Éjjeli őrjáratra indulnak egy biztonsági cég robotkutyái és személyi testőrként is bevetik őket

2022 / 09 / 08 / Bobák Zsófia
Éjjeli őrjáratra indulnak egy biztonsági cég robotkutyái és személyi testőrként is bevetik őket
Spot egy őrző-védő szolgáltatást nyújtó biztonsági cég dolgozói közé is bekerült.

Az amerikai Prosegur biztonsági cég új munkatársa a Sárga (Yellow) névre hallgat és ugyan nincs semmilyen fegyverrel felszerelve, de mégis hatékony segítséget jelenthet a védelemben, a feladatai közé tartozik ugyanis a potenciális veszélyt jelentő helyzetek és gyanús személyek jelentése a központnak.

Yellow a Boston Dynamics által kifejlesztett négylábú robotnak, Spotnak egyik példánya és a cég jóvoltából immár sokkal szélesebb körben végezheti őrző-védő munkáját, mivel a Prosegur sokféle eseményre és helyszínre kiszállítja a robotot, ahol a humán munkatársakkal együtt tartja megfigyelés alatt a környéket. A cég portfóliójába bekerült robot érzékelőkkel és kamerákkal gyűjti az adatokat, majd jelent a központnak, de olyan mesterséges intelligencia rendszerrel is felszerelték, ami azonnal, a találkozás pillanatában ellenőrzi a vele szemben álló személyek azonosságát. A GenzAI arcfelismerő program által a rendszerbe bekerült egyének később is felismerhetőek lesznek a robot számára, mivel az adatok a Prosegur adatbázisába kerülnek. Yellow emellett a szenzorai által a gázszivárgást és a hőmérsékletbeli változásokat is észleli, így időben tud figyelmeztetést leadni egy esetleges tűzeset vagy gázvezetékekkel kapcsolatos meghibásodás során.

A cég vezetőjének, Mike Dunnnek elmondása szerint az ember-gép integrált rendszer jobb védelmi megoldást jelent, mint a robotot nélkülöző módszerek, azáltal, hogy a gépet az emberek számára veszélyes helyekre is be lehet küldeni, illetve több információt gyűjt nagyobb területről, mint amennyit a kizárólag humán személyzet tudna ellenőrizni. A vállalat koncerteken vagy sporteseményeken is alkalmazza a robotkutyát és bármilyen más környezetben a megrendelő igényétől függően. Spot különféle példányait sok más helyen is használják hasonló, megfigyelő vagy őrző-védő célokra, de eddig leginkább katonai bázisok vagy irodaépületek védelmét látták el. A Prosegur nem csak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is alkalmazza a gépet: tavasszal a Mutua Madrid Open teniszbajnokságon védte a résztvevőket a potenciális veszélyektől, ahol többek között a funkciói közé tartozott az éjjeli őrjáratozás és a versenyzők személyes testőreként való szereplés is.

(Fotó: Prosegur)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.