Egy Tesla embereket érzékel fényes nappal az üres temető sírjai felett

2022 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Egy Tesla embereket érzékel fényes nappal az üres temető sírjai felett
Egyesek szerint kísértet lát a jármű, de akad épeszű magyarázat is.

A TikTokra feltöltött felvétel alapján egy Tesla hajt el fényes nappal egy temető mellett, és a kocsi kijelzőjén a sírok között ember formájú, mozgolódó, ütközés szempontjából potenciális veszélyforrásokat azonosított a jármű. Habár a kereszténység legfőbb ünnepe, a Húsvét épp Krisztus feltámadását ünnepli, ennek ellenére ha hasonló eseményre nem Húsvétkor, nem Krisztussal, de tömeges mértékben kerül sor, az sosem jó jel.

@iam3dgar All the spirits came out today… ?? #ghost #spirit #cemetery #tesla #elonmusk #help #thebatman ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

A kérdés, amit a felvételt felfedező IFLS is feltesz, hogy mégis mi a jó fene történik itt? Kísértetjárás, zombiinvázió? Vagy akad valami ésszerűbb magyarázat is? A Teslában 8 kamera és 12 ultrahangos szenzor figyeli a forgalmi körülményeket, és a lap szerint elképzelhető, hogy ezek meghibásodtak, ahogy az sem zárható, hogy szoftveres probléma lépett fel. A fejlesztéskor ugyanis inkább a biztonságra törekednek a mérnökök, vagyis inkább lásson a szoftver valamit embernek, mint hogy ne vegyen észre egy embert. Különösen igaz ez akkor, amikor az önvezető technológia (még a jelenlegi kezdeti szintek is) relatíve friss technológiák, és a balesetekre a sajtó és a közvélemény fokozottan felkapja a fejét.

Miért csapódnak a Teslák parkoló tűzoltó- és rendőrautókba? Tizenegy baleset, tizenhét sérült és egy halott után vizsgálatot indított az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hatóság.

Különösen igaznak tűnik ez az utóbbi időben, mert ahogy arról tavaly év végén beszámolt az Electrek, egy szoftverfrissítés óta a Teslát elárasztották a fantomfékezéssel kapcsolatos panaszok. A fantomfékezés arra utal, amikor önvezető módban a jármű ADAS rendszere (advanced driver assist system) bármiféle ok nélkül lefékezi a kocsit. Ez természetesen szintén nem jár veszélyek nélkül, de az oka éppen az, hogy a Tesla a túlbiztosítás miatt hibásan útakadálynak érzékel valamit, és megpróbálja az ütközést elkerülni. Mint a cikkből kiderül, a fantomfékezés eddig is jellemző volt a Teslákra, és az autók tulajdonosai megtanultak együtt élni mostanra ezzel a jelenséggel. A 2021 novemberében jegyzett cikk szerint viszont a fantomfékezés akkortájt súlyosbodni látszott.

Elképzelhető tehát, hogy a Tesla az akkori frissítéssel inkább ment biztosra, és a szoftver még akár a virágokat is embernek nézte a temetőben, csak hogy biztosan elkerülje a baleseteket.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/PublicDomainPictures)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.