Egy telefontársaság elnöke már 1953-ban megjósolta az okostelefonok érkezését

2022 / 01 / 03 / Bobák Áron
Egy telefontársaság elnöke már 1953-ban megjósolta az okostelefonok érkezését
Bár Mark L. Sullivan a saját bevallása szerint is csupán spekulált, a tippjei meglepően időtállónak bizonyultak.

A közösségi médiában időről-időre ismét felbukkan egy régi újságcikk, amin ugyan a dátumozás nem látható, de a leírás szerint 1953. április 11-én jelent meg a Tacoma News Tribune-ben. A "Nem lesz menekvés a telefonok elől a jövőben" című rövidke cikkben a lap az Associated Press alapján idézi Mark L. Sullivan, a Pacific Telephone and Telegraph Co. elnökét, aki a hírügynökség beszámolója szerint a következőket mondta:

"Az, hogy a jövő telefonja milyen formát ölt, természetesen színtiszta spekuláció, de íme az én jóslatom:

Végleges formájában a telefont az emberek magukkal fogják hordani, valahogy úgy, ahogy ma az órákat hordjuk. Valószínűleg nem lesz benne tárcsázó vagy ennek megfelelő megoldás, és azt gondolom, hogy a felhasználók képesek lesznek látni is egymást miközben beszélnek, ha ezt akarják. Ki tudja, talán még fordítani is tud majd egyik nyelvről a másikra".

Bár a technológia fejlődésével kapcsolatos jóslatokra általában jellemző, hogy ha eléggé általánosítóak, akkor szinte bármit beléjük lehet magyarázni, Sullivan szavai azért elég konkrétan leírtak számos olyan funkciót, amelyek csak a mobil- vagy az okostelefonok érkezésével terjedtek el.

A Snopes 2019-ben utána járt az újságcikk eredetiségének, és noha a Tacoma News Tribune vonatkozó számát nem találták meg, ugyanakkor számos másik lapban ráakadtak az AP-tól átvett cikkekre, ami alapján biztosan kijelenthető, hogy Sullivan szájából valóban elhangzottak ezek a mondatok.

A lap ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy bár klasszikus mobiltelefonokról egészen a nyolcvanas évekig nem beszélhetünk, Sullivan a pozíciójából fakadóan valószínűleg pontosan tisztában volt a korabeli high-tech fejlesztésekkel, amelyek már magukban hordozták az általa megjósolt technológiák lehetőségét. Ahogy a Snopes rámutat, autókba szerelhető műholdas telefonok például már az 1940-es években is léteztek, és bár kereskedelmi forgalomban csak később jelentek meg, a videohívás technológiájának az alapjai is egészen az 1930-as évekig vezethetők vissza.

Sullivan jóslata ezzel együtt is szépen öregedett, főként az utolsó mondat, amiben megjósolta, hogy a telefonjaink segítségével nyelveket is fogunk tudni fordítani. Bár a gépi fordítás szintén hosszú múltra tekint vissza, az 1950-es években pedig már a gyakorlatban is kísérleteztek ennek megvalósításával, ugyanakkor a kor hatalmas, szobaméretű számítógépei láttán valóban nagyon keveseknek juthatott volna csak eszébe, hogy a jövőben ez a technológia el fog férni egy hordozható, óraméretű telefonban.

Bár a címben a közérthetőség kedvéért okostelefont írtunk, Sullivan szavai kapcsán azért azt is meg kell jegyezni, hogy amiről ő beszélt, az a szó szoros értelmében nem fedi a mai készülékeket. Nem említette például, hogy ezek az eszközök egy globális hálózathoz fognak kapcsolódni, ahogy nem beszélt alkalmazásokról, játékokról sem, és azt sem jósolta meg, hogy ezekkel a készülékekkel fényképezni és fizetni is fogunk tudni. Az pedig könnyen belátható, hogy ezek nélkül a funkciók nélkül aligha valósulhatott volna meg az okostelefonok diadalmenete, amely majdnem napra pontosan 15 éve, 2007. január 9-én kezdődött az első iPhone bemutatásával.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.