Egy PhD hallgató tizenhét új bolygót fedezett fel

2020 / 03 / 01 / Felkai Ádám
Egy PhD hallgató tizenhét új bolygót fedezett fel
Michelle Kunimoto a NASA Kepler missziójának az adatait összesítette, és így talált tizenhét új planétát, köztük potenciálisan lakható, Földméretű bolygókat is.

A négyéves küldetése alatt a Kepler űrtávcső olyan bolygókat keresett, melyek lakható övezetben, tehát egy csillagrendszernek azon a területén helyezkednek el, ahol esély van az élet kialakulására, például ahol feltételezhető folyadék állapotú víz jelenléte.

A fent leírt bolygók persze nagyon ritkák, hiszen több tényező együttállásának is teljesülnie kell, ám egy, a The Astronomical Journal-ban közzétett tanulmány most beszámol egy ilyen planétáról. A bolygót, hivatalosa nevén: KIC-7340288 b-t egy Michelle Kunimoto nevű PhD hallgató fedezte fel.

A KIC-7340288 b másfélszer akkora, mint a Föld, tehát valószínűleg nem egy gázóriás, hanem sziklás bolygó, amely a csillagrendszerének a lakható övezetében helyezkedik el. Persze nem holnap fogunk oda átruccanni, hiszen a planéta a Földtől körülbelül ezer fényévnyire helyezkedik el, ám a felfedezés így is jelentős, hiszen a Kepler ezzel a mostanival együtt összesen tizenöt hasonló bolygót fedezett fel.

A KIC-7340288 b-n egy év száznegyvenkettő és fél napig tart.

Kunimoto felfedezett ezen kívül tizenhat másik bolygót is, a legkisebb közülük a Föld méretének a kétharmada. A legnagyobb pedig nyolcszor akkora, mint a planétánk – szép kis gyűjtemény, az biztos. Ezen a linken meg is lehet tekinteni egy összehasonlító ábrát.

A PhD hallgató már eddig is fedezett fel bolygókat, még a diploma megszerzése előtt négyet is talált. Jelenleg a bolygók tranzitjait (a fényerő változását, ahogy egy-egy planéta elhalad a saját csillaga előtt) tanulmányozza, és így keres planétákat a Kepler által felfedezett nagyjából kétszázezer csillag körül. A tranzit alapján pedig rengeteg mindent ki lehet számolni, például a bolygó méretét, és hogy mennyi idő alatt kerüli meg a csillagot.

(Kép: Wikipedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.