Elektrolumineszcens gépek végezhetnek felderítő munkát katasztrófák helyszínén

2022 / 06 / 27 / Bobák Zsófia
Elektrolumineszcens gépek végezhetnek felderítő munkát katasztrófák helyszínén
A mesterséges szentjánosbogarak fotonokat bocsátanak ki és egymás között fényjelzésekkel kommunikálva jelezhetik, ha túlélőket találnak.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) laboratóriumában született meg az a mesterséges szentjánosbogár, ami a jövőben a felderítési és mentési munkákat segítheti és később megépülő többi társával kiegészülve, velük csapatot alkotva nagyobb területek átfésülésére is képes lesz, növelve ezzel a túlélők felkutatásának esélyét. A repülő robot méretben, tömegben és képességek tekintetében is a valódi szentjánosbogararakra hasonlít: az MIT leírása szerint annyit nyom, mint egy gemkapocs (ez körülbelül egy grammot jelent) és elektrolumineszcenciával bocsát ki fényt magából, vagyis elektromos mező hatására fotonokat generál.

A robotok sugárzása jelzőfényként működhet a sötétben és lehetővé teszi, hogy a rajban szálló miniatűr gépek kommunikáljanak egymással. Sok információt ugyan nem tudnak megosztani, mivel könnyű felépítésüket a nehezebb szenzorok elhagyásával alakították ki a kutatók, de a fényük be-, és kikapcsolásával bizonyos helyzetekben megfelelő indikátorként szolgálhatnak. A kutatók ezt például olyan helyszíneken látják hasznos segítségnek, ahol sötét, az emberek számára nehezen bejárható helyeken kell felderítő munkát végezni: egy összedőlt épület esetében az elektrolumineszcens mesterséges bogarak jól látható módon jelzik, ha túlélőket találnak.

A levegőbe emelkedést a robot a szén nanocsövekből és rugalmas polimerből (elasztomer) álló aktuátorokkal oldja meg, a fény kibocsátását pedig cink-szulfáttal, mivel az elektromos mezővel gerjesztett állapotba hozott cinkatomok fotonokat bocsátanak ki magukból. A gép fényét kamerákkal lehet detektálni és a kutatók által fejlesztett számítógépes program az adatokból 2 milliméteres pontossággal számítja ki a robot helyzetét. A mini-robotok fejlesztése kevés költségből megvalósított alternatívát jelent a jobban felszerelt, de bonyolultabb és drágább gépekkel szemben, ám az, hogy pontosan milyen felhasználási módokat találnak a mesterséges szentjánosbogarak számára a tervezők és valóban ehhez hasonló robotok csapatai segíthetnek-e majd a mentési akciókban az embereknek, még a további fejlesztések során derül ki.

(Fotó: Massachusetts Institute of Technology)

Mesterséges izmok segítségével repülnek az MIT miniatűr robotjai A kutatók egy új gyártási technológia segítségével olyan alacsony feszültséggel működő, lágy aktuátorokat tudtak előállítani, melyekkel már egy rovarszerű drónt is a levegőbe lehet emelni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.