttel korábban már óvatosságra intett az ilyen jellegű befektetésekkel kapcsolatban – amivel egyébként már eleve sok szájról leénekelte a mosolyt.

Az is látszik, hogy Musk szeretne egy országoktól független, blokklánc alapú kriptovalutát, de valószínűleg miután a környezetromboló hatása miatt a bitcoin ennyire kereszttűzbe került, azt kénytelen-kelletlen elengedte. Kérdés viszont, hogy mennyire számított valami olyasmire, mint Kína mai bejelentése, ami tehát az egész piacot a földbe döngölte, így a dogecoint is. Hiszen amíg az egész sztori környezetvédelmi (és nyilván PR) megfontolásokból indult ki, a helyzetben a piaci beavatkozásra indokot látó ázsiai ország lépése után klasszikus pénzpiaci törvények lendültek működésbe – vagyis pánikszerű eladási roham robbant ki, miközben a komolyabb intézetek is visszahúzódnak és kivárnak. Az ilyen dinamikák pedig nyilvánvalóan függetlenek attól, hogy egy adott kriptopénz mögött milyen protokoll áll, és mennyire környezetszennyező, ráadásul ezeket a folyamatokat nem sokan képesek uralni vagy akárcsak a lefolyásuk menetét kiszámítani – ahogy az már a történelem folyamán nem egyszer kiderült. Annyi viszont már most látszik, hogy a kripovaluták piacának a teljes piaci értéke 24 óra alatt 27,6 százalékkal csökkent, és ez a csúcshoz képest közel 1 000 milliárd dolláros visszaesést jelent – ami nem éppen a féktelen optimizmusra okot adó jel.

További cikkek a témában:

Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának Na de hogy lehet szobrot állítani valakinek, akiről senki sem tud semmit? A cikkünkből kiderül.

Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence A technológia atyja lett így a legfiatalabb kripto milliárdos.

Február óta nem zuhant ekkorát egy nap alatt a Bitcoin A Coinbase tőzsdére lépése után korrigált a piac.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.