Egy ritka csillagfajta haldoklásáról sikerült egészen pontos felvételeket készíteni

2023 / 03 / 15 / Bobák Zsófia
Egy ritka csillagfajta haldoklásáról sikerült egészen pontos felvételeket készíteni
A ritkán látható csillagtípus és a kozmikus por, amit szétszór, a teleszkóp infravörös felvételein különlegesen pontosan látszik.

Az úgynevezett Wolf-Rayet csillagok egy ritka, nagyon forró és masszív csillagtípus képviselői, amelyek jellemzője, hogy folyamatosan veszítenek az anyagukból, így nagy kiterjedésű kozmikus por-, és gázfelhő veszi őket körbe. A csillagászok eddig nagyon kevés (néhány száz) ilyen csillagot tudtak csak eddig megfigyelni 1867-es felfedezésük óta, pedig igen látványos jelenségekről van szó: a Napnál sokkal nagyobb tömegű és akár többezerszer melegebb égitestek felszíni hőmérséklete meghaladhatja az 50 000 Celsius-fokot is és speciális kibocsátási színképvonalakkal rendelkeznek. A masszív csillagok akkor érik el a Wolf-Rayet fázist életük során, amikor a megsemmisüléshez közelednek, nem sokkal ezután szupernóva robbanásban pusztulnak el.

Korábbi teóriák szerint a Wolf-Rayet csillagtípus az egyetlen olyan csillagfajta, amelynek tagjai csendesebb módon "halnak meg" és szupernóva robbanás helyett az anyagkilökődés után megmaradt magjuk közvetlenül fekete lyukká alakul, de ezt az elméletet egy 2022-es tanulmány eredményei alapján cáfolták. Az SN 2019hgp jelű szupernóva színképi elemzése során a csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy az adatok egy Wolf-Rayet csillag jelenlétére utalnak, amelyet egy tőle 1500 km/s-os sebességgel távolodó, nitrogénben, szénben és neonban gazdag csillagköd vesz körbe.

A James Webb Űrteleszkóp most a WR 124 jelű csillagot örökítette meg minden eddiginél részletesebb képeken, amelyet a NIRCam és a MIRI infravörös tartományban látó kameráival készített. A felvételeken jól látható az égitestet körülvevő kozmikus por, ami abból a nagy mennyiségű, a Nap tömegének tízszeresét kitevő anyagból keletkezett, amelyet a csillag eddig kilökött magából. A kutatók számára az űrbeli por tanulmányozása fontos szerepet játszik az univerzum működésének megértésében, többek között azért is, mert ebből az anyagból formálódnak a bolygók, de egyúttal akadályozó tényezőt is jelent a megfigyelések során a mögötte megbúvó csillagok fényének blokkolása miatt.

A kozmikus por kutatása még egy meglehetősen ismert asztrofizikus, Brian May érdeklődését is felkeltette, aki a Queen együttesben töltött évei után folytatta félbehagyott csillagászati tanulmányait és 2007-es doktori disszertációját, amelyet később könyv alakjában is kiadtak, a porfelhőkről írta (A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud).

(Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team)

Rejtélyes koncentrikus körök egy csillag körül és az első felvétel egy exobolygóról – a JWST lenyűgöző képei Ismét kitett magáért a legmodernebb űrtávcső: a JWST először készített felvételt egy exobolygóról, a rejtélyes fénykörök pedig hihetetlenül festenek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.