Hamarosan sebészeti robotok végezhetik a prosztataműtétet

2021 / 02 / 15 / Perei Dóra
Hamarosan sebészeti robotok végezhetik a prosztataműtétet
A rákos prosztata műtéti eltávolítása többféle módon történhet hasi vagy gáttáji metszésen keresztül, a húgycsövön át történő részleges eltávolítás viszont rák esetén csak kivételesen jöhet szóba. A prosztata műtéti eltávolítása az esetek többségében impotenciához vezet, és a betegek jelentős hányadában - legalábbis átmenetileg - a vizelettartás elégtelensége (inkontinencia) is kialakul, a kezelés mellékhatásai tehát igen súlyosan érintik a betegeket. Kidolgoztak ugyan a szexuális potenciáért felelős, az eltávolítandó prosztata oldalán futó vékony idegek megkímélését célzó műtéti eljárást is, ennek kimenetele azonban bizonytalan, és sokszor az idegek daganatos beszűrtsége nem is teszi lehetővé azok megtartását.

A Vanderbilt Sebészeti és Mérnöki Intézet kutatói ennek megoldására kifejlesztettek egy kisméretű robotot, ami forradalmasíthatja a prosztatarák kezelésére irányuló sebészeti eljárásokat. A betegség minden kilencedik férfit érint az USA-ban, míg hazánkban az európai átlagnál rosszabb a prosztatarák halálozási aránya (nálunk harminc százalék körüli, Nyugat-Európában jellemzően tíz-tizenöt százalék), mert a betegek túl későn fordulnak orvoshoz. A fejlesztőcsapat egy élethű modellen demonstrálta, hogy a sebészeti robot nemcsak eltávolítja a gyulladt prosztatát és szöveteket a húgycsövön keresztül, de a hólyag húgycsőhöz varrásának nehéz lépését is kíméletesen végzi - idézi a MedicalXpress az Institute of Electrical and Electronics Engineers szaklapban megjelent tanulmányt.

Személyre szabott térdprotézis, kiegészített valóság és robottechnológia – csúcstechnológiájú műtétek Magyarországon A személyre szabott „custom-made” térdprotézis beültetés a világ 8. országaként Magyarországon történt meg. Robot-asszisztált műtétre is került már sor, de további innovációk várhatóak.

A radikális prostatectomia a prosztatarák egyik ismert kezelési módja, melynek során az orvosok felmetszik a hasat, hogy hozzáférjenek a prosztatához. Az egészséges szövetek és idegek ily módon történő megbolygatása azonban gyakran inkontinenciát vagy merevedési zavart okozhat az érintetteknél. Az intézet közleménye szerint azonban jelenleg nem léteznek alternatív endoszkópos eltávolítási technikák, mert nincsenek olyan eszközök sem, amelyek ilyen kis felületen lehetővé tennék a műtéti beavatkozást. Robert Webster, gépészmérnöki professzor, valamint orvostudományi és urológiai docens karrierjét azon koncentrikus, úgynevezett csőrobotok fejlesztésével töltötte, amelyek lehetővé tették ezt a készséget egy endoszkóp segítségével. Idővel csatlakozott hozzá Duke Herrell, urológiai, orvosbiológiai, valamint szintén gépészmérnöki professzor, és közösen létrehoztak egy

műtéti robotplatformot, amelynek két karja teleszkópos, tűméretű csövekből áll, valamint szoftveres vezérlési technikákkal irányítható.

2005-ös találmányát követően Webster (és most Herrell), valamint a Vanderbilt kutatócsoportja, Nick Kavoussi urológiai adjunktus, Dominick Ropella végzős hallgató, Ernar Amanov posztdoktori tudós és társa, Naren Nimmaggada közreműködésével továbbfejlesztették a robot prototípusát egy egy hüvelyk átmérőjű eszközzé amely a húgycsőben látja el feladatát. Webster szerint az egyik legnagyobb kihívást a húgycső nagysága jelentette, mivel eddig nem létezett olyan eszköz, ami ekkora felületen megbízhatóan végrehajthatta volna a varrást.

Miután eltávolította a prosztatát a húgycsövön keresztül, a sebészek képesek manipulálni a koncentrikus csőrobotot úgy, hogy az pontosan a hólyag nyakához varrja a húgycsövet. Az eljárás - az úgynevezett anasztomózis (műtéti úton létrehozott összeköttetés üreges szervek között) - az egyik legnagyobb kihívást jelentő lépés, mivel ez a folyamat döntő fontosságú a vizeletfunkciók helyreállítása szempontjából. Herrell és Webster szerint, ha eszközük érintetlenül hagyja a környező struktúrákat, ideértve a szexuális működéshez szükséges tartószalagokat és idegeket, a műtét kevesebb traumával jár, valamint csökkennek a műtéti szövődmények. Az eljárás során egy merev endoszkóp a húgycsőhöz juttatja a két koncentrikus robotkart, majd amikor eléri a húgycsövet, a tűkar átszúrja és varratot húz a szöveten, a második kar pedig megfogja a varratot, és visszahozza a hólyagba.

