Éjszakánként a sivatagot járja egy autonóm robot, hogy oázissá alakítsa a tájat

2021 / 12 / 20 / Bobák Zsófia
Éjszakánként a sivatagot járja egy autonóm robot, hogy oázissá alakítsa a tájat
A gép tervezőjének célja, hogy sokkal zöldebb környezetet alakítson ki a kietlen sivatagos táj helyett az Egyesült Arab Emírségekben.

Éjszakánként egy robot halad magányosan a Dubaj melletti sivatagos terület homokjában, és magokat ültet a talaj nevesebb részeire, ahol van esélye kicsírázni a növényeknek. A gép érzékelői folyamatosan monitorozzák a környezetet és a begyűjtött adatokat elküldi a tervezőjének, akinek egyébként nincs sok dolga az irányítást illetően, mivel a robot önállóan dönt a megfelelő útvonal kijelöléséről.

Az A’seedbotot Mazyar Etehadi, a Dubaji Design és Innovációs Intézet hallgatója tervezte azzal a céllal, hogy kizöldítse a városkörnyéki sivatagos tájat, oázissá alakítva a kietlen környezetet. A gép egyelőre még tesztfázisban van, vagyis csak néhány próbautat tett a homokban, de a jövőben a sivatagot járó robot, társaival együtt megvalósíthatja Etehadi elképzelését egy sivatagi kertészet kialakításáról, amely teljes egészében a gépek tevékenységére lenne bízva, mivel az ültetés mellett a csírák állapotának ellenőrzését is a robotok végeznék.

Az A'seedbot furcsa formájú testének kialakítását nem az esztétikai szempontok, hanem a funkcionalitás határozta meg: legelöl két ultrahangos szenzor helyezkedik el, amelyek a tájékozódásban segítik a gépet, középen az evező mozdulatokra képes lábak hajtják a szerkezetet a homokban, a hátsó rész pedig érintkezik a talajjal, hogy az innen kipotyogtatott magok egyből a helyükre kerülhessenek. Az energiát a napelemek biztosítják, amelyek napközben töltik az akkumulátort, hogy később a robot zavartalanul végezhesse a munkáját.

A sivatagos terület lehet, hogy nem a legalkalmasabb környezet a növénytermesztéshez, de Etehadi elmondása szerint az Egyesült Arab Emírségek mindig is kereste a lehetőséget arra, hogy új és innovatív ötletekkel gazdagítsa a mezőgazdasági termeléshez használt módszerek listáját, amivel megoldhatóvá válik a termelés ebben a száraz régióban is. A probléma Etehadi szerint az, hogy egyelőre még gyakran támaszkodnak emberi munkaerőre az ültetés során, ez pedig lassú és fáradságos megoldás, ezt hivatott felgyorsítani, illetve kiváltani az A'seedbot.

Az Emírségekben egyébként a növénytermesztés reformját és gépesítését más módokon is igyekeznek elősegíteni, a kormány hivatalos portáljának adatai szerint hidroponikus farmokból például jelenleg 87 található az országban: ezekben az üzemekben a hagyományos termesztéshez szükséges vízmennyiségnek jelentős részét, 70%-át meg tudják spórolni a speciális termelési módnak köszönhetően.

(Yankodesign Fotó: Mazyar Etehadi/Global Grad Show)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.