Egyenesen a Földre néző fekete lyukból érkezett titokzatos sugárzás a bolygónkra

2022 / 11 / 30 / Felkai Ádám
Egyenesen a Földre néző fekete lyukból érkezett titokzatos sugárzás a bolygónkra
A rejtélyes sugárzás hihetetlen intenzív volt és a látható fény spektrumában helyezkedett el. Először észleltek ilyet.

Először sikerült látható fényt detektálni a Földön, amely egyenesen egy fekete lyukból érkezett, és erre most is csak azért kerülhetett sor, mert a szóban forgó objektum egyenesen a Földünkre néz – számol be róla az Independent. Mindez érdekesen hangzik, de joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy fekete lyukból miért távozik fény egyáltalán? Valójában a fény nem közvetlen a lyukból érkezett, hanem egy általa előidézett eseményből – Amikor a csillagok túl közel kerülnek egy fekete lyukhoz, darabokra szakadnak, és a robbanás az egész univerzumban észlelhető. Az eseményt TDE-nek nevezik, és az esetek körülbelül 1 százalékában ilyenkor plazma és sugárzás jelenik meg a fekete lyuk mindkét oldalán.

Évekkel azután, hogy elnyelt egy csillagot egy fekete lyuk, „kiköpte” azt A csillagászokat megdöbbentette az esemény.

A TDE során a fekete lyuk gravitációjából a csillagra erős árapály-erők (gravitációs erők) hatnak. Ahogy a csillag egyre közelebb kerül a lyukhoz, a fekete lyuk vonzása rétegről rétegre bontja szét és megnyújtja a csillagot; hosszú „madzaggá” alakítva, amely szorosan a fekete lyuk köré tekeredik, mint a spagetti a villa köré. Ez az elhíresült „spagettiképzés”. A csillagplazma aztán felgyorsul a fekete lyuk körül, és hatalmas energia- és anyagsugárrá pörög ki, amely jellegzetes fényes villanást, jetet hoz létre, amelyet az optikai, röntgen- és rádióhullámú teleszkópok képesek észlelni.

Most februárban tehát optikai teleszkópokkal is észlelhető volt a sugárzás, ami a kutatók szerint az első ilyen esemény, egyben ez a legtávolabbi TDE, amit a bolygónkról érzékeltünk: a csillagászok a látható fény spektrumán érzékeltek egy „lenyűgöző” robbanást, amit követően a világ legfejlettebb távcsöveit a forrás irányába fordították. A megfigyelések alapján úgy tűnt, hogy az esemény több fényt bocsát ki, mint 1000 billió nap, és mindezt az égbolt egy olyan részén érzékelték, ahol korábban ilyesmit nem vettek észre. A feltételezések alapján a fény tehát egy jettel rendelkező TDE-ből, az AT 2022cmc elnevezésű TDE-ből érkezett. A jet pedig akkor alakult ki, amikor a fekete lyuk „felfalt” egy közeli csillagot.

A kutatók szerint a fény tehát hihetetlenül messziről érkezett, messzebbről, mint bármely más hasonló, megfigyelt TDE esetén. A Földet elérő fény akkor indult útjára az űrben, amikor az univerzum a mai korához képest harmad annyi idős volt. A sugár mégis szokatlanul fényes és látható maradt annak köszönhetően, hogy pontosan a Földre mutatott – vagyis ennek köszönhető, hogy a szokásosnál intenzívebb, és az elektromágneses spektrum szélesebb részén látható. A kutatók számára ajándék ez a mostani felfedezés, aminek segítségével a reményeik szerint további TDE-ket fedezhetnek fel, és így jobban megérthetjük a fekete lyukak működését is.

(Kép: NRAO/AUI/NSF/Sophia Dagnello)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.