Egy új EU-direktíva alaposan átszabja, hogy mit lehet környezetbarátnak nevezni

2024 / 01 / 19 / Pőcze Balázs
Egy új EU-direktíva alaposan átszabja, hogy mit lehet környezetbarátnak nevezni
Az Európai Parlament képviselői megszavaztak egy direktívát, amely nem csak a környezetvédelemmel, de a garanciális feltételekkel kapcsolatos termékinformációkat is egyértelműsíteni fogja.

Az Európai Unió weboldalán olvasható közlemény szerint ötszázkilencvenhárom igen, huszonegy nem és tizennégy tartózkodás mellett, vagyis hatalmas támogatottsággal születtek meg a szabályok, amelyek abban hivatottak segíteni az európaiakat, hogy jobb döntéseket tudjanak hozni vásárláskor. Az például, hogy mit jelent a "környezetbarát", a "természetes" vagy a "klímasemleges", a jogalkotók szerint nem igazán tud egyértelmű lenni, ezért az ilyen, túlságosan általános jelzőket be fogják tiltani a termékcsomagolásokon. Azt sem lehet majd állítani, hogy egy termék "kevésbé ártalmas", "semleges" vagy "pozitív hatású" a környezetre nézve, a kibocsátás-ellentételezés és egyéb, nehezen átlátható vállalati tevékenységek miatt.

A fenntarthatósággal kapcsolatos címkék, címkerészek a jövőben csak hivatalos minősítéseket jeleníthetnek meg,

legalábbis, ha a direktívára az Európai Tanács, az Unió állam- és kormányfőit tömörítő szervezet is áldását adja. Ezt követően két éve lesz a tagállamoknak arra, hogy ennek szellemében alkossanak helyi jogszabályokat. A direktíva azonban nem csak a termékek fenntarthatóságával összefüggő állításokat szeretné rendbe tenni: az időtállóságukról is egyszerűbben fogunk információkhoz jutni. Egységesíteni fogják a garanciáról szóló állításokat, hogy egyértelműbb legyen, ha egy termék kiterjesztett garanciával rendelkezik. Emellett a tartósságról sem lehet felelőtlenül nyilatkozni, sőt, még a fogyóeszközök pótlását sem sürgethetik majd, ahogyan azt a közlemény szerint például a nyomtatók tintája esetében szokás.

A Parlament illetékes előadója, a horvát Biljana Borzan szerint ez a törvény "meg fogja változtatni minden európai hétköznapjait" és egy lépés lesz az eldobhatóság fogyasztói kultúrájától a jó irányba. A politikus szerint tartósabb termékeink lesznek, miközben a gyártók sem tudják "átverni" a vásárlóikat, hogy "jók a műanyag palackjaik, mert fákat ültettek valahol".

(Borítókép: Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.