Egy új eszköz segítségével mi mondhatjuk meg a testünknek, hogy mikor vagyunk éhesek

2021 / 01 / 18 / Bobák Áron
Egy új eszköz segítségével mi mondhatjuk meg a testünknek, hogy mikor vagyunk éhesek
A texasi A&M Egyetemen kifejlesztett eljárás az elhízásban szenvedőknek nyújthat a gyomor bypassnál kevésbé radikális megoldást, de hosszú távon számos más betegség kezelésében is segíthet.

Az elhízás kezelésének legradikálisabb módja a gyomor bypass, amelynek keretében műtéti beavatkozással leválasztják a gyomor egy részét, a gyomor térfogatának csökkenése és a rosszabb felszívódás pedig radikális fogyáshoz vezet. Ezt válthatja ki a jövőben egy jóval kevésbé invazív megoldás, amit a Texas A&M Egyetem kutatói fejlesztettek ki, Sung Il Park vezetésével. A módszer lényege, hogy a gyomorba mikroszkopikus ledeket ültetnek, amelyek távirányítással kapcsolhatók ki és be, így a megfelelő idegek stimulálásával azt az üzenetet küldhetik az agynak, hogy már nem vagyunk éhesek.

"Egy olyan eszközt akartunk kifejleszteni, aminek a beültetése csak minimális sebészi beavatkozással jár, és lehetőséget ad rá, hogy stimuláljuk vele a gyomorban található idegvégződéseket" - mondta el a találmányról a kutatást vezető Park. A gyomor bypasst jellemzően olyan súlyos elhízással küzdő embereknél szokták alkalmazni, akiknél a hagyományos módszerek, mint a diéta vagy a rendszeres testmozgás kudarcot vallanak, az eljárás azonban komoly orvosi beavatkozást igényel, amiből a felépülés heteket is igénybe vehet, ráadásul végleges beavatkozásnak minősül (bár elméletben egy bonyolult beavatkozással visszafordítható).

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint az A&M Egyetemen kifejlesztett módszer a bolygóideg stimulálásán alapszik, amelynek a gyomorban lévő idegvégződései azt az üzenetet tudják küldeni az agynak, hogy már nem vagyunk éhesek. A bolygóideg stimulálása nem teljesen új ötlet, ám az eddig kifejlesztett eszközök mind elektromossággal stimulálták az idegvégződéseket, ezek beültetése drágább és bonyolultabb megoldást igényel. Park és csapata viszont rájött, hogy az optogenetika segítségével fénnyel is stimulálhatók az idegvégződések, mégpedig úgy, ha az idegvégződésben található, fényérzékeny géneket stimulálják. A gyomorba ültetett mikroszkopikus ledek egy mikrochip segítségével ráadásul távirányítóval irányíthatók, így az éhségérzet bármikor be és kikapcsolható. A felfedezésük így nem csak az elhízás kezelésében hozhat komoly áttörést, hiszen elképzelhető, hogy a módszerrel például a fájdalom is kikapcsolhatóvá válik. (Freethink)

(Fotó: Matthew Linguist/Texas A&M)

További cikkek a témában:

Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok Az IoT véget vetett a kornak, mikor a berendezési tárgyaink passzívan és némán vettek körbe minket. A tükrök túloldalán most már orvosok és szakemberek elemzik velünk együtt, vajon nem vagyunk e túl sápadtak.

Magyar fejlesztésű találmány segíthet megoldani az orvosok túlterheltségét a koronavírus alatt Az Entremo okoskarkötője valós időben tudja mérni a páciensek pulzusát, testhőmérsékletét, légzési gyakoriságát és véroxigén-szintjét, és akár már november végére elkészülhet.

Három éven belül embereken tesztelhetik a szintetikus bélbevonatot Az anyag folyékony formában juttatható a szervezetbe, ahol filmszerű bevonatot képez a vékonybelek falán, és normalizálja az emésztés-felszívódás folyamatát. A keletkező, polidopamin nevű anyag leginkább egy kagyló 'ragasztójára' hasonlít, amivel a sziklákra tapad, és bevonatot képez a bélfalon.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.