Éjjeli őrjáratra indulnak egy biztonsági cég robotkutyái és személyi testőrként is bevetik őket

2022 / 09 / 08 / Bobák Zsófia
Éjjeli őrjáratra indulnak egy biztonsági cég robotkutyái és személyi testőrként is bevetik őket
Spot egy őrző-védő szolgáltatást nyújtó biztonsági cég dolgozói közé is bekerült.

Az amerikai Prosegur biztonsági cég új munkatársa a Sárga (Yellow) névre hallgat és ugyan nincs semmilyen fegyverrel felszerelve, de mégis hatékony segítséget jelenthet a védelemben, a feladatai közé tartozik ugyanis a potenciális veszélyt jelentő helyzetek és gyanús személyek jelentése a központnak.

Yellow a Boston Dynamics által kifejlesztett négylábú robotnak, Spotnak egyik példánya és a cég jóvoltából immár sokkal szélesebb körben végezheti őrző-védő munkáját, mivel a Prosegur sokféle eseményre és helyszínre kiszállítja a robotot, ahol a humán munkatársakkal együtt tartja megfigyelés alatt a környéket. A cég portfóliójába bekerült robot érzékelőkkel és kamerákkal gyűjti az adatokat, majd jelent a központnak, de olyan mesterséges intelligencia rendszerrel is felszerelték, ami azonnal, a találkozás pillanatában ellenőrzi a vele szemben álló személyek azonosságát. A GenzAI arcfelismerő program által a rendszerbe bekerült egyének később is felismerhetőek lesznek a robot számára, mivel az adatok a Prosegur adatbázisába kerülnek. Yellow emellett a szenzorai által a gázszivárgást és a hőmérsékletbeli változásokat is észleli, így időben tud figyelmeztetést leadni egy esetleges tűzeset vagy gázvezetékekkel kapcsolatos meghibásodás során.

A cég vezetőjének, Mike Dunnnek elmondása szerint az ember-gép integrált rendszer jobb védelmi megoldást jelent, mint a robotot nélkülöző módszerek, azáltal, hogy a gépet az emberek számára veszélyes helyekre is be lehet küldeni, illetve több információt gyűjt nagyobb területről, mint amennyit a kizárólag humán személyzet tudna ellenőrizni. A vállalat koncerteken vagy sporteseményeken is alkalmazza a robotkutyát és bármilyen más környezetben a megrendelő igényétől függően. Spot különféle példányait sok más helyen is használják hasonló, megfigyelő vagy őrző-védő célokra, de eddig leginkább katonai bázisok vagy irodaépületek védelmét látták el. A Prosegur nem csak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is alkalmazza a gépet: tavasszal a Mutua Madrid Open teniszbajnokságon védte a résztvevőket a potenciális veszélyektől, ahol többek között a funkciói közé tartozott az éjjeli őrjáratozás és a versenyzők személyes testőreként való szereplés is.

(Fotó: Prosegur)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.