Egy új kutatás szerint „elhagyatott” Földön kívüli technológiából származhatnak bizonyos meteorokban talált ásványok

2022 / 10 / 04 / Felkai Ádám
Egy új kutatás szerint „elhagyatott” Földön kívüli technológiából származhatnak bizonyos meteorokban talált ásványok
A Heideite és Brezinaite két mesterségesen előállított ásvány, amelyeket később a tudósok döbbenetére meteorokban is beazonosítottak. Egy új tanulmány szerint ezen anyagok előállítása annyira komplex ipari folyamatot igényel, hogy komolyan felmerül a lehetőség, hogy ezeket egy idegen civilizáció technológiai lenyomatainak tekintsük.

Az ArXiv szerverre szeptember 13-án feltöltött tanulmány mögött (a teljes anyag itt olvasható) a Venezuelai Központi Egyetem tudósa, Pierre Embaid által vezetett kutatócsoport áll. Embaid úr pedig nem kevesebbre utal, mint hogy a Naprendszerben akadhat egy elhagyatott idegen technológia, amelyből bizonyos, rendkívül komplex ásványok meteoritek formájában eljutottak a Földre.

Az érvelés a következőképp fest: a múlt században amerikai tudósok állítólag két ásványt is létrehoztak mesterséges úton – ezeket Heideite és Brezinaite neveken emlegetik. Mint a mostani tanulmány írja: ezek a szintetikus szulfidok természetesen módon nem alakulnak ki a bolygón, ennek ellenére a szintetizálásukat követően több meteoritben is felfedezték ezeket. A FeTi2S4 vegyjelű szulfidot 1968-ban szintetizálták, majd 1974-ben megtalálták ásványként a Bustee meteoritben (ekkor kapta a Heideite nevet), de később ugyanezt az anyagot 1995-ben a Kaidun meteoritben is felfedezték. A Cr3S4 vegyjelű anyag alapszerkezetét pedig 1957-ben állították elő mesterséges úton, majd 1969-ben megtalálták a Tucson meteoritben – ekkor nevezték el Brezinaite ásványnak. A tanulmány arra is kitér, hogy ezeket a meteorit-ásványokat a szerkezeti, mágneses és felépítésbeli tulajdonságaik ígéretes jelöltekké teszik vasalapú szupravezetők létrehozása céljára.

Ami azonban talán ennél is lényegesebb, az az a megállapítás, hogy ezeket az anyagokat csak rendkívül kontrollált és szofisztikát gyártási folyamatokkal sikerült létrehozni – hogy ilyen folyamatok akadnak-e egyáltalán a természetben, az pedig erősen kérdéses. Emiatt pedig, mint a tanulmány fogalmaz:

„Fontos tehát, hogy nyitottak, sőt provokatívak legyünk, amikor megfontoljuk a következő kérdést: ezek a meteorit-ásványok lehetnek-e földönkívüli technológiai lenyomatok?”

A tanulmány hangsúlyozza azt is, hogy egész pontosan ebben az esetben Földön talált technológiai lenyomatról beszélhetünk. A kutatók ezt követőek kitérnek arra, hogy mit jelent a technológiai lenyomat kifejezés: röviden tehát bármiféle idegen civilizációra utaló jelet. A technológiai lenyomatoknak több típusa is létezhet, manapság ezek közül egyre többet kutatnak, és nyilvánvaló, hogy a legértékesebb valamiféle tárgyi bizonyíték lehetne – ez utóbbi szempont pedig különösen érdekessé teszi a tanulmányban megfogalmazott felvetést. Eszerint a szóban forgó ásványok technológiai lenyomatként a Naprendszerben talált mesterséges tárgyak csoportjába tartoznak, és a kutatók feltevése szerint „valószínűleg” beletartoznak az „elhagyatott technológia” alcsoportba. Magyarán ezek az ásványok jó eséllyel származhatnak egy, a Naprendszerben található, valamilyen okból hátrahagyott mesterséges tárgyból.

A kutatók szerint a következő lépésben több tudomány szakértői (fizikusok és bolygótudósok egyaránt) kellene, hogy folytassák a kutatást, lehetőleg az eredeti meteoriteket is megvizsgálva. Az anyag ugyanis érdekes lehet egy potenciális szupravezető létrehozásához vezető úton is, de tehát az eredetét sem ártana tisztázni.

Kép: Pixabay/TheDigitalArtist


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.