Egyre nehezebb dolga lesz az első űrhelikopternek a Marson

2023 / 04 / 15 / Bobák Zsófia
Egyre nehezebb dolga lesz az első űrhelikopternek a Marson
Az első légi jármű egy másik világban már közel olyan magasra repült, mint a gízai nagy szfinx, de egyre nehezebb lesz lépést tartania a Perseverance roverrel.

Miközben a Perseverance marsjáró szorgalmasan végzi tudományos munkáját és már 19 mintagyűjtő tartályt töltött meg a Mars kőzeteiből szerzett törmelékkel, addig a vele együtt a bolygóra érkező Ingenuity helikopter folyamatosan repül: április 13-án már az ötvenedik alkalommal sikerült a levegőbe emelkednie. Ezen az úton 145,7 másodperc alatt tette meg a 322,2 méteres távot és 18 méteres magasságba jutott, amivel, összehasonlításképpen, kis híján elérte a világ egyik legrégebbi szobrának, a 20 méteres gízai nagy szfinxnek a magasságát.

A helikopter az első légi jármű, ami egy másik bolygón repül, de minden bizonnyal nem az utolsó, mivel a vele elvégzett tesztek a jövőbeli űrhelikopterek és űrrepülőgépek tervezésében segítenek. Az Ingenuity az elkövetkező időkben egyre nagyobb kihívások elé néz, egyrészt a nehezebbé váló terep miatt, ami az ősi folyó kiszáradt medrében fogadja minden leszálláskor, másrészt azért, mert lépést kell tartania a Perseverance roverrel, ami a mintagyűjtés miatt folyamatos mozgásban van.

Ha a helikopter lemarad és a marsjáró véletlenül eltűnik egy domb mögött, a kommunikációs kapcsolat megszűnhet a légi jármű és a földi irányítóközpont között,

ahhoz ugyanis szüksége van a Perseverance közelségére. Hogy pontosan meddig repülhet még az Ingenuity a Marson, azt a helikopterért felelős NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) munkatársai sem tudják, de legutóbbi közleményük szerint a jármű alkatrészeinek elhasználódása miatt számítanak rá, hogy a misszió bármikor véget érhet.

(Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.