Einstein egyik legalapvetőbb elmélete kiállta az idő és a legszigorúbb teszt próbáját

2022 / 09 / 20 / Bobák Zsófia
Einstein egyik legalapvetőbb elmélete kiállta az idő és a legszigorúbb teszt próbáját
Az ekvivalenciaelv újabb megerősítést kapott, de a teszteknek még nincs vége.

Albert Einstein karrierje során rendkívüli mennyiségű publikációt és új elméletet adott a világnak, de három év különösen kiemelkedőnek mondható a munkásságában: az 1905-ös év, mikor megjelentek annus mirabilis tanulmányai, vagyis négy jelentős munkája, köztük a speciális relativitás elméletéről szóló is, az 1915-ös év, mikor nagyközönség elé tárta az általános relativitáselméletet, ami már a gravitációval kapcsolatos teóriákat is magában foglalta és 1935, mikor publikálásra került a kvantummechanika témákat boncolgató, EPR-paradoxont (Einstein–Podolsky–Rosen) leíró és az Einstein-Rosen hidakat, más néven féreglyukakat bemutató két tanulmánya. Ez utóbbi két teória összegzésére ma már széles körben az ER = EPR "egyenlettel" utalnak a fizikusok és számos új koncepció forrásául szolgál.

Az általános relativitáselmélet egyik alapvető elve a gyenge ekvivalenciaelv, ami kimondja, hogy a kétfajta tömeg: a tehetetlen és a gravitációs erők okozta súlyos tömeg egyenértékű. A tömegek közti összefüggéseket már Galileo Galilei és Newton is kutatta és először Galileo írta le azt a jelenséget, ami szerint két objektum szabadesésben a gravitáció hatására nagyjából ugyanúgy gyorsul, függetlenül a tömegüktől és összetételüktől. Itt a Földön ezt a magasból leejtett tárgyakon végzett mérésekkel lehetett bizonyítani, de az azóta az űrbe kijutó emberiségnek már egy másik módszer is rendelkezésére áll: immár a Föld gravitációs mezejétől távol is lehetséges a teóriát látványos módon bemutatni. Dave Scott asztronauta az Apollo-15 misszió alatt végezte el a kísérlet holdbeli megfelelőjét, mikor az egyik kezéből egy kalapácsot, a másikból egy sólyomtollat ejtett a Hold felszínére 1,6 méter magasból. A kalapács 1,35 kilogrammot nyomott (a Földön), a toll mindössze 30 grammot, de a gyorsulásuk ugyanolyan tempóban zajlott le és lefelé tartó útjuk egy időben ért véget.

Az ekvivalenciaelv egyszerű tesztjének jóval komplexebb és precízebb verzióját az elmúlt években műhold segítségével végezték el a kutatók, hogy a lehető legalaposabb próbának vessék alá az elmélet helytálló voltát. A CNES (Centre national d'études spatiales) francia űrügynökség által üzemeltetett Microscope (Micro-Satellite à traînée Compensée pour l'Observation du Principe d'Equivalence) űreszköz egyetlen célja, hogy az ekvivalenciaelvet tesztelje, ennek érdekében a 2016-ban útjára indított és napszinkron pályára állt műhold fedélzetén szabadesésben vizsgáltak két, eltérő anyagból készült objektumot.

A két évig tartó kísérlet lényege az volt, hogy az eddigieknél sokkal pontosabb mérési eredmények születhessenek,

a korábbi vizsgálatok 10 a mínusz 13-on nagyságrendje helyett 10 a mínusz 15-en szinten, mivel az elv esetleges hibás mivoltát a két tárgy gyorsulásában mért ilyen rendkívül kis különbség detektálása is bizonyíthatná.

A vizsgálat alanya két, azonos méretű tárgy volt, az egyik titánból, a másik platina-ródium ötvözetből készült és elektrosztatikus eszközökkel tartották mozdulatlanul, egy helyben őket. A gyorsulásukat a statikus pozíciójukál fogva a feszültségnek abból a mennyiségéből számolták ki, ami ahhoz kellett, hogy a hengereket a helyükön tartsák. A műhold hideggáz mikrohajtóműi az egészen apró pályaeltéréseket is korrigálni tudták, így ezek nem jelentettek zavaró tényezőt a mérések szempontjából.

A kísérlet egészen 2018-ig zajlott, mikor a műholdat eltérítették pályájáról, de addigra már publikálták az első adatokat, ami szerint az Onera T-SAGE gyorsulásmérővel végzett mérések alapján nem volt észlelhető különbség a két henger gyorsulása között, vagyis a tömegüktől és összetételüktől függetlenül ugyanannyi energiába került a helyükön tartani őket "szabadesésben". A műhold összesen 1642 kört tett meg a Föld körül, ami 73 millió kilométernek felel meg és közben öt hónapnyi adatot gyűjtött be, a program összegzésére pedig most került sor, mikor szeptember 14-én kiadták a Microscope végső eredményeiről szóló tanulmányt.

Eszerint Einstein gyenge ekvivalenciaelve kiállta a próbát

és a mérések során nem találtak semmilyen különbséget a hengerek egyensúlyban tartásához szükséges elektrosztatikus erő mértékében, még az Eötvös-arány szintjén sem.

Eötvös Loránd maga is foglalkozott a tehetetlen és súlyos tömeg összehasonlításával kapcsolatos kutatásokkal és az 1885-től végzett kísérleteiben nagy precizitással mérte a kétfajta tömeg azonosságát, majd kutatótársaival, Pekár Dezsővel és Fekete Jenővel mérések sorozatával folytatták a munkát 1906-tól kezdve.

A Microscope műhold berendezéseivel sikerült olyan pontosságot elérni, ami korábban nem volt lehetséges, de a fizikusok továbbra sem elégedettek teljesen az eredményekkel és még nagyobb precizitás elérésére törekszenek. A jövőben egy ehhez hasonló műholdas kísérlettel már a 10 a mínusz 17-en szinten tervezik mérni a tömegek különbségét és próbálják felfedezni az elv hibáit vagy bizonyítani az igazát, azonban ennek kivitelezésére olyan eszközök használatára van szükség, amelyek egyelőre nem áll rendelkezésre. A program egyik kutatójának, Manuel Rodriguesnek elmondása szerint az elkövetkező néhány évtizedben nem valószínű, hogy megvalósulhatna a kísérlet második szakasza, így egyelőre elmondható, hogy a relativitáselmélet sarokköve átment az eddigi legszigorúbb tesztjén.

(Fotó: Onera)

Einstein általános relativitáselméletét az eddigi legalaposabb vizsgálatnak vetették alá Tizenhat éven át tartott a vizsgálat, amelynek során az elmélet helytálló voltát tesztelték.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.