Egy új MI-vezérelt technológia 5 perc alatt feltölti az EV-k akksiját

2020 / 03 / 04 / Justin Viktor
Egy új MI-vezérelt technológia 5 perc alatt feltölti az EV-k akksiját
Egy elektromos jármű (EV) birtoklása szempontjából az egyik legnagyobb kihívást jelentő elem az akkumulátor biztosította hatótávolság, és az, hogy az akkumulátorok töltése általában mennyi ideig tart. Ahogy a Rakéta állandó olvasói már sejtik: jön a heti rendes beszámoló a küszöbön álló akksi-forradalomról.

A kanadai Ottawában működő GBatteries nevű vállalat egy új fejlesztéssel jelentkezett be az "EV akkumulátor töltési idő lecsökkentésének" piacára. A 2014-ben indult cég úgy érné el a töltéshez szükséges idő rövidülését, hogy az akkumulátor élettartama nem változik. A gyorsan töltődő hagyományos akkumulátorok élettartama rövid, ezért az akkumulátorgyártók korlátozzák a töltés sebességét, így kímélve az élettartamot. 

A GBatteries olyan speciális, adaptív, impulzus-töltési algoritmust hozott létre, amely lehetővé teszi szinte bármely ma kapható lítium-ion akkumulátor gyorsabb feltöltését anélkül, hogy annak életciklusa lerövidülne.

Ehhez mesterséges intelligenciát (MI) használnak a változó áramerősség folyamatos szabályozására, mikroimpulzusokban. A MI dönti el, hogy mikor kell az impulzusokat megfelelő feszültséggel továbbítani, az akkumulátor károsítása nélkül. 

Az akkumulátorok töltése közben az impedancia (váltakozó áramú ellenállás) befolyásolja az akkumulátor állapotát, és ez a töltés közben általában gyorsan változik. A GBatteries ChargeSense AI technológiája képes felismerni, hogy az akkumulátorok mikor vannak a töltés optimális, alacsony impedanciájú fázisában.

A MI tudja mikor kell leállítani a töltést, és lehetővé tesz bizonyos mértékű depolarizációt, ez viszont megmenti az akkumulátort a visszafordíthatatlan kémiai reakcióktól, melyek normál körülmények között fellépnének.

Ez nem csupán lehetővé teszi a gyorsabb feltöltést, de csökkenti a hőmérsékletet és megakadályozza a túlmelegedést vagy akár a tüzet. A technológiát több száz akkumulátoron tesztelték több ezer órán keresztül, így rendkívül gyors töltési képességhez jutottak az 100mAh és 60Ah közötti energiacelláknál. 

Ebbe még a legkisebb termékek, például az elektromos járművek órái is beletartoznak. Tim Sherstyuk, a társaság kereskedelmi vezérigazgatója és társalapítója elmondta

“Reméljük, hogy a technológia továbbfejlesztése után lehetővé válik az elektromos autók újratöltése 5 és 10 perc között, bár ez a gyorstöltő-állomás teljesítményétől is függ. A rendszert autógyártók, elektronikai cégek vagy ügyfeleik számára is liszenszeljük majd, bár ennek tető alá hozása időt vehet igénybe. Egy kereskedelmi forgalomba kerülő járműnél a jármű tipikus tervezési ciklusa öt-hét év. És a technológia tesztelését is figyelembe kell venni. Ma együtt dolgozunk az elektromos járművek gyártóival, de ez egy hosszú folyamat. Még sok munkát kell elvégezni, és az egyes akkumulátorok kémiai szempontból kissé különböznek is."

(Forrás: IntelligentLiving Képek: GBatteries)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.