Egymilliárd kínai adatait árulják a dark weben, meglehetősen olcsón

2022 / 07 / 06 / Pőcze Balázs
Egymilliárd kínai adatait árulják a dark weben, meglehetősen olcsón
Kína lakosságának a kétharmada lehet érintett abban az adatszivárgásban, amelynek következtében huszonhárom terabájtnyi adat került ismeretlenek kezébe. Az elkövetők már árulják is az információkat, miközben a kínai cenzorok igyekeznek elrejteni az erről szóló híreket.

A Gizmodón olvasható cikk szerint egy "ChinaDan" nevű felhasználó kétszázezer dollárt, vagyis körülbelül nyolcvanmillió forintot kér az adatokért, ami, figyelembe véve, hogy a történelem egyik legnagyobb adatszivárgásáról lehet szó, nem is tűnik különösebben magas árnak. Az információk közt a név mellett szerepel a cím, a születési hely, a személyi igazolvány száma, a mobilszám és a bűnügyi nyilvántartásban lévő bejegyzések is. "ChinaDan" még egy mintát is megosztott az adatbázisból: először kétszázötvenezer, majd háromszor ennyi kínai állampolgárról. A The New York Times és a The Wall Street Journal újságírói véletlenszerűen felhívtak telefonszámokat a listából,

többen felvették a telefont és visszaigazolták az adataik hitelességét.

Az adatbázis valószínűleg a sanghaji rendőrkapitányságé lehet, és az Aliyun nevű felhőszolgáltatón keresztül kerülhetett ki, az Elasticsearch nevű szoftverben lévő hiba miatt. A kínaiak azonban sem az eseményről, sem annak a hátteréről nem tudhatnak túl sokat: a Financial Times arról ír, hogy a Weibo nevű helyi közösségi oldal és a WeChat cenzorai folyamatosan figyelik az "adatszivárgás" és az "adatbázis feltörés" bejegyzéseket, egy ismert felhasználót állítólag ki is hallgattak, amikor a témáról írt. Az állami média sem számolt be az adatszivárgásról, amellyel kapcsolatban a The Wall Street Journalnek nyilatkozó helyi megjegyezte: "mind meztelenül szaladgálunk". Ezzel a kínai kormány adatgyűjtési gyakorlatára utalt, amelyről mi is többször beszámoltunk a Rakétán.

(Borítókép: Javier Quiroga/Unsplash)

Három hétig bárki hozzáférhetett az FBI terroristafigyelő adatbázisához Bob Diachenko kibervédelmi szakember július 19-én talált rá egy nyilvánosan elérhető adatbázisra, ami azoknak az embereknek az adatait tartalmazta, akik rajta vannak az FBI terroristafigyelő központjának a repüléstilalmi listáján.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.