Egyszerre helikopter és kisrepülőgép is a legújabb légitaxi modell

2023 / 01 / 25 / Bobák Zsófia
Egyszerre helikopter és kisrepülőgép is a legújabb légitaxi modell
A Linx P9 nem igényel kifutópályát a fel-, és leszállás során, de a formája eltér a legtöbb VTOL-tól és a helikopterektől, ezért több utast tud majd szállítani.

Az ARC Aerosystems legújabb járműve, az egyelőre csak koncepció formájában létező Linx P9 egy rotorokkal ellátott kisrepülőgép, ami a VTOL (vertical takeoff and landing, egyhelyből történő fel-, és leszállásra alkalmas jármű) jellegének köszönhetően kifutópálya nélkül is üzemelhet, a VTOL-oknál/helikoptereknél nagyobb utastere miatt viszont jóval több személyt tud fuvarozni a légitaxi szolgáltatás során. A jármű szénszálas anyaga miatt a szerkezete egészen könnyű, ami csökkenti a fogyasztását és az ARC leírása szerint többféle hibrid-elektromos és két turbóventilátoros hajtóművel működő változatot is terveznek, utóbbi fenntartható repülőgép üzemanyaggal működik majd, de a hidrogénes verzió is elkészülhet a későbbiekben.

A Robb Report beszámolója betekintést nyújt a jármű specifikációiba is, eszerint a gép elérheti a 370 km/h-ás maximális sebességet, de átlagos repülési tempója 300 km/h körülinek ígérkezik. A repülési magassága 4000 méter és a hatótávja 30%-kal több, mint a hasonló méretű helikoptereké, a kabinjában pedig kilenc személy fér el, vagyis nyolc utas szállítására képes.

A Linx P9 fejlesztése csak most kezdődik az első tesztmodellek megépítésével, ezért a jármű szolgálatba állítására még sokat kell várni, de a tervek szerint 2028-ra már elkészülhetnek az első, kereskedelmi forgalomba hozható példányok, amelyek a helikoptereknél környezetbarátabb működést, de az eVTOL-oknál nagyobb teherbírást biztosítanak.

(Fotó: ARC Aerosystems)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.