Egy PhD hallgató tizenhét új bolygót fedezett fel

2020 / 03 / 01 / Felkai Ádám
Egy PhD hallgató tizenhét új bolygót fedezett fel
Michelle Kunimoto a NASA Kepler missziójának az adatait összesítette, és így talált tizenhét új planétát, köztük potenciálisan lakható, Földméretű bolygókat is.

A négyéves küldetése alatt a Kepler űrtávcső olyan bolygókat keresett, melyek lakható övezetben, tehát egy csillagrendszernek azon a területén helyezkednek el, ahol esély van az élet kialakulására, például ahol feltételezhető folyadék állapotú víz jelenléte.

A fent leírt bolygók persze nagyon ritkák, hiszen több tényező együttállásának is teljesülnie kell, ám egy, a The Astronomical Journal-ban közzétett tanulmány most beszámol egy ilyen planétáról. A bolygót, hivatalosa nevén: KIC-7340288 b-t egy Michelle Kunimoto nevű PhD hallgató fedezte fel.

A KIC-7340288 b másfélszer akkora, mint a Föld, tehát valószínűleg nem egy gázóriás, hanem sziklás bolygó, amely a csillagrendszerének a lakható övezetében helyezkedik el. Persze nem holnap fogunk oda átruccanni, hiszen a planéta a Földtől körülbelül ezer fényévnyire helyezkedik el, ám a felfedezés így is jelentős, hiszen a Kepler ezzel a mostanival együtt összesen tizenöt hasonló bolygót fedezett fel.

A KIC-7340288 b-n egy év száznegyvenkettő és fél napig tart.

Kunimoto felfedezett ezen kívül tizenhat másik bolygót is, a legkisebb közülük a Föld méretének a kétharmada. A legnagyobb pedig nyolcszor akkora, mint a planétánk – szép kis gyűjtemény, az biztos. Ezen a linken meg is lehet tekinteni egy összehasonlító ábrát.

A PhD hallgató már eddig is fedezett fel bolygókat, még a diploma megszerzése előtt négyet is talált. Jelenleg a bolygók tranzitjait (a fényerő változását, ahogy egy-egy planéta elhalad a saját csillaga előtt) tanulmányozza, és így keres planétákat a Kepler által felfedezett nagyjából kétszázezer csillag körül. A tranzit alapján pedig rengeteg mindent ki lehet számolni, például a bolygó méretét, és hogy mennyi idő alatt kerüli meg a csillagot.

(Kép: Wikipedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.