Egycsillagos értékelésekkel zsarolnak éttermeket, kisvállalatokat, a Google segítséget ígér

2022 / 07 / 19 / Pőcze Balázs
Egycsillagos értékelésekkel zsarolnak éttermeket, kisvállalatokat, a Google segítséget ígér
Kisvállalatok sora kapott a közelmúltban egycsillagos értékeléseket a Google keresőjében és térképén, olyan emberektől, akik soha nem vásároltak vagy fogyasztottak náluk. A hamis véleményeket egy email kísérte: fizessenek hetvenöt dollárt a bejegyzés levételéért.

Egy hete a The New York Times számolt be arról, hogy a teljes Egyesült Államokban találni éttermeket, köztük Michelin-csillagosakat is, amelyeket így zsarolnak. Voltak, akik Twitteren panaszkodtak a Google-nél, akad, akinek a vásárlói helyeztek nyomást a cégre, hogy vegyék le a bejegyzéseket, de a probléma annyira elterjedt és gyakorlatilag nem orvosolható automatizált eszközökkel, hogy a keresőóriás is nehezen találja a megoldást. "A szabályaink szerint a véleményeknek valódi élményeken kell alapulniuk. Amikor ez ellen vétenek, gyorsan cselekszünk, a tartalom eltávolításától a fiók felfüggesztésén át egészen a jogi útig" - fogalmazott a szóvivőjük. Ezzel szemben több étteremtulajdonos azt mondta a Times-nak, hogy hiába jelölik a problémás posztokat, a cég nem tesz semmit.

"Elnézést kérünk a tetteinkért, nem szeretnénk ártani a vállalkozásának, de nincs más választásunk"

- fogalmaznak emailjeikben az elkövetők, majd hozzáteszik, hogy Indiában élnek és nem látnak más utat a túlélésre. Hetvenöt dolláros Google Play Áruház ajándékkártyákat kérnek, amelyekből elmondásuk szerint ötven dollár marad náluk, egy ekkora összegből pedig "egy család három héten keresztül él". A csalók valószínűleg a körülményes lenyomozhatóság miatt kérik ajándékkártyán a pénzt.

A 9to5Google most arról ír, hogy a Google elismerte a probléma létezését, és segíteni próbál az érintetteknek. Azt kérik az áldozatoktól, hogy ne fizessenek, az itt írtak szerint tegyenek panaszt a vélemény miatt, vagy lépjenek kapcsolatba az ügyfélszolgálatukkal. Az amerikai hatóságok a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bevonását is javasolják a helyi vállalkozóknak.

Amikor egy chicagói étteremnél minden egyes ilyen véleményre válaszul idézték a zsaroló emailek szövegét, a bűnözők azt írták, hogy "bármeddig tudják ezt csinálni", majd a cégnek szegezték a kérdést: "Tényleg többet ér nektek hetvenöt dollár, mint a vállalkozásotokat ért kár?". A tulajdonos azt nyilatkozta: "ezek üzleti terroristák".

(Fotó: Pixabay)

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.