Egymilliárd kínai adatait árulják a dark weben, meglehetősen olcsón

2022 / 07 / 06 / Pőcze Balázs
Egymilliárd kínai adatait árulják a dark weben, meglehetősen olcsón
Kína lakosságának a kétharmada lehet érintett abban az adatszivárgásban, amelynek következtében huszonhárom terabájtnyi adat került ismeretlenek kezébe. Az elkövetők már árulják is az információkat, miközben a kínai cenzorok igyekeznek elrejteni az erről szóló híreket.

A Gizmodón olvasható cikk szerint egy "ChinaDan" nevű felhasználó kétszázezer dollárt, vagyis körülbelül nyolcvanmillió forintot kér az adatokért, ami, figyelembe véve, hogy a történelem egyik legnagyobb adatszivárgásáról lehet szó, nem is tűnik különösebben magas árnak. Az információk közt a név mellett szerepel a cím, a születési hely, a személyi igazolvány száma, a mobilszám és a bűnügyi nyilvántartásban lévő bejegyzések is. "ChinaDan" még egy mintát is megosztott az adatbázisból: először kétszázötvenezer, majd háromszor ennyi kínai állampolgárról. A The New York Times és a The Wall Street Journal újságírói véletlenszerűen felhívtak telefonszámokat a listából,

többen felvették a telefont és visszaigazolták az adataik hitelességét.

Az adatbázis valószínűleg a sanghaji rendőrkapitányságé lehet, és az Aliyun nevű felhőszolgáltatón keresztül kerülhetett ki, az Elasticsearch nevű szoftverben lévő hiba miatt. A kínaiak azonban sem az eseményről, sem annak a hátteréről nem tudhatnak túl sokat: a Financial Times arról ír, hogy a Weibo nevű helyi közösségi oldal és a WeChat cenzorai folyamatosan figyelik az "adatszivárgás" és az "adatbázis feltörés" bejegyzéseket, egy ismert felhasználót állítólag ki is hallgattak, amikor a témáról írt. Az állami média sem számolt be az adatszivárgásról, amellyel kapcsolatban a The Wall Street Journalnek nyilatkozó helyi megjegyezte: "mind meztelenül szaladgálunk". Ezzel a kínai kormány adatgyűjtési gyakorlatára utalt, amelyről mi is többször beszámoltunk a Rakétán.

(Borítókép: Javier Quiroga/Unsplash)

Három hétig bárki hozzáférhetett az FBI terroristafigyelő adatbázisához Bob Diachenko kibervédelmi szakember július 19-én talált rá egy nyilvánosan elérhető adatbázisra, ami azoknak az embereknek az adatait tartalmazta, akik rajta vannak az FBI terroristafigyelő központjának a repüléstilalmi listáján.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.