Egy sebészeti robot állítólag nem csak megégetett, de meg is gyilkolt egy nőt

2024 / 02 / 16 / Felkai Ádám
Egy sebészeti robot állítólag nem csak megégetett, de meg is gyilkolt egy nőt
A nő férje legalábbis ezen vád alapján indított pert.

2021 szeptemberében Sandra Sultzer vastagbélrák miatt esett át egy műtéten a floridai Baptist Health Boca Raton Regionális Kórházban, ahol a Da Vinci sebészeti robotot használták. Tragikus módon a robot meghibásodott, és véletlenül lyukat égetett a nő vékonybelében – számol be az esetről a Neoscope. Az eset szövődményekhez és több későbbi beavatkozáshoz is vezetett – ezek azonban nem vezettek eredményre: Sultzer 2022 februárjában sajnos elhunyt.

Az asszony halálát követően a férje, Harvey Sultzer pert indított az Intuitive Surgical, Inc., a Da Vinci robot gyártója ellen, azt állítva, hogy a robot meghibásodásából eredő sérülések közvetlenül felelősek a felesége haláláért.

A per rávilágít a robot-asszisztált műtétek biztonságával kapcsolatos aggályokra – ebben a konkrét esetben arra, hogy Sandra nem volt tisztában a hagyományos laparoszkópos eljárásokhoz képest megnövekedett kockázatokkal. Az ezen eset kapcsán folyó vizsgálat azonban csak a legutóbbi azok közül, amely az Intuitive Surgical, Inc. háza táján folyik, mivel az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) korábban már vizsgálta a vállalatot amiatt, hogy a sebészeti robot által okozott sérülésekről érkeztek bejelentések. Konkrétan az FDA figyelmét azokra az esetekre hívták fel, amikor a robot tervezési hibája – egy kis gumihüvelyen keletkező repedések – miatt romlott a szigetelés, és az elektromos áram belső égési sérüléseket okozott a pácienseknél.

A robot által segített műtétek egyre népszerűbbek, mivel precízebb és kevésbé invazív eljárásokat kínálnak. Azonban az olyan esetek, mint Sultzer tragikus halála, kritikus kérdéseket vetnek fel az ilyen fejlett orvosi eszközök megbízhatóságával és biztonságával kapcsolatban.

A sebészeti robotok jövőjéről, konkrétan az Intuitive Surgical, Inc.-ről mi is írtunk még 2021-ben:

Hamarosan sebészeti robotok végezhetik a prosztataműtétet Sokan most bizonyára a szívükhöz kapnak, ám tervezői szerint a robotok segítségével biztonságosabbá válhatnak a prosztataműtétek: az operáció sikeressége mellett azok ugyanis csökkentik a műtét utáni leggyakoribb problémák, például a húgyhólyaggyengeség vagy az impotencia kockázatát.

Abban a cikkünkben azt írtuk, hogy ezek a robotok jó eséllyel a sebészet jövőjét jelentik, amire, mint az mostanra tehát látható, baljós árnyat vetnek a Sultzeréhez hasonló esetek:

“Az Amerikai Orvostudományi Egyetemek Szövetsége szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb a sebészhiány, 2033-ra várhatóan huszonnyolcezer-hétszáz sebészi állás vár betöltésre. Emellett a koronavírus-járvány rámutatott arra is, hogy robotokra van szükség a műtőkben, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát a személyzet és a betegek számára. A határ pedig valóban a csillagos ég, hiszen napjainkban könnyen a szemünk előtt elevenedhet meg a Csillagok háborúja jelenete, amikor egy robot az űrhajóban műtötte Luke Skywalker kezét (A kaliforniai Sunnyvaleben található Intuitive Surgical egyébiránt világszinten élen jár a minimálisan invazív ellátások technológiai fejélesztésében, illetve két évtizede foglalkoznak robotikus orvosi kezelő berendezések fejlesztésével).”


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.