"Hét-nyolc öltéssel kivitelezhető az eljárás anasztomózisos szakasza" - magyarázza Webster.

A technika fejlesztéséről Webster azt is elárulta, hogy az ötlet eredetileg Herrelltől származott, aki kíváncsi volt, mi történne, ha beépítenék az egyik általa használt lézert valamelyik robotkészülékükbe, és akkorára zsugorítanák műszereiket, hogy azok illeszkedjenek a standard endoszkópprofilba.

Fényes jövőt jósolnak a robotsebészetnek

Az Intuitive Surgical egészségügyi technológiai vállalat 3,58 dolláros egy részvényre jutó profittal zárta a tavalyi negyedik negyedévet, negyvenhat centtel felülteljesítve az elemzők várakozását. A techcég emellett az árbevétel tekintetében is felülmúlta az előrejelzéseket. A robotikus sebészeti eszközöket gyártó vállalat eladási volumene a negyedévben kiugró volt, ugyanakkor a kórházi elhelyezések tekintetében továbbra is visszaesés tapasztalható a járvány miatt. A gyorsjelentést követően 6,8 százalékot esett a vállalat részvényeinek árfolyama. A kurzus a tavalyi évet ötszázötven dollár közelében indította, majd márciusban háromszázhatvanhét dollárig zuhant, 2020-at pedig nyolcszáztizennyolc dollárral zárta. (2021. január végén hétszáznegyvennégy dollárnál jegyezték). Józsa Bence, az Equilor junior elemzője a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy a tavalyi évben óriásit ralizott az Intuitive Surgical részvénye, amikor a piac a vakcinagyártók mellett más egészségügyi teches vállalatokat is felkapott.

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy hosszútávon is felfelé tarthat az árfolyam.

Hozzátette: az Intuitive hatvanöt százalékos bruttó marzsinnal és huszonhat százalékos profitmarzsinnal dolgozott 2020-ban. Több ETF (tőzsdén kereskedett alap) is felkapta a papírt, ahogy valószínűleg az sem csak véletlen egybeesés, hogy a Tesla első felfedezői közé tartozó Ark Invest is felfigyelt az Intuitive Surgical hosszú távú kilátásaira. A Wall Street Journal az Intuitive Surgical da Vinci robotját említi példaként az olyan sebészeti eszközökre, amelyek olyan feladatokat végeznek el, ami az emberi kéznél nagyobb pontosságot igényelnek. De a hétköznapi és ismétlődő feladatok, mint például a varrás automatizálása segíti, hogy a sebészek a műveletek

kritikusabb és összetettebb részeire összpontosítsanak, ezáltal minimalizálják az órákon át tartó eljárások mentális és fizikai fáradtságát.

Az Amerikai Orvostudományi Egyetemek Szövetsége szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb a sebészhiány, 2033-ra várhatóan huszonnyolcezer-hétszáz sebészi állás vár betöltésre. Emellett a koronavírus-járvány rámutatott arra is, hogy robotokra van szükség a műtőkben, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát a személyzet és a betegek számára. A határ pedig valóban a csillagos ég, hiszen napjainkban könnyen a szemünk előtt elevenedhet meg a Csillagok háborúja jelenete, amikor egy robot az űrhajóban műtötte Luke Skywalker kezét (A kaliforniai Sunnyvaleben található Intuitive Surgical egyébiránt világszinten élen jár a minimálisan invazív ellátások technológiai fejélesztésében, illetve két évtizede foglalkoznak robotikus orvosi kezelő berendezések fejlesztésével).

További cikkek a témában:

A HoloLens 2 forradalmasíthatja a sebészetet A HoloLens 2 nem egy jópofa kütyü, hanem egy platform, amely az élet rengeteg területét teheti könnyebbé – az orvosi alkalmazásáról most láttunk egy igazi erődemonstrációt.

Több végzetes műhibát követnek el a sebészek, ha a születésnapjukon operálnak A „szülinap-hatás” szomorú következményére világított rá egy új tanulmány.

Idegháló irányíthatja a jövőben a műtét közbeni érzéstelenítést Gépi tanulással az idegháló 'megtanulta', hogyan reagáljon egy adott helyzetre, és a beteg állapotára odafigyelve alkalmazza a megfelelő érzéstelenítő-adagot.

(Fotó: Getty Images Hungary, VUMC)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.