Egyre aggasztóbb az óceánok állapota egy friss felmérés szerint
2021 / 09 / 23 / Perei Dóra
Egyre aggasztóbb az óceánok állapota egy friss felmérés szerint
Az évente frissülő jelentést jegyző szakértők a Copernicus tengeri kutatószolgálatának munkatársai (Copernicus Marine Service).  

Megfigyeléseik szerint a világ óceánjainak felmelegedése és a szárazföldi jég olvadása miatt a Földközi-tenger szintje évente 2,5 millimétert, míg a világ tengerei évente akár a 3,1 millimétert is emelkedhetnek.

Eltűnhet a Balti-tenger jege az évszázad végére Megjelent a balti-tengeri klímaváltozási jelentése, amely szerint a tenger vize az elmúlt száz évben folyamatosan melegszik, ez előreláthatóan a 21. században is folytatódik.

Egyre aggasztóbb az óceánok állapota

Tanulmányukban a szerzők felidézik azt a 2019 novemberi áradást, amikor Velencében a vízszint elérte az 1,89 métert. Számos faj egyedszáma az óceánok felmelegedése miatt kezdett el rohamosan csökkenni, illetve a tengeri állatok is emiatt vándorolnak el eredeti élőhelyükről.

A sarkvidéki tengeri jég helyzete sem rózsásabb, mivel az folyamatosan zsugorodik: 1979 és 2020 között egy hat Németországnak megfelelő területről szívódott fel a jég az Északi-sarkvidéken.

A jég kiterjedése 1979 óta évtizedenként 12,89 százalékot zuhant, a legalacsonyabb szintet az elmúlt két évben mérték.

Példátlan megpróbáltatás ez az óceánok számára

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy ha az Északi-sarkvidék tengeri jegének olvadása folytatódik, a folyamat hozzájárulhat a regionális felmelegedéshez, a sarkvidéki partok eróziójához, valamint a globális időjárás megváltozásához.

A szélsőséges változások miatt az Északi-tengeren észlelhető hő- és hideghullámok jelenleg is komoly hatással vannak a térség halászatára.

Karina von Schuckmann, az Ocean State Report (Jelentés az óceán állapotáról) vezető szerzője szerint a klímaváltozás, a környezetszennyezés és a túlhalászat példátlan megpróbáltatást jelent Földünk óceánjainak.

A szakember továbbá hangsúlyozza: a bolygó felszínének nagy részét óceánok borítják, amelyek számottevő hatással vannak az éghajlat szabályozására, megfigyelésük ezért elengedhetetlen.

(Fotó: Unsplash/Yousef Espanioly)

További cikkek a témában:

Eltűnhet a Balti-tenger jege az évszázad végére Megjelent a balti-tengeri klímaváltozási jelentése, amely szerint a tenger vize az elmúlt száz évben folyamatosan melegszik, ez előreláthatóan a 21. században is folytatódik.

Fenntartható szarvasmarha telep Hollandiában Nem, ez itt nem a Mátrix tehenekkel forgatott különkiadása, hanem egy nagyon is valódi létesítmény, amit vezetői a világ első úszófarmjának neveznek. Nem véletlenül.  

Egyetlen ország van a világon jelenleg, ahol elérhetik a párizsi egyezmény klímavédelmi céljait A Climate Action Tracker legfrissebb jelentése rávilágít, hogy a nemzetek jelentős része hiába tűzött ki nagy célokat, a megvalósítás felé túlságosan kis lépésekben haladnak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan kerül a hütte a hegyre?
Ön gondolkozott már azon, hogyan kerül egy alpesi hütte a hegy tetejére? Az alpesi kunyhók is olyan rejtélyes módon épülnek, mint a piramisok? Több száz embernek kell fát, követ és matracokat cipelnie a hegyre? Eláruljuk: nem. Tovább a cikkhez
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.