Egyre többeknek lesz kötelező a kétlépcsős azonosítás a Gmailben és a Google fiókjukban

2022 / 02 / 08 / Pőcze Balázs
Egyre többeknek lesz kötelező a kétlépcsős azonosítás a Gmailben és a Google fiókjukban
A Biztonságos Internet Nap alkalmából megosztotta a Google, hogy eddig milyen eredményt hozott a kétlépcsős azonosítást (2FA) kötelező tevő programjuk: felére csökkent az illetéktelen belépések száma.

A kezdeményezésről többször írtunk, legutóbb tavaly novemberben, amikor a keresőóriás elkezdte tömegével kötelezővé tenni a jelszó melletti második azonosító adat megadását. Az egyre elterjedtebb technológia abból indul ki, hogy ha egy weboldalon csak egy felhasználónevet és egy jelszót kell megadnunk, bárki be tud helyettünk lépni, aki ezt a kettőt kideríti. Épp ezért a 2FA-t használó szolgáltatás elkér tőlünk még valamit, amivel be tudjuk bizonyítani, hogy jogosan szeretnénk hozzáférni a fiókhoz. A leggyakrabban használt megoldás az SMS, például az egyszer használatos kód, amit a netbankunk küld, hogy jóváhagyjuk vele az utalásainkat. A Google-nél ezen kívül használhatjuk az erre a célra készült Authenticator alkalmazást, ami egyszeri kódokat generál a jelszavunk mellé; egy hardverkulcsot, amit a számítógépünkbe vagy telefonunkba illesztünk; kinyomtathatunk a biztonság kedvéért néhány egyszeri kódot (bár ez csak vészmegoldásnak az igazi); vagy egy másik belépett eszközünkön, például az Androidot futtató telefonunkon vagy az iPadünk Gmail appjában is jóváhagyhatjuk a belépési kísérleteket.

Százötvenmillió fiók nem tévedhet

A Google blogposztja szerint eddig több mint százötvenmillió felhasználót és kétmillió YouTube alkotót vontak be a programba. Ezeknél a felhasználóknál feleannyi illetéktelen belépés történt, mint másoknál. "Ez ódákat zeng arról, hogy egy második azonosító mennyire hatékony az adatok és a személyes információk védelménél" - fogalmaznak. Cikkükben azt is kiemelik, hogy természetesen az sem mindegy, hogy a jelszavunkat mennyire bonyolult kitalálni, ezért a Google Jelszókezelőt beépítették az Androidba, a Chrome-ba és a Google alkalmazásba. Segítségével bonyolult jelszavakat alkothatunk, majd azokat biztonságosan tárolhatjuk, sőt, a szolgáltatás akkor is figyelmeztet minket, ha a cég tudomására jut egy adatszivárgás, amelyikben érintettek vagyunk. A hasonló appok működéséről és a legnépszerűbb ilyen programokról már korábban írtunk, amikor közöltük a leggyakrabban használt, ezért legkönnyebben kitalálható jelszavak listáját.

"Kapcsold be a 2FA-t (vagy mi fogjuk!)"

- fogalmaz a Google a közleményében, és most már tudjuk, hogy komolyan is gondolják. Aki nem szeretné megvárni, hogy mindez néhány figyelmeztetés után automatikusan megtörténjen, az ezen a címen állíthatja be, hogy milyen második azonosítót kérjenek tőle, és persze az esetleges rosszindulatú behatolóktól a Google-nél.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)

Hét napunk lesz beállítani a kétlépcsős azonosítást a Google fiókunkban Ahogyan ígérték, kötelezővé teszik a biztonságosabb belépést.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.