Elektrolumineszcens gépek végezhetnek felderítő munkát katasztrófák helyszínén

2022 / 06 / 27 / Bobák Zsófia
Elektrolumineszcens gépek végezhetnek felderítő munkát katasztrófák helyszínén
A mesterséges szentjánosbogarak fotonokat bocsátanak ki és egymás között fényjelzésekkel kommunikálva jelezhetik, ha túlélőket találnak.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) laboratóriumában született meg az a mesterséges szentjánosbogár, ami a jövőben a felderítési és mentési munkákat segítheti és később megépülő többi társával kiegészülve, velük csapatot alkotva nagyobb területek átfésülésére is képes lesz, növelve ezzel a túlélők felkutatásának esélyét. A repülő robot méretben, tömegben és képességek tekintetében is a valódi szentjánosbogararakra hasonlít: az MIT leírása szerint annyit nyom, mint egy gemkapocs (ez körülbelül egy grammot jelent) és elektrolumineszcenciával bocsát ki fényt magából, vagyis elektromos mező hatására fotonokat generál.

A robotok sugárzása jelzőfényként működhet a sötétben és lehetővé teszi, hogy a rajban szálló miniatűr gépek kommunikáljanak egymással. Sok információt ugyan nem tudnak megosztani, mivel könnyű felépítésüket a nehezebb szenzorok elhagyásával alakították ki a kutatók, de a fényük be-, és kikapcsolásával bizonyos helyzetekben megfelelő indikátorként szolgálhatnak. A kutatók ezt például olyan helyszíneken látják hasznos segítségnek, ahol sötét, az emberek számára nehezen bejárható helyeken kell felderítő munkát végezni: egy összedőlt épület esetében az elektrolumineszcens mesterséges bogarak jól látható módon jelzik, ha túlélőket találnak.

A levegőbe emelkedést a robot a szén nanocsövekből és rugalmas polimerből (elasztomer) álló aktuátorokkal oldja meg, a fény kibocsátását pedig cink-szulfáttal, mivel az elektromos mezővel gerjesztett állapotba hozott cinkatomok fotonokat bocsátanak ki magukból. A gép fényét kamerákkal lehet detektálni és a kutatók által fejlesztett számítógépes program az adatokból 2 milliméteres pontossággal számítja ki a robot helyzetét. A mini-robotok fejlesztése kevés költségből megvalósított alternatívát jelent a jobban felszerelt, de bonyolultabb és drágább gépekkel szemben, ám az, hogy pontosan milyen felhasználási módokat találnak a mesterséges szentjánosbogarak számára a tervezők és valóban ehhez hasonló robotok csapatai segíthetnek-e majd a mentési akciókban az embereknek, még a további fejlesztések során derül ki.

(Fotó: Massachusetts Institute of Technology)

Mesterséges izmok segítségével repülnek az MIT miniatűr robotjai A kutatók egy új gyártási technológia segítségével olyan alacsony feszültséggel működő, lágy aktuátorokat tudtak előállítani, melyekkel már egy rovarszerű drónt is a levegőbe lehet emelni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.