Egy youtuber viccből megalkotta a "legborzalmasabb mesterséges intelligenciát"

2022 / 06 / 16 / Bobák Áron
Egy youtuber viccből megalkotta a
Yannic Kilcher a politikai inkorrektségéről híres 4chan fórumbejegyzéseivel tanította meg kommunikálni az online robotját, ami ennek megfelelően egy igazi troll lett.

A mesterségesintelligencia-kutató mintegy 3,3 millió beszélgetés alapján tanította meg kommunikálni a GPT4-chan névre keresztelt botot, amelyből aztán kilencet szabadított rá az online fórumra. Ahogy azt egy videóban elmondta, a botok 24 óra alatt 15 ezer bejegyzést hoztak létre a 4chan politikai fórumában, ami azt jelenti, hogy a posztoknak több mint a tíz százalékát ők generálták. "A maga borzalmas formájában a modell jónak bizonyult" - mondta el Kilcher a kísérletről, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia tökéletesen másolta le a sértegetésnek, a nihilizmusnak, a trollkodásnak és a szkepticizmusnak azt a keverékét, ami a 4chan üzenőfalára jellemző.

A hírről beszámoló Vice szerint ugyanakkor több kutatónak egyáltalán nem nyerte el a tetszését a kísérlet, egyikük például úgy nyilatkozott a lapnak, hogy mélységesen etikátlannak tartja, hogy Kilcher úgy végzett el egy humán kísérletet, hogy arról nem értesítette a kísérletben részt vevő felhasználókat. "Ezzel a humán kutatás etikájának minden alapelvét megsértette" - mondta. Más szakértők amiatt fejezték ki az aggodalmukat, hogy a GPT4-chanhez hasonló botok különösen alkalmasak lehetnek gyűlöletkampányok kivitelezésére, hiszen a trollhadseregeknél jóval olcsóbban fenntarthatóak, miközben lényegesen több posztot tudnak generálni.

Kilcher a Vice-nak azzal védekezett, hogy ő nem akadémikus, hanem egy youtuber, a kísérletet pedig csak viccnek szánta. Az MI alkotója azt is hozzátette, hogy a botjai által generált posztok "a legenyhébb tartalom, amivel a 4chanen találkozhatunk", és annak a forráskódját nem fogja nyilvánosságra hozni. "Töltsetek el egy kis időt a 4chan politikai fórumán, aztán tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy egy ugyanilyen stílusban posztoló bot változtatna-e bármit a tapasztaltakon" - utalt arra, hogy a politikai inkorrektség a 4chanen olyan méreteket öltött, amit lehetetlen tovább rombolni.

Kilcher a botot a Hugging Face nevű mesterséges intelligencia közösségi platformra is feltöltötte, akik a hírek után ugyan nem távolították el a modellt, de annak letöltését letiltották. Clement Delangue, a site alapítója az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kísérlet abból a szempontból mindenképp hasznos volt, hogy kiderült, hogyan viszonyul a modell más természetes nyelvi feldolgozási modellekhez, emellett segíthet felhívni a figyelmet a technológia korlátaira és az abban rejlő veszélyekre is.

(Borítókép: Getty Images)

Saját nyelvet hozott létre a mesterséges intelligencia, állítja egy frissen megjelent tanulmány Tudod, mi az az "Apoploe vesrreaitars"? Ha nem, az nem csoda, ugyanis Giannis Daras szerint ezt, ahogy sok más kifejezést is, az OpenAI DALL-E 2 névre keresztelt neurális hálózata találta ki.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.