Az Egyesült Államok különleges egységeinél lépett szolgálatba Spot

2022 / 02 / 27 / Bobák Zsófia
Az Egyesült Államok különleges egységeinél lépett szolgálatba Spot
St. Petersburg SWAT alakulata az emberi életet fenyegető helyzetekben veti be a robotot, a forgalomirányítás és a tömegoszlatás nem tartozik a munkakörébe.

A Boston Dynamics robotkutyájának, Spotnak különböző példányai több alkalommal is vettek már részt rendfenntartási munkákban: 2020-ban egyikük Szingapúr parkjaiban figyelmeztette a járókelőket az egymástól való távolságtartás fontosságára, 2021 elején pedig a New York-i rendőrség alkalmazta a robotot kommunikációs célokra néhány hónap erejéig, de utóbbi karrierje hamar véget ért, mivel a város lakosai nem találtak bizalomgerjesztőnek az utcákon járőröző gépet. Spot eredeti rendeltetése szerint katonai célokra (teherhordásra és felderítő munkákra) készült volna, de a jelenlegi, kereskedelmi forgalomban is megjelent verziója számos más jellegű feladatot végez, a gyártócég pedig hangsúlyozza a békés célú felhasználás jelentőségét.

A békés állapotok helyreállítása a célja a floridai St. Petersburg SWAT alakulatának is, amely nemrégen bővült a robotkutyával, hogy könnyebben tartsa fenn a rendet speciális helyzetekben is. A rendőrség különleges egysége a Spottal való gyakorlatozást és a rendőrök kiképzését a gép kezelésére már korábban megkezdte, február 14-én pedig a nagyközönségnek is bemutatta az új munkatársat, aminek megvásárlását a Speer Alapítvány finanszírozta.

A robot, a St. Petersburg-i rendőrség leírása szerint, azokban a szituációkban lehet igazán hasznos, amelyek az átlagosnál nagyobb veszélyt hordozhatnak az emberi életre nézve: éles lőfegyverrel felszerelkezett támadók, túszejtés, káros vegyi anyagoknak való kitettség, tömegszerencsétlenség vagy katasztrófák helyszínén végzett keresési munkák során a robot segítséget nyújthat a rendőrök számára, akik így nem csak az emberek életét védhetik meg hatásosabban, hanem a saját biztonságukat is növelhetik.

Egy bűnözői csoport felszámolásánál például, ha az épületben több fegyveres is található és potenciálisan lövöldözés alakulhat ki, a SWAT előreküldheti Spotot, aki a kameráin keresztül közvetít a kialakult helyzetről és a személyek tartózkodási helyéről. A rendőrök így csak akkor lépnek az épületbe, mikor már pontosan ismerik a körülményeket és megtervezték a megfelelő stratégiát. Spot nyilvános bemutatásán azt is hangsúlyozták, hogy a gépet nem szerelik fel fegyverekkel, ezért a robot jelenléte a támadók számára is kevesebb kockázattal jár, mivel így elkerülhető, hogy a rendőrök önvédelemből nyissanak tüzet rájuk.

"A kutyának nincs szája, ezért nem tud harapni. Nem fegyver és nem hordoz semmi olyasmit, amivel ártani tudna embereknek vagy állatoknak."

- írják a St. Petersburg PD (Police Department) Facebook bejegyzésében.

A rendőrség kisfilmjében a robotkutya egy valódi K9-es kutyával, Jimbóval látható, akivel együtt végzi a legalapvetőbb gyakorlatokat: az ehhez hasonló, szimpátiát ébresztő felvételek segíthetnek a robot korábbi rossz hírét csökkenteni, ami a New York-i rendőrség kötelékében végzett munkájának annak idején véget vetett. A probléma akkor sem Spot valamilyen konkrét cselekedetével volt, hanem a rendfenntartó gép disztópikus hangulatával, amit többek között a város polgármestere, Bill de Blasio sem fogadott örömmel.

A floridai település hatósága szerint a "kutyát" nem fogják alkalmazni sem tömegrendezvényeken vagy tömegoszlatásra, sem megfélemlítésre, sem hétköznapi rendőrségi intézkedések esetén, és a közlekedés irányításában sem vesz majd részt.

(Fotó: St. Petersburg Police Department)

Leszerelte a szolgálatból a robotkutyát a New York-i rendőrség A nép nem kedvelte meg a négylábú robotrendőrt, Digidogot. A leszerelés hírének a város polgármestere is nagyon örült.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.