Egycsillagos értékelésekkel zsarolnak éttermeket, kisvállalatokat, a Google segítséget ígér

2022 / 07 / 19 / Pőcze Balázs
Egycsillagos értékelésekkel zsarolnak éttermeket, kisvállalatokat, a Google segítséget ígér
Kisvállalatok sora kapott a közelmúltban egycsillagos értékeléseket a Google keresőjében és térképén, olyan emberektől, akik soha nem vásároltak vagy fogyasztottak náluk. A hamis véleményeket egy email kísérte: fizessenek hetvenöt dollárt a bejegyzés levételéért.

Egy hete a The New York Times számolt be arról, hogy a teljes Egyesült Államokban találni éttermeket, köztük Michelin-csillagosakat is, amelyeket így zsarolnak. Voltak, akik Twitteren panaszkodtak a Google-nél, akad, akinek a vásárlói helyeztek nyomást a cégre, hogy vegyék le a bejegyzéseket, de a probléma annyira elterjedt és gyakorlatilag nem orvosolható automatizált eszközökkel, hogy a keresőóriás is nehezen találja a megoldást. "A szabályaink szerint a véleményeknek valódi élményeken kell alapulniuk. Amikor ez ellen vétenek, gyorsan cselekszünk, a tartalom eltávolításától a fiók felfüggesztésén át egészen a jogi útig" - fogalmazott a szóvivőjük. Ezzel szemben több étteremtulajdonos azt mondta a Times-nak, hogy hiába jelölik a problémás posztokat, a cég nem tesz semmit.

"Elnézést kérünk a tetteinkért, nem szeretnénk ártani a vállalkozásának, de nincs más választásunk"

- fogalmaznak emailjeikben az elkövetők, majd hozzáteszik, hogy Indiában élnek és nem látnak más utat a túlélésre. Hetvenöt dolláros Google Play Áruház ajándékkártyákat kérnek, amelyekből elmondásuk szerint ötven dollár marad náluk, egy ekkora összegből pedig "egy család három héten keresztül él". A csalók valószínűleg a körülményes lenyomozhatóság miatt kérik ajándékkártyán a pénzt.

A 9to5Google most arról ír, hogy a Google elismerte a probléma létezését, és segíteni próbál az érintetteknek. Azt kérik az áldozatoktól, hogy ne fizessenek, az itt írtak szerint tegyenek panaszt a vélemény miatt, vagy lépjenek kapcsolatba az ügyfélszolgálatukkal. Az amerikai hatóságok a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bevonását is javasolják a helyi vállalkozóknak.

Amikor egy chicagói étteremnél minden egyes ilyen véleményre válaszul idézték a zsaroló emailek szövegét, a bűnözők azt írták, hogy "bármeddig tudják ezt csinálni", majd a cégnek szegezték a kérdést: "Tényleg többet ér nektek hetvenöt dollár, mint a vállalkozásotokat ért kár?". A tulajdonos azt nyilatkozta: "ezek üzleti terroristák".

(Fotó: Pixabay)

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.