Egyszerűbb műtét, gyorsabb felépülés – ezt ígéri a “térddugasz”

2024 / 06 / 04 / Felkai Ádám
Egyszerűbb műtét, gyorsabb felépülés – ezt ígéri a “térddugasz”
Egy dugó, amely kiváltja a térdprotézist? Lényegében erről van szó.

A Texas A&M Egyetem kutatói kifejlesztettek egy szintetikus “dugót”, amely a térd osteochondralis defektusainak a kezelésére hivatott, és ilyen formában akár kiválthatja a teljes térdprotézis műtéteket is – számol be róla a New Atlas. Az “osteochondralis defektus” kifejezés talán bonyolultan hangzik, de lényegében a porc és az alatta lévő csont károsodát jelenti, amit jellemzően ízületi gyulladás vagy traumás sérülések okozhattak. Mindez nem csak krónikus fájdalommal jár, de csökkent ízületi funkciókkal is, ami összességében eléggé kihat az életminőségre.

Az osteochondralis defektusokat lehet konzervatív terápiával is kezelni – ezek közé tartozik az ízületi immobilizálása, valamint a fájdalomcsillapítás – a súlyosabb esetek azonban gyakran sajnos olyan sebészeti beavatkozást igényelnek, mint az autografting vagy a teljes térdprotézis.

Az autografting egy olyan sebészeti eljárás, amely során a páciens saját testéből származó szöveteket használnak fel a sérült területek helyreállítására – erre utal az “auto-” előtag is, ami azt jelenti, hogy a szövetek ugyanabból a személyből származnak, mint akin a beavatkozást végzik. A térd osteochondralis defektusainak a kezelése esetében az autografting során a beteg térdének ép, nem sérült területeiről hengeres dugókat (csont- és porcdarabokat) vesznek ki, és ezeket ültetik át a sérült területre. Az eljárás célja, hogy helyreállítsa a sérült porc és csont integritását, elősegítve a gyógyulást és a normális ízületi funkció visszaállítását.

Mindez jól hangzik, hiszen ebben az esetben az immunrendszer általi kilökődés sem jelent problémát, viszont ez a beavatkozás kevésbé hatékony a 40 év feletti vagy komolyabb defektusokkal rendelkező betegeknél – ez utóbbiak esetében épp ezért inkább a teljes térdprotézis jön szóba.

Most azonban a fentiek mellé felsorakozik egy harmadik opció is: ezek az újonnan kifejlesztett porcos kupakkal ellátott regeneratív osteochondralis dugók (CC-ROP). Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) részét képező National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease támogatásával finanszírozott szintetikus eszközöket ugyanis úgy tervezték, hogy a teljes térdprotézis kiváltására szolgáljanak: a CC-ROP-ok ultra-erős hidrogél kupakkal rendelkeznek, amely utánozza a természetes porcot, és porózus polimer állványalapjuk hasonlít az autograftoknál használt hengeres dugókhoz. Ezek a szintetikus dugók elősegítik az új csontszövet és porc növekedését méghozzá a páciens korától vagy a defektus mértékétől függetlenül.

A szintetikus dugók emellett nem igényelnek előzetes sejteket vagy növekedési faktorokat, leegyszerűsítik a teljes eljárást, és javítják a térd OCD-s betegek felépülési eredményeit. Most pedig, hogy sikerült biztosítaniuk a finanszírozást is, a Texas A&M Egyetem kutatói előkészítik az eszközt a valós alkalmazásokra, a tervezett preklinikai vizsgálatok során pedig kiértékelik annak a hatékonyságát is.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.