Egy szupergyors elektróda új fejezetet nyithat az akkumulátorok történetében

2020 / 10 / 29 / Perei Dóra
Egy szupergyors elektróda új fejezetet nyithat az akkumulátorok történetében
A szén nanocsövön alapuló elemelektród feltalálói szerint a világ leggyorsabb eleme: az úgynevezett ultragyors elektróda ereje tízszeres, az energiatárolási képessége háromszoros, az élettartama akár ötszörös is lehet, a töltési időt pedig képes pár percre csökkenteni.

Ha hihetünk a francia NAWA Technologies-nak, a szupergyors elektróda bámulatos változásokat hoz az akkumulátorok teljesítményét illetően. Promóciós videójukban a hagyományos akkumulátorok közötti átmenetként említik az új technológiával felszerelt akkumulátorokat, és a gyorsan tölthető akkumulátorokat egy sprinterhez, a lítiumakkumulátorokat pedig egy maratonfutóhoz hasonlították: előbbinek rövid idő elég a töltéshez, nagy teljesítményű, viszont gyorsan lemerül, míg a másik tovább bírja, de kevésbé erős. A vállalat szerint az akkumulátor teljesítményének, energiájának és életciklusának talán legnagyobb gátja az elektródok gyártásához használt por, mivel azok alacsony elektromos-, hő- és ionvezető képességet eredményeznek; kedvezőtlen mechanikai tulajdonságaik így tehát számos, eddig ismeretlen biztonsági és életciklus-problémákhoz vezethetnek.

Az új elektróda, ami egyébként a NAWA saját szabadalmán, egy függőlegesen elhelyezkedő szén nanocső rendszerén (VACNT) alapul,

minden oldalról hozzáférhető 3D nanostruktúra segítségével ötvözi az ionvezetési képességet a magas elektromos- és hővezető képességgel, amelyet százmilliárd nanocső/négyzetcentiméter , függőlegesen igazított elrendezés biztosít. Mivel az elektródák az akkumulátor teljes költségének csaknem huszonöt százalékát teszik ki, míg a jelenlegi globális lítiumion-akkumulátorok piaca túllépi a harmincötmilliárd dollárt, a NAWA szerint szabadalmuk jelentős költségmegtakarítást jelenthet. A cég jelenleg a különböző vegyszerekből előállított bevonatokat teszteli, 2023-ban ugyanis már szeretnék bevezetni és gyártani a technológiát. A fejlesztők úgy látják, hogy a rendszer életciklusa végén könnyen újra feldolgozható és környezetbarát módon kidobható.

Becsléseik szerint a hagyományos lítiumakkumulátorok CO2 lábnyoma ezáltal cellánként akár hatvan százalékkal is csökkenthető.

A technológia egyik legfontosabb piacát alighanem az autóipar jelenti majd, amely jelenleg a lítiumion-akkumulátorok gyártásának hetvenöt százalékát adja. A cég szerint egy fejlett, az ultragyors szén-dioxid-elektródával felszerelt lítiumion-akkumulátor megduplázhatja a tárolt kWh mennyiségét, vagyis az elektromos autók több energiát hasznosíthatnak, és ezáltal hosszabb ideig vagy gyorsabban közlekedhetnek. A töltési idő pedig akár öt percre csökkenthető (nyolcvan százalékos töltöttségig), míg az akkumulátor élettartama akár ötszörösére is javulhat. Ulrik Grape, a NAWA Technologies vezérigazgatója szerint az ultrakönnyű szénelektróda lehetővé teszi
az akkumulátorok gyorsabb feltöltését.

Teszi mindezt a világ egyik legkönnyebben hozzáférhető és leginkább környezetkímélő anyagával, a szénnel.

Ahogy Grape mondja, technológiájuk hozzájárulhat az akkumulátoros rendszerek környezeti hatásainak csökkentéséhez, olyannyira, hogy megfelezheti azt az időt, amely alatt egy elektromos jármű a gyártása során keletkező CO2-t kiegyenlíti, míg feltöltése ugyanannyi időbe telik, mint a benzines tankolás, és ugyanolyan távolság is megtehető vele, mint egy tele tank benzinnel.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.