Megtalálták a tökéletes módját az eldobható pelenka újrahasznosításának

2020 / 03 / 11 / Perei Dóra
Megtalálták a tökéletes módját az eldobható pelenka újrahasznosításának
Rányomni az öko címkét egy pelenkára nem elég ahhoz, hogy az kisebb terhelést jelentsen a környezetre, a megfelelő komposztálásról is gondoskodni kellene. Ez az igény ihlette az USA első "pelenkakomposztáló programját", amit hamarosan remélhetőleg más országok is átvesznek.

Az eldobható műanyag pelenkák kétségkívül praktikusak, a környezet számára azonban inkább átkot, mint áldást jelentenek, hiszen csak az Egyesült Államokban évente átlagosan húszmilliárd darab kerül kukába, lebomlásukhoz viszont körülbelül ötszáz év kell. A Dyper nevű amerikai gyártó azonban kitalált egy kedvező előfizetői csomagot: a náluk vásárolt pelenkákat használatuk után visszaváltják, és gondoskodnak a megfelelő újrahasznosításukról. A Dyper és a TerraCycle közös projektje a ReDyper-program, melyen keresztül a vásárlók visszaküldhetik - direkt erre a célra fejlesztett, az előírásoknak megfelelő zacskókban és dobozokban - az elhasznált pelenkákat. Amikor a doboz megtelt, a szülők letölthetnek egy előre fizetett szállítási címkét a TerraCycle weboldaláról, akik ezáltal értesítést kapnak, és elszállítják a csomagot a TerraCycle egyik elosztóközpontjába, majd

a céggel együttműködő ipari komposztáló létesítményekbe, ahol komposztálják, és egyebek mellett az autópályák melletti növényvilág telepítésénél újra felhasználják.

Noha az utóbbi években elterjedtek az eldobható pelenka kényelmével rendelkező, mégis komposztálható, növényi anyagokból készült ökopelenkák, amik nem műanyagokból készülnek (vagyis csak minimális részük, például a ragasztás), ugyanakkor egy olasz kutatás szerint többségük szakszerű komposztálást igényel, ugyanis a szeméttelepre kerülve, oxigénhiány esetén évtizedekbe is telhet a lebomlása.

Oxigénszegény környezetben ráadásul olyan baktériumok jelenhetnek meg, amelyek melléktermékként üvegházhatású gáz keletkezik. Kutatások szerint pedig a szeméttelepre kerülve ezek a pelenkák sem jobbak a hagyományos eldobható típusnál.

A Dyper 2018-ban piacra dobta saját, otthoni komposztálásra alkalmas bambuszalapú pelenkáját, ám ez sokak számára nem kivitelezhető, mert mondjuk panellakásban élnek. A ReDyper program áthidalhatja ezt a problémát, és remélhetőleg még több szülőt környezettudatossá tesz. „Szuper kényelmesnek kell lennie. ”- mondja Tom Szaky, a TerraCycle vezérigazgatója. Ez egy merőben új kihívás a cég számára, merthogy korábban még sosem volt hasonló 'nemzeti pelenkakezelési platformja', bár egy kisebb újrahasznosítási programot már vezettek Amszterdamban, a Pampers közreműködésével.

Az amerikai piac azonban teljesen más lapra tartozik, hiszen hiába az évi több milliárd elhasznált pelenka, nagyüzemi újrahasznosításuk nem megoldott.

A TerraCycle még soha nem komposztált pelenkákat, Szaky szerint azonban a jelenlegi komposztálási infrastruktúra képes kielégíteni ezt az igényt, és hogy a Dyper pelenkákat az élelmiszer-újrahasznosító részlegektől szorosan elkülönítve komposztálják majd. A ReDyper-program harminckilenc dollárba kerül, a szokásos Dyper előfizetésen felül, ami hatvannyolc dollár egy négyhetes ellátásért. Az egyes készletekben kapható pelenkák mennyisége a megrendelt mérettől függ - az újszülötteknek való csomag kétszázhatvan darab pelenkát tartalmaz, a tizenkét és fél kilónál nehezebb gyermekek számára készült pakk pedig százat.

Az előfizetők alkalomszerűen igénybe vehetnek ingyenes sürgősségi kiszállítást, ha mondjuk hirtelen kifogynak a pelenkából, de ez csak korlátozottan lehetséges.

Bruce Miller, a Dyper elnöke szerint szolgáltatásuk ugyan drágább a hagyományos pelenkákhoz képes, de az eddigi visszajelzések szerint értéke nyilvánvaló ügyfeleik számára.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.