Egy új MI-vezérelt technológia 5 perc alatt feltölti az EV-k akksiját

2020 / 03 / 04 / Justin Viktor
Egy új MI-vezérelt technológia 5 perc alatt feltölti az EV-k akksiját
Egy elektromos jármű (EV) birtoklása szempontjából az egyik legnagyobb kihívást jelentő elem az akkumulátor biztosította hatótávolság, és az, hogy az akkumulátorok töltése általában mennyi ideig tart. Ahogy a Rakéta állandó olvasói már sejtik: jön a heti rendes beszámoló a küszöbön álló akksi-forradalomról.

A kanadai Ottawában működő GBatteries nevű vállalat egy új fejlesztéssel jelentkezett be az "EV akkumulátor töltési idő lecsökkentésének" piacára. A 2014-ben indult cég úgy érné el a töltéshez szükséges idő rövidülését, hogy az akkumulátor élettartama nem változik. A gyorsan töltődő hagyományos akkumulátorok élettartama rövid, ezért az akkumulátorgyártók korlátozzák a töltés sebességét, így kímélve az élettartamot. 

A GBatteries olyan speciális, adaptív, impulzus-töltési algoritmust hozott létre, amely lehetővé teszi szinte bármely ma kapható lítium-ion akkumulátor gyorsabb feltöltését anélkül, hogy annak életciklusa lerövidülne.

Ehhez mesterséges intelligenciát (MI) használnak a változó áramerősség folyamatos szabályozására, mikroimpulzusokban. A MI dönti el, hogy mikor kell az impulzusokat megfelelő feszültséggel továbbítani, az akkumulátor károsítása nélkül. 

Az akkumulátorok töltése közben az impedancia (váltakozó áramú ellenállás) befolyásolja az akkumulátor állapotát, és ez a töltés közben általában gyorsan változik. A GBatteries ChargeSense AI technológiája képes felismerni, hogy az akkumulátorok mikor vannak a töltés optimális, alacsony impedanciájú fázisában.

A MI tudja mikor kell leállítani a töltést, és lehetővé tesz bizonyos mértékű depolarizációt, ez viszont megmenti az akkumulátort a visszafordíthatatlan kémiai reakcióktól, melyek normál körülmények között fellépnének.

Ez nem csupán lehetővé teszi a gyorsabb feltöltést, de csökkenti a hőmérsékletet és megakadályozza a túlmelegedést vagy akár a tüzet. A technológiát több száz akkumulátoron tesztelték több ezer órán keresztül, így rendkívül gyors töltési képességhez jutottak az 100mAh és 60Ah közötti energiacelláknál. 

Ebbe még a legkisebb termékek, például az elektromos járművek órái is beletartoznak. Tim Sherstyuk, a társaság kereskedelmi vezérigazgatója és társalapítója elmondta

“Reméljük, hogy a technológia továbbfejlesztése után lehetővé válik az elektromos autók újratöltése 5 és 10 perc között, bár ez a gyorstöltő-állomás teljesítményétől is függ. A rendszert autógyártók, elektronikai cégek vagy ügyfeleik számára is liszenszeljük majd, bár ennek tető alá hozása időt vehet igénybe. Egy kereskedelmi forgalomba kerülő járműnél a jármű tipikus tervezési ciklusa öt-hét év. És a technológia tesztelését is figyelembe kell venni. Ma együtt dolgozunk az elektromos járművek gyártóival, de ez egy hosszú folyamat. Még sok munkát kell elvégezni, és az egyes akkumulátorok kémiai szempontból kissé különböznek is."

(Forrás: IntelligentLiving Képek: GBatteries)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.