Egy új technológia közvetlenül az emberi bőrre nyomtatható áramköröket hozhat

2020 / 10 / 15 / Justin Viktor
Egy új technológia közvetlenül az emberi bőrre nyomtatható áramköröket hozhat
A hordozható eszközök korát éljük, melyek egyre kisebb méretűek, és egyre több funkcióval rendelkeznek. Az egyik első kézenfekvő felhasználási terület - ha már úgyis mindig velünk vannak - az emberi egészség és életfunkciók monitorozása. Egy új technológia ezt a feladatot már egyenesen az emberi bőrre nyomtatva végezheti el.

Egészségügyi forradalom

Nemsokára megérkezhetnek a közvetlenül bőrünkre nyomtatott érzékelők, melyek az elmúlt években egyre közelebb kerültek a megvalósításhoz. Ezek a szenzorok rendkívül érzékenyek lehetnek, és hozzájárulhatnak a robotika, illetve az orvostudomány következő forradalmához is. A folyamat ma még annyi hővel jár, hogy az károsíthatná a bőrünket.

A kutatók most úgy vélik, hogy talán megoldották ezt a problémát is. Az ACS Applied Materials and Interfaces folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Penn State University kutatócsoportja kifejlesztett egy módszert a nagy teljesítményű áramkörök közvetlen bőrre nyomtatására, hőhatás nélkül.

Viszonylag régóta léteznek már olyan rugalmas, életjelenségek vizsgálatára is alkalmas érzékelők, melyek az emberi bőrre helyezve is használhatóak, de a közvetlen bőrre nyomtatás már egy következő lépcsőfoknak számít. Ha most valóban sikerül megvalósítani, az nagy segítség lehet, például a komplikáltabb betegségekben szenvedőknek. 

A megoldás a színterezés

A szenzorokon belül a komponenseket úgynevezett színterezéssel, vagy elektrosztatikus porfestéssel kapcsolják össze, nagyjából 300 Celsius fok körüli hőmérsékleten, ami értelemszerűen nem alkalmazható az emberi bőrön. 

„A bőr felülete nem tud ellenállni ilyen magas hőmérsékletnek” . mondta el Huanyu „Larry” Cheng, a Penn State University professzora nyilatkozatában. "Ennek a korlátozásnak a kiküszöbölésére javasoltunk egy színterező segédréteget - olyat, ami nem árt a bőrnek, és alacsonyabb hőmérsékleten is össze tudja kapcsolni a szükséges részeket."

Az új réteg kalcium-karbonátból és alkoholpasztából készül, melyeket a megszilárdulás után lehúzható arcmaszkokban is használnak. Ha ezt a réteget még a színterezés előtt alkalmazzák, a felület simábbá válik, és az anyagok extrém hő nélkül is összekapcsolódnak.

A felhasznált anyagok újrahasznosíthatóak, és pusztán meleg vízzel el lehet távolítani őket.

Újrahasznosítható

"Az eljárás újrahasznosítható anyagokkal dolgozik, mivel az eltávolítás nem károsítja a létrehozott készüléket" - mondta el Cheng. "És ami szintén nagyon fontos, az eltávolítás nem károsítja a bőrt sem. Ez különösen fontos az érzékeny bőrű emberek számára, mint amilyenek az idősek és a csecsemők. Az eszköz anélkül is használható, hogy külön terhelést jelentene az azt használó személynek vagy a környezet számára."

A kutatók szerint az érzékelők felhasználhatóak hőmérsékletet, páratartalom, véroxigén szint és a szívteljesítmény jeleinek feldolgozására, és vezeték nélkül továbbítására egy hálózatba. De ezek csak azok a területek, melyek már ma jól látszanak. Néhány új eszköz is fejlesztés alatt áll, vagy a piacra is került a cukorbetegség és a  neurológiai rendellenességek monitorozására. Mivel a kutatók minél hamarabb ki szeretné kiaknázni a felfedezés adta előnyöket, Cheng most azt tervezi, hogy a technológiát a Covid-19 betegek tüneteinek monitorozására is felkészítik.

(Kép: Penn State University)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.