Egy új tanulmány szerint az elhízás talán megváltoztathatja a kamaszok agyát

2019 / 11 / 30 / Felkai Ádám
Egy új tanulmány szerint az elhízás talán megváltoztathatja a kamaszok agyát
Az elhízott tinédzserek agyában olyan különbségeket fedeztek fel a normál súlyú társaikhoz képest, melyek gyulladásos folyamatok eredményei lehetnek – erre jutott egy új, egyelőre előkészítési fázisban lévő tanulmány.

Fejlett MRI képalkotó eljárással sikerült kimutatni, hogy a túlsúlyos kamaszok agyában a fehérállomány csökkent integritása mutatható ki. A fehérállomány köti össze a szürkeállományon található különböző agyi területeket. Ebben az esetben az a rész sérült, amely az érzelmi központhoz és a jutalomkereséshez kapcsolódik. A vizsgálatot 120 kamaszon végezték el, és a szakértők szerint nem egyértelmű, hogy milyen következtetést lehet mindebből levonni.

Egyébként az elhízás, különösen a hasi tájékon lerakódott zsír a felnőttek agyában is elváltozást okoz, de nem ilyen jellegűt: a középkorú felnőttek esetében az agyszövet zsugorodása figyelhető meg. A kutatók szerint az ok az lehet, hogy a megnövekedett zsírmennyiség állandó gyulladásos állapotot jelent, és ez károsítja az agyat.

Ebben az új tanulmányban is összefüggést találtak a fehérállomány integritásának csökkenése és a gyulladásos folyamatokra utaló anyagok magasabb vérbeli koncentrációja közt. Azoknak a tiniknek a szervezetében, akiknél ezeket az elváltozásokat találták, magasabb koncentrációban volt jelen a leptin és az inzulin is. Ez utóbbiak egyaránt hormonok, a leptin szabályozza az éhségérzetet, az inzulin pedig a vércukor szintet.

Kérdés tehát, hogy az agyi elváltozás okozza-e az elhízást, vagy éppen fordítva, az elhízás változtatja meg az agyat.

Dr. Harold Bays, aki egy elhízást kutató szervezet szakértője, és maga egyébként nem vett részt a fenti tanulmány elkészítésében, a következő véleményen van: szerinte ez a folyamat egy kétirányú utca, ahol az agy elváltozása fokozza az elhízást, míg a kövérség még jobban kihat az agy elváltozására.

A fenti persze csak spekuláció, ez a tanulmány csak a kapcsolat tényét állapította meg, az ok-okozati sorrendet nem. Ahogy azt sem, hogy egyéb, nem vizsgált faktorok (fizikai aktivitás hiánya, helytelen táplálkozás) nem okozhatja-e közvetlenül, tehát nem az elhízáson keresztül ezeket a problémákat.

A kutatók szerint a következő tanulmányok vizsgálhatnák, hogy ezek az agy állományaiban tapasztalt különbségek megmaradnak-e azután is, hogy a túlsúlyos kamasz lefogy. Amennyiben ez ugyanis így történne, az arra utalna (habár ez sem lenne perdöntő erejű bizonyíték), hogy az elváltozást az elhízás okozta. Egyébként ugyanennek a csapatnak egy korábban, de még idén publikált tanulmánya szerint ez lehet a helyzet. Akkor olyan elhízott felnőtteket vizsgáltak, akik elkezdték leadni a plusz kilókat. Négy hónappal a súlyvesztés kezdete után a résztvevők agyi állománya növekedni kezdett.

(Kép: Pixabay, forrás: webmd)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.