Egy új tanulmány szerint hologram-szerűek, azaz két dimenziósak lehetnek a fekete lyukak

2020 / 06 / 06 / Justin Viktor
Egy új tanulmány szerint hologram-szerűek, azaz két dimenziósak lehetnek a fekete lyukak
A fekete lyukak eseményhorizontján túli világról, fizikáról, bármiről, csak elméleteink vannak, lévén egyelőre nem vagyunk képesek onnan információhoz jutni. Mindenesetre elég sok anyag van odabent, szóval tumultuózus hely lehet. A kvantumelméletek többsége azt sugallja, hogy a fekete lyukak hihetetlenül összetettek lehetnek, és óriási mennyiségű információt foghatnak össze két dimenzióban.

3D-szerű 2D

Einstein relativitáselmélete szerint a fekete lyukak háromdimenziósak, egyszerűek, kör alakúak és simák, amint azt a 2019-ben napvilágot látott első történelmi fotó is ábrázolja. Más szavakkal: a fekete lyukak olyan benyomást kelthetnek, hogy háromdimenziósak, ugyanúgy, mint a hologramok.

Egy új kutatás, mely a SISSA, az ICTP és az INFN közreműködésével zajlott, arra utal, hogy a fekete lyukak olyanok lehetnek, mint hologramok, amelyekben a háromdimenziós kép előállításához szükséges összes információt kétdimenziós felület kódolja.

A tudósok úgy jutottak erre a gondolatra, hogy egy holografikus elvnek nevezett, 30 éves ötlet felhasználásával tanulmányozták a fekete lyukakat.

A tudósok megjegyezték: „Ez a forradalmi és a józan ésszel kissé ellentétes jellegű elv azt sugallja, hogy a gravitáció viselkedése egy adott térrégióban egy másik rendszerrel is leírható, amely csak az adott régió szélső régióin működik, eggyel kevesebb dimenzióban, mint amennyi a szélén innen található. És ami még fontosabb, ebben az alternatív működési elvben (úgynevezett holografikus rendszer) a gravitáció nem jelenik meg jelentős mértékben. A holografikus elv lehetővé teszi a gravitáció leírását egy olyan nyelv használatával, amely nem tartalmaz gravitációt, elkerülve ezáltal az összeüközést a  kvantummechanika törvényeivel.”

Holografikus elv

A tudósok tehát alkalmazták a holografikus elv elméletét a fekete lyukakra, és ez megkönnyítette számukra rejtélyes termodinamikai tulajdonságaik megértését. "Ha arra koncentrálunk, hogy előre jelezzük, hogy ezek a testek nagy entrópiával rendelkeznek, és megfigyeljük őket a kvantummechanika szempontjából, akkor pontosan leírhatjuk őket, mint egy hologramot: két dimenziójuk van, amelyekben a gravitáció eltűnik, ennek ellenére egy tárgyat három dimenzióban reprodukálnak"- - írta Francesco Benini és Paolo Milan a SISSA tudósai.

A tudósok megjegyezték:

"Ez a tanulmány csak az első lépés a kozmikus testek és azon tulajdonságok mélyebb megértése felé, amelyek jellemzik őket, amikor a kvantummechanika kereszteződik az általános relativitáselmélettel" 

„Most minden felértékelődik, mert az asztrofizika megfigyelései hihetetlen fejlődésen mennek keresztül. Gondoljunk csak a gravitációs hullámok megfigyelésére a fekete lyukak összeolvadása után, mely a LIGO és a Virgo közötti együttműködés eredménye, vagy az Event Horizon Telescope által létrehozott rendkívüli fényképre egy fekete lyukról. Hamarosan megfigyelés útján tesztelhetjük a kvantitatív gravitációval kapcsolatos elméleti előrejelzéseinket, például a jelen kutatásban feltételezetteket. És ez tudományos szempontból rendkívüli lehet majd.”

(Forrás: Physical Review Képek: WF)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